Connect with us
"
"

Divertisment

Topul celor mai așteptate documentare din acest an

Publicat

pe

PE SCURT

De la Hillary Clinton la scandalul monopolului McDonald’s, 2020 s-ar putea să depășească poveștile istorisite anul trecut. Boomul documentarilor continuă și în acest an.  Producătorii de filme documentare anunță că lucrează la o serie de subiecte care abordează realitățile din viața politică, socială și culturală din întreaga lume, scrie Esquire.  

Cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale din SUA, Hulu vine cu o serie de documentare despre viața lui Hillary Clinton, în timp ce Netflix va prezenta în curând un documentar despre regretatul, marele astrolog puertorican, Walter Mercado. În același timp, HBO face o scufundare profundă în frauda puțin cunoscută, dar masiv profitabilă a jocului de monopol din McDonalds. Iată câteva documentare care urmează să ne informeze, uimească și să ne trezească la realitățile în care trăim. 

PE LUNG

McDonalds (3 februarie)

Jocul Monopoly al celor de la McDonalds este cunoscut de toți cei care au privit spoturile publicitare de la TV prin anii ’90. Dar ceea ce este mai puțin cunoscut de public este faptul că jocul a fost închis în urma unor serii de dezvăluiri că de ani buni, majoritatea premiilor au fost câștigate în mod fraudulos. 

Farmacistul (5 februarie)

Documentarul realizat de Netflix Don’t F**k With Cats: Hunting an Internet Killer, urmărește oamenii simpli care au făcut o anchetă de investigație cu mize de viață sau de moarte atunci când legea nu a mai funcționat. În farmacist, vom vedea o altă cruciadă – cea a farmacistului Dan Schneider, care și-a pierdut fiul din cauza drogurilor. Ulterior, el a observat că tinerii sănătoși mergeau la farmacie ca să ia rețetele pentru Oxycontin. Această observație l-a făcut să lupte împotriva industriei farmaceutice Big Pharma.

Ali și Cavett: Povestea casetelor (11 februarie)

HBO Sports lucrează la documentarul Ali and Cavett în care ne povestește viața lui Muhammad Ali, campionul mondial la box, dintr-o nouă perspectivă. Regizat de Robert S. Bader, filmul va reprezenta pas cu pas evoluția prieteniei dintre Ali și gazda show-ului de televiziune Dick Cavett, precum și dezbaterile televizate despre justiția rasială.

Hillary (6 martie)

În curând, în Statele Unite ale Americii, vor avea loc alegerile prezidențiale noi, ceea ce înseamnă că este momentul potrivit să ne informăm. De aceea, Hulu va prezenta un documentar în patru părți care examinează viața și cariera fostului candidat la președinție și a primei doamne, inclusiv a coșmarului național care a fost la alegerile din 2016.

Ultimul dans (20 iunie)

Netflix și ESPN s-au alăturat pentru a crea o serie din 10 părți care s-ar putea ajunge să fie ultimul cuvânt despre dinastia Jordan-Bulls, cu interviuri cu Barack Obama, Michael Jordan și Steve Kerr și imagini pe care nu le-ai mai văzut niciodată în campionatul definitoriu din Chicago Sezonul 1997-98.

Copiii noștri

În documentar vedem tinerii care au supraviețuit atentatelor armate, care au răpit viețile colegilor, prietenilor și profesorilor. În februarie 2018, un bărbat a ucis 17 persoane dintr-un liceu din Florida. Această tragedie i-a făcut pe tinerii care au supraviețuit să înceapă o campanie națională împotriva violenței cu arme de foc.

Asasinii (TBD 2020)

Este una dintre cele mai înfricoșătoare povești din știrile mondiale din ultimii ani, care urmărește procesul de judecată a celor două femei acuzate că ar fi ucis pe Kim Jong Nam, fratele vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong.

Jurnalistă și omul cu frumosul, cărțile și dulciurile. Toate animalele sunt prietenii ei. Scrie ușor despre subiecte grele și face fotografii pe care o să le vindem cu mulți bani cândva.

Divertisment

Prinși la datorie. Corespondența secretă din 120 de țări nu era secretă pentru SUA și Germania

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Zeci de ani la rând, serviciile secrete americane și germane au interceptat comunicările criptate  ale guvernelor din peste 120 de țări. Acest lucru a fost posibil datorită achiziției companiei elvețiene Crypto, lideră pe piața mondială a tehnologiei criptografice din a doua jumătate a secolului XX.

