Chişinău / Moldova.ORG/ — Vine toamna şi odată cu ea aduce fluctuaţii de temperatură şi umiditate, dar şi schimbarea presiunii atmosferice. Această schimbare, poate influenţa activitatea mentală umană, cauzând modificări semnificative la nivelul atenţiei şi memoriei pe termen scurt, cauzează mai mult de jumătate dintre durerile de cap şi favorizează dezvoltarea virusurilor respiratori, migrenelor, afecţiunilor reumatice, insomniei etc. Copiii, bătrânii şi bolnavii cronici sunt cele mai vulnerabile categorii care au imunitatea scăzută. Ţine-ţi minte, răcelile comune şi virozele nu se tratează cu antibiotice!
Răcelile mai sunt cunoscute şi sub denumirea de infecţii virale ale tractului respirator superior, şi pot fi cauzate de peste 200 de tipuri de virusuri şi, de regulă, nu au acelaşi grad de severitate comparativ cu răcelile specifice sezonului de iarnă. Organismul uman nu reuşeşte să determine rezistenţă pentru toate aceste virusuri, şi ştiţi de ce? Pentru că numărul este foarte mare şi în permanentă dezvoltare de virusuri, care pot cauza răceala, astfel apare starea de boală.
Simptome şi metode de transmitere cele mai frecvente, spun medicii epidemiologi ale afecţiunilor căilor respiratorii superioare sunt: congestia şi/sau secreţiile nazale; inflamarea sau durerea în gât (laringita); strănutul, tusea; febra şi durerea de cap; senzaţie de oboseală şi durere la nivelul organismului.
După câte ştim, răceala se transmite, de regulă, prin contact direct cu secreţiile