Toate instituțiile de învățământ medical din țară dotate cu echipament de instruire în prevenirea cancerului de col uterin

Șapte instituții de învățământ medical din Republica Moldova au fost dotate cu simulatoare pentru examinarea ginecologică ce vor fi utilizate pentru instruirea specialiștilor în screeningul cervical.

De asemenea, Laboratorul Citologic al Centrului Republican de Diagnosticare Medicală a beneficiat de microscoape de laborator și accesorii performante pentru examinarea frotiurilor citologice.

Simulatoarele ginecologice vor fi utilizate pentru formarea abilităților practice ale studenților, rezidenților, medicilor practicieni și asistentelor medicale în prelevarea corectă a testului citologic de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”; Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo”, colegiile de medicină din Orhei, Bălți, Ungheni și Cahul și Centrul de Educaţie Medicală Continuă a Personalului Medical şi Farmaceutic cu Studii Medii.

Tatiana Cuznețova, medic coordonator citopatolog în cadrul Laboratorului Citologic al Centrului Republican de Diagnosticare Medicală, a menționat că microscoapele și accesoriile de ultimă generație asigură calitatea examinării citologice și precizia rezultatelor. „Zilnic în acest Laborator sunt analizate câte 50-60 de teste citologice din întreaga republică”.

Echipamentul a fost procurat de către Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) în baza contribuției financiare de peste 21 000 dolari a Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare a României (RoAid), în cadrul proiectului „Prevenirea cancerului de col uterin 2017-2020”.

„Acest proiect este parte a angajamentului pe care România îl are în cooperarea pentru dezvoltare cu Republica Moldova în diverse sectoare, inclusiv în facilitarea accesului la servicii de sănătate de calitate”, a declarat Cătălin Harnagea, directorul general RoAid.

Proiectul „Prevenirea cancerului de col uterin 2017-2020” este realizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale cu sprijinul UNFPA și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, în parteneriat cu Asociația Internațională pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin și RoAid, având scopul de a reduce cazurile de îmbolnăvire și mortalitate provocate de cancerul de col uterin. Anual în țara noastră se înregistrează circa 160 de cazuri de deces ale femeilor din această cauză.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.