Despre conexiunea dintre Crypto și serviciile speciale se arată într-o anchetă comună a ziarului american The Washington Post, canalul de televiziune german ZDF și canalul de televiziune elvețian SRF. Jurnaliștii au obținut acces la documentele serviciilor de informații din Statele Unite și Germania și, de asemenea, au discutat cu foști angajați ai acestor servicii speciale și oameni care au lucrat la Crypto.

PE LUNG

Fondatorul Crypto este originar din Imperiul Rus. A început să colaboreze cu SUA în timpul celui de-al doilea război mondial

Crypto a fost fondată de un originar din Imperiul Rus, Boris Hagelin. S-a născut în 1892, în tinerețe s-a mutat în Suedia. Acolo, Hagelin și-a făcut studiile și a început să creeze dispozitive de criptare. În 1940, inventatorul și soția sa au plecat în Statele Unite, unde el a semnat un contract pentru furnizarea de mașini portabile de criptare M-209 pentru armata americană. După al doilea război mondial, Hagelin s-a mutat în Elveția unde și-a deschis propria companie numită Crypto.

SUA erau îngrijorate că țările inamice vor cumpăra mașinile lui Hagelin. În 1951, inventatorul a acceptat să-și vândă dispozitivele sale cele mai sofisticate numai acelor state care erau aprobate de serviciile de informații americane. În schimb, el primea 700.000 USD pe an pentru a compensa profiturile pierdute. Afacerea a avut loc nu numai datorită dorinței lui Hagelin de a avea Statele Unite ca principal client, dar și prieteniei sale cu William Friedman, un alt originar al Imperiului Rus, cunoscut drept „tatăl criptografiei americane”.

În anii 1960, colaborarea lui Hagelin cu serviciile de informații americane nu a făcut decât să se consolideze. Agenția Centrală de Informații (CIA) a obținut brevetul pentru dispozitivele Crypto și a început să plătească anual companiei nu numai 700 de mii de dolari pentru veniturile pierdute, ci și 10 mii de dolari pentru marketing, astfel încât să nu-și piardă poziția de pe piață.

Prima mașină criptografică Crypto a apărut în anii ’60. „Miezul” a fost conceput  de serviciul de spionaj din SUA

Hagelin crea mașini mecanice de criptare. Când în anii ’60 dispozitivele electronice au început să apară, inventatorul a avut nevoie de ajutor pentru a se adapta la noile tehnologii. El a fost ajutat de Agenția de Securitate Națională a SUA (NSA). Agenția a dezvoltat designul intern al H-460, mașina de criptare electronică Crypto, lansată în 1967.

Astfel,serviciile secrete din SUA au obținut acces la algoritmii de criptare Crypto și le-au putut manipula. Acest lucru a accelerat incredibil decriptarea mesajelor serviciilor secrete, armatelor și departamentelor diplomatice din alte țări: descifrarea, pentru care anterior era necesar luni de muncă, dura acum doar câteva secunde.

În documentele CIA, citate de The Washington Post, noua fază a colaborării cu Crypto a fost  descrisă cu entuziasm: „Imaginează-ți că guvernul american convinge un producător străin să folosească echipamentul în avantajul lor. Vorbim despre o lume nouă ”

În anii ’70, serviciile secrete americane și germane au cumpărat Crypto pentru șase milioane de dolari

SUA intenționa să achiziționeze Crypto de mult timp, dar tranzacția a fost tărăgănată de disensiunile dintre CIA și NSA. Aceasta a continuat până în 1967, când serviciile secrete din Franța și FRG s-au oferit să cumpere compania. Hagelin a refuzat, însă trei ani mai târziu a vândut Crypto Statelor Unite și Republici Federale Germania. Lui i s-au plătit aproximativ 5,75 milioane de dolari. Serviciul Federal German de Informații și CIA au primit acțiuni egale în cadrul companiei.

Noii proprietari ai Crypto reprezenta un secret chiar și pentru consiliul de administrație al companiei. Excepția a fost doar unul dintre membrii săi, un confident al lui Hagelin Sture Nyberg. Între timp, Serviciul Federal German de Informații și CIA participau activ la gestionarea afacerii și căutau noi clienți. Acestea au atras Motorola și Siemens să coopereze și au obținut, de asemenea, contracte majore cu Arabia Saudită. Pentru aceasta, serviciile secrete  au mituit oficialii saudiți cu ceasuri Rolex și tururi la bordeluri elvețiene.

Afacerile Crypto mergeau bine: în 1970-1975, vânzările Crypto au crescut de la 15 la 51 de milioane de franci elvețieni (aproximativ 19 milioane de dolari). Fondatorul companiei Boris Hagelin a murit în 1983.

Echipamentele Crypto au fost folosite în 120 de țări. SUA și Germania le-au citit toate mesajele secrete

În anii 1950-2000, echipamentele Crypto au fost utilizate de mai mult în 120 de țări. Doar jumătate dintre acestea sunt cunoscute, în principal este vorba despre statele din Europa (inclusiv Vaticanul), Asia de Sud și de Sud-Est, Africa și America de Sud. De asemenea, se știe că printre cumpărătorii de echipamente Crypto nu figurau Rusia și China, iar Israel, Suedia, Elveția și Regatul Unit au știut despre adevărații proprietari ai companiei și au primit unele informații secrete de la ei.

Cu ajutorul dispozitivelor Crypto, Statele Unite și Germania au citit corespondența autorităților iraniene în timpul capturării diplomaților americani din Teheran în 1979, au monitorizat mișcările armatei argentiniene în timpul războiului Falkland din 1982, au știut despre planurile de răsturnare a dictatorilor din America de Sud și au ascultat cum oficialii libieni s-au felicitat reciproc pentru explozia de la discoteca din Berlin, în 1986.

Prin decriptarea mesajelor, serviciile secrete aflau informații, care uneori le puneau într-o situație dificilă. Potrivit lui Bobby Ray Inman, care a fost directorul adjunct al CIA și directorul  NSA la sfârșitul anilor 1970 și începutul anilor 1980, subordonații săi au aflat că Billy Carter – fratele președintelui Jimmy Carter – a primit bani de la dictatorul libian Muammar Gaddafi în schimbul activității de lobby pentru interesele sale la Washington.

În anii 90, Crypto s-a pomenit în centrul unui scandal. Germania a părăsit compania, iar SUA a continuat s-o folosească

Principala țintă a supravegherii a fost Iranul. Această țară a încheiat contracte majore cu Crypto, iar CIA a citit de la 80% la 90% din mesajele conducerii acesteia. Autoritățile iraniene au început să bănuiască că ceva nu este în regulă, iar în 1992 l-au arestat pe Hans Buhler, în vârstă de 51 de ani, care era considerat cel mai de succes manager de vânzări Crypto. El a fost eliberat nouă luni mai târziu – când compania a plătit o răscumpărare de un milion de dolari. Buhler nu știa despre relația Crypto cu CIA și Serviciul Federal German. Dar bănuia că Iranul știa despre angajatorul său mai multe decât el însuși.

El a început să-și împărtășească suspiciunile cu presa și chiar a apărut la televiziunea elvețiană împreună cu Peter Frutiger (numele său nu a fost dat publicului atunci). Conform documentelor CIA, acesta era un fost inginer Crypto care a fost concediat în 1977 pentru că a remediat vulnerabilitățile care au permis citirea mesajelor Guvernului sirian. Din cauza scandalului, unii angajați Crypto s-au concediat, iar cinci țări au reziliat contractele (Iranul nu a fost printre acestea).

Principala consecință a crizei a fost retragerea din Crypto  a serviciilor de informații din Germania. Nu a fost o surpriză, întrucât germanii aveau de mult timp neînțelegeri cu americanii: acestea discutau dacă este permisă urmărirea țărilor aliate cu ajutorul Crypto (CIA credea că da, Serviciul Federal German – nu).

În 1993, Serviciul Federal German și-a vândut cota din Crypto către CIA pentru 17 milioane de dolari. În anii următori, piața a trecut de la hardware la criptare software, Crypto nu a putut să se reconfigureze și a încetat să fie profitabilă, dar a continuat să servească drept sursă de informații pentru CIA. Serviciul secret a vândut compania abia în 2018 – cel mai probabil pentru 50-70 de milioane de dolari.

Elveția a anunțat o anchetă privind conexiunea Crypto cu agențiile de informații

Activele Crypto au fost cumpărate de două companii: Crypto International și CyOne Security. Crypto International (care a primit marca producătorului de echipamente de criptare) a declarat că nu știa despre conexiunea Crypto cu CIA și SFG și intenționează să inițieze un control. CyOne Security, care furnizează sisteme de securitate autorităților elvețiene, a refuzat să vorbească despre istoria Crypto, dar a dat asigurări că compania lor nu este conectată la serviciile de informații străine. În același timp, CyOne Security este condusă de un fost director al Crypto.

Foștii angajați Crypto care au discutat cu reporterii, se simt înșelați. „Crezi că faci un lucru bun, creând dispozitive sigure. Și apoi se dovedește că ai înșelat clienții”, a spus pentru Washington Post, inginerul inginerul Jurg Sperndli, care a lucrat la Crypto timp de 16 ani și a considerat algoritmii săi suspecți. 

Totuși, persoanele implicate în supraveghere nu se grăbesc să își ceară scuze. „Dacă simt o remușcare? Zero. A fost o sursă de informații foarte valoroasă ”, a declarat șeful adjunct al CIA, Bobby Ray Inman.

După publicarea anchetei despre Crypto, autoritățile elvețiene au anunțat că verifică conexiunea companiei cu serviciile de informații străine. În același timp, documentele CIA și SFG indică faptul că Elveția știa de mult timp despre adevărații proprietari ai Crypto și a fost una dintre puținele țări care au primit echipamente de criptare sigure de la companie. CIA și SFG au refuzat să comenteze ancheta, dar nu au contestat autenticitatea documentelor citate în ea.

Citește mai departe

Divertisment

Doar 17,7% dintre alegători își cunosc deputații aleși în circumscripțiile uninominale

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Doar 17,7% din alegători își cunosc deputații aleși în circumscripțiile electorale uninominale. Și mai puțini (doar 2,7% din respondenți) au putut numi câteva măsuri întreprinse de deputat pe parcursul mandatului, care nu neapărat țin de programele lui electorale.

Aceasta arată rezultatele unui sondaj realizat de platforma de monitorizare a promisiunilor electorale deFacto.md, în perioada iulie-decembrie 2019. Sondajul a fost realizat în 45 de circumscripții uninominale de pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit cercetării, alegătorii din Chișinău și Bălți își cunosc cel mai puțin deputații aleși în circumscripțiile uninominale.

PE LUNG

Astfel, potrivit sondajului, cei mai cunoscuți deputați din circumscripțiile uninominale care au acumulat un scor de 35% de recunoaștere: Aliona Pilipețcaia, circ. nr.  7 (PSRM), Eleonora Graur, circ. nr. 13 (PDM) Liviu Vovc, circ. nr. 22 (PPDA) și Ion Groza, circ. nr. 43 (candidat independent).

La polul opus, se află deputatul Iurie Reniță, circ. nr. 26 (Fracțiunea ACUM Platforma DA) – 0%, Vlad Bătrîncea circ. nr. 28 (PSRM), Elena Bacalu, circ. nr. 42(PDM)-6%.

Rezultatele sondajului arată că, din cei 11 deputați aleși în circumscripțiile uninominale ale mun. Chișinău: cel mai cunoscut deputat este Vasile Bolea, circ. nr. 24 (Fracțiunea Partidului Socialiștilor) – 20%. – cel mai puțin cunoscut deputat este Iurie Reniță, circ. nr. 26 (Fracțiunea ACUM Platforma DA) – 0%.

Din cei 6,4% din respondenții care au numit măcar o promisiune electorală făcută de deputatul ales în circumscripția lor, cel mai des, alegătorii numeau prioritățile generale promovate la nivel de partid – reparația drumurilor, locurile de muncă, pensii mai mari, infrastructură, iluminatul stradal.

Însă în unele circumscripții, respondenții au numit prevederi specifice ale programelor electorale promovate de deputați în campaniile electorale: cum ar fi adoptarea legii privind statutul UTA Găgăuzia în circumscripțiile 45 și 46; construcția stației de epurare și instalarea ușilor cu cod la blocurile de locuit din Soroca, circumscripția 7; construcția școlii sportive la Florești, circumscripția 8; lupta cu corupția și dezoligarhizarea în circumscripția 25; deschiderea oficiului deputatului în circumscripția 40;

Cercetarea a mai arătat că doar 2,7% din respondenți au numit unele măsuri întreprinse de deputat pe parcursul mandatului, care nu neapărat țin de programele lor electorale. Majoritatea dintre ei însă au numit fie acțiuni realizate de către autoritățile publice locale, fie de deputații aleși în circumscripție, însă care au fost realizate înainte ca aceștia să devină deputați, în funcțiile administrative pe care le dețineau anterior – primar, președinte de consiliu raional, etc. Profilurile tuturor deputaților monitorizați precum și promisiunile electorale făcute de aceștia pot fi găsite pe site-ul deFacto.md

Sondajul a fost realizat în perioada iulie – decembrie 2019 în 45 de circumscripții electorale uninominale pe un eșantion de 4696 respondenți, în mediu câte 104 respondenți în fiecare circumscripție. Sondajul nu au inclus circumscripțiile din stânga Nistrului; cele din afara țării și circumscripția nr.  17 unde în perioada chestionării mandatul de deputat era vacant.

Proiectul deFacto este o platformă online, care vine să informeze alegătorii despre atribuțiile politicienilor aleși și cum sunt realizate promisiunile făcute de aceștia în campaniile electorale. 

În rezultatul alegerilor parlamentare ordinare din 24 februarie 2019, primele organizate în baza unui sistem electoral mixt paralel, în Parlament au acces 3 partide politice, 1 bloc electoral și 3 candidați independenți: Partidul Socialiștilor din Republica Moldova – 35 mandate, Partidul Democrat din Moldova – 30 mandate, Blocul electoral ACUM – 26 mandate, Partidul ȘOR – 7 mandate, și candidații independenți Ion Groza, Alexandru Oleinic și Viorel Melnic. Precizăm că 50 de deputați au acces în forul legislativ pe liste de partid, iar 51 de deputați- în circumscripții uninominale.

În luna august 2019 Parlamentul de la Chișinău a decis revenirea la sistemul electoral proporțional. Anularea sistemului mixt a trecut de Parlament cu 59 de voturi ale deputaților blocului ACUM și PSRM.

Citește mai departe

Divertisment

Cum să creezi o afacere cu caracter și să aduci investitorilor un randament de 900%

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Sunt tineri și energici, au idei năstrușnice și nu le este frică să piardă. Vorbim despre fondatorii companiei producătoare de bere BrewDog, James Watt și Martin Dicky din Scoția. Le-a plăcut să facă bere de casă, s-au aventurat și într-o zi s-au întrebat ce ar fi dacă ar lansa o afacere de producere a berii? După 12 ani de la lansarea companiei, aceștia se laudă cu un grup larg de fani și susținători și cu o companie estimată la 2 miliarde de dolari SUA.

Watt și Dicky în fiecare zi încearcă să depășească un nou obstacol și să se dezvolte într-o lume de afaceri unde ei sunt mici, iar companiile gigantice mișună în jurul lor, scrie Forbes.

PE LUNG

Într-o zi fierbinte de august, în Ohio, cofondatorul BrewDog, James Watt, a urcat pe o scenă în fața a peste 4000 de acționari pentru a anunța știrea: compania ar putea fi urmărită penal din cauza uneia dintre cele mai vândute beri în SUA – berea artizanală Elvis Juice. „Avocații lui Elvis Presley ne-au trimis o scrisoare  prin care ne anunță că dacă vom continua să folosim numele „Elvis” vom fi acționați în judecată și impuși să plătim o taxă de licență pentru fiecare borcan, cutie, sticlă sau butoi pe care-l vom vinde”, a anunțat Watt.

Însă, tinerii nu s-au pierdut și au găsit o soluție. Astfel, „regii neliniștitori”, cum îi numesc investitorii, au decis să-și schimbe oficial numele în „Elvis”. Watt și Dicky și-au schimbat permisele de conducere, toate documentele și adresele electronice. Ei nu s-au oprit aici, ci au scris avocaților familiei lui Elvis: „Stimați avocați, regretăm că aveți „Suspicious Minds” (suspiciuni, s-au jucat cu denumirea cântecului) și că berea noastră este atât de solicitată. Dar este timpul să vorbim mai puțin și să acționăm. Prin urmare, am căzut într-o capcană, încercând să redresăm situația și să ne exprimăm „Dragostea arzătoare”, amândoi ne-am schimbat numele în „Elvis”. Astfel că acum ne puteți plăti o taxă de licență pentru utilizarea numelui nostru în muzica dvs? Cu dragoste, Elvis”.

Astfel de trucuri la care au recurs tinerii pentru a ocoli legea au transformat BrewDog într-o marcă de cult. Compania, originară din Scoția, a creat o armată de fani. Aproximativ 22% din acțiunile sale aparțin la 120.000 de cunoscători de bere care au cumpărat acțiuni de pe site-ul web BrewDog, în cadrul programului Equity for Punks.

Veniturile BrewDog pentru 2019 sunt de aproximativ 300 de milioane de dolari (comparativ cu 211 de milioane de dolari în 2018). Întreaga companie este evaluată la aproximativ 2 miliarde de dolari. Watt deține o participație de 24%, care costă aproximativ 480 de milioane de dolari, în timp ce Dicky deține o participație de 20% în valoare de aproximativ 400 de milioane de dolari.

BrewDog, fondată de Watt și Dickey, în 2007, deține patru fabrici de bere și 100 de baruri în întreaga lume. Dar BrewDog știe că doar berea nu este suficientă pentru ca afacerea să supraviețuiască. Urmărind cum antreprenorii mari mănâncă companiile mici și independente, tinerii și-au mai deschis o mică afacere care le aduce venituri suplimentare pe care le pot folosi pentru dezvoltarea companiei de suflet. În ultimii doi ani, cei doi au deschis un hotel, o companie aeriană charter, o distilerie și un serviciu de streaming precum Netflix, unde spectatorii au acces la peste 100 de ore de videoclipuri despre băuturi și stil de viață.

Cei doi parteneri de afaceri spun că arma lor secretă care-i ajută să se dezvolte sunt toți acei iubitori de bere care au cumpărat acțiuni BrewDog pe Internet. Fondurile strânse în acest mod, aproximativ 95 de milioane de dolari, au contribuit la extinderea afacerii, iar fanii continuă să popularizeze brandul. „Acesta este un model de afaceri uimitor, deoarece nu-i percepem ca investitori, ci ca pe niște prieteni, susținători, ambasadori și oameni care gândesc ca și tine”, spune Watt. 

Watt și Dickey au crescut într-un sătuc pescăresc din nord-estul Scoției și sunt de nedespărțit încă din copilărie.

Watt a studiat dreptul la Universitatea din Edinburgh, dar spiritul său rebel nu era potrivit pentru o carieră juridică. După absolvire, a stat în birou doar două săptămâni, apoi a renunțat și și-a schimbat costumul de afaceri într-un costum de cauciuc. În următorii șase ani, Watt a prins biban și homar în Atlanticul de Nord și a făcut bere în condiții casnice, când ajungea la mal. 

Dickey a adoptat o abordare mai echilibrată. La 12 ani, a găsit o trusă de bere în podul casei părinților săi și, împreună cu tatăl său, a început să experimenteze cu diferite soiuri de hamei proaspete. A plecat la Universitatea din Edinburgh, dar a studiat distilarea. După ce a absolvit în 2004, a obținut un loc de muncă la o fabrică de bere din Anglia. Când Watt a venit în vizită, au preparat bere conform rețetelor proprii. În 2006, prietenii au avut ocazia să se întâlnească cu Michael Jackson, patronul renașterii berii anilor ’80. După aceea au decis că este timpul să renunțe la lucrul de bază și să se dedice noii lor afaceri. Au strâns toți banii pe care i-au pus deoparte, au luat un credit de la bancă și au început. La început nu aveau bani ca să cumpere rezervoare standard din oțel inoxidabil, așa că au folosit rezervoare de apă din plastic din magazinele locale de grădinărit. În ciuda dificultăților, partenerii nu au renunțat, iar în aprilie 2007, BrewDog a lansat primul lot de bere. Momentul a fost extrem de nereușit. Un an mai târziu, a izbucnit o criză financiară. Nimeni nu voia să cumpere o bere amară cu un brand necunoscut.  „Lucram doar noi doi la companie. Făceam și îmbuteliam singuri berea și dormeam pe pungile de malț”, își amintește Dicky.

O rază de speranță a strălucit în 2008, când BrewDog a câștigat competiția Brewers sponsorizată de retailerul britanic Tesco. Lanțul de retail a oferit câștigătorilor posibilitatea să-și plaseze patru tipuri de bere în mai mult de 400 de magazine din Marea Britanie și să vândă aproximativ 2000 de sticle pe săptămână. „Când ne-au anunțat că am câștigat, am stat calmi și nici nu le-am spus că întreprinderea noastră era formată din doi tipi și un câine și noi suntem cei care producem și îmbuteliem manual aceste sticle”, își amintește zâmbind Watt. Au mai luat câteva împrumuturi și lucrând în alte părți cu jumătate de normă, BrewDog a reușit să-și întindă, în sfârșit, aripile. 

După succesul competiției, antreprenorii au încetat rapid să facă față cererii. Berea devenise populară și tot mai căutată, iar ei nu reușeau să o producă. Atunci și le-a venit ideea Equity for Punks. Cinci firme de avocatură și bănci i-au avertizat că acest lucru ar putea distruge afacerea. Dar asta nu i-a oprit pe tineri. Cei care cumpărau acțiunile nu primeau doar o parte din afacere, dar și bonusuri și reduceri pe toată viața în barurile BrewDog și apartenența la clubul de bere BrewDog. În prima rundă, BrewDog a strâns 975.000 de dolari SUA de la aproximativ 1330 de investitori. Acum, proiectul conduce deja a șasea rundă. Iar cea mai de succes a avut loc la începutul anului 2018, când compania a atras 34 de milioane de dolari de la 70 de mii de investitori.

Investitorii de la început au făcut bani buni. În 2010, Daniel Fetter, un asistent din American Nashville, a investit 10 mii de dolari în primul tur pentru Punks. Potrivit acestuia, acum, acțiunea costă aproximativ 100 de mii de dolari – randamentul a depășit 900%.

Dar menținerea aceluiași ritm de dezvoltare pentru BrewDog nu este chiar atât de ușoară.

„Sunt foarte multe mărci bune și cunoscute și ca să obții un succes trebuie să te remarci”, spune Watt.

Astfel, tinerii periodic fac campanii de marketing scandaloase. În 2012, au proiectat o imagine cu ei complet dezbrăcați pe clădirea Parlamentului din Londra. În 2018, pentru a atrage atenția asupra Equity for Punks din Statele Unite, cei doi au zburat peste Wall Street într-un elicopter închiriat și au aruncat pisici de pluș. Astfel, făcând o aluzie la bancherii care decid să investească doar în companiile mari. De asemenea, ei fac mici loturi de bere în locuri neobișnuite: într-un avion al British Airways la o altitudine de 12.000 m, într-o camionetă Ford F-350 care circulă cu o viteză de 150 km/h de-a lungul drumului internațional Dover din Delaware și pe un iaht în Boston Bay împreună cu Jim Koch, miliardar și co-fondator al brandului de bere Sam Adams. Însă, scepticii susțin că această formă de manifestare îți aduce popularitate, dar pentru foarte puțin timp. Watt nu acordă atenție scepticilor. Spre deosebire de giganții de bere, nu se teme să își asume riscuri. „Nu mă interesează cine și ce crede. Suntem doar doi tipi din nord-estul Scoției, care au pornit de la zero și, prin urmare, au pus totul în joc”, explică antreprenorul.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social3 ore în urmă

Cine a fost Lia Manoliu – sportiva din Chișinău care a intrat în Cartea Recordurilor

Lia Manoliu a fost o atletă română, laureată cu aur la Jocurile Olimpice de vară din Mexico 1968 și cu...

Social6 ore în urmă

10 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: Biroul Regional OMS a făcut o donație de 41 mii de euro pentru Laboratorul ANSP

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Politică21 de ore în urmă

Rezumat din Parlament: angajarea răspunderii și minus două ore de democrație

Pe ordinea de zi ședinței au fost puse inițial 42 de proiecte de legi. Printre acestea au fost și alte...

Social23 de ore în urmă

Turist în Moldova: Duruitoarea Veche, Râșcani

Duruitoarea Veche este una din cele mai cunoscute destinații turistice din Republica Moldova. Totuși, ne-am gândit că s-ar putea să vrei...

SocialO zi în urmă

9 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 195 cazuri noi de infectare și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Economie2 zile în urmă

Cât costă să-ți reînnoiești încălțămintea

Sigur ai și tu măcar o pereche de încălțăminte preferată, pe care o porți cu plăcere, dar care ajunge într-o...

Social2 zile în urmă

„Raiul” sovietic și turnătorii. Interviu cu Viorica Olaru-Cemîrtan, Doctoră în istorie

Viorica Olaru-Cemîrtan este istorica care a cercetat luni în șir arhivele ascunse de sovietici despre deportările din Basarabia, a discutat...

Advertisement

Politică

Divertisment3 zile în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

Politică7 zile în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

Politică2 săptămâni în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie1 lună în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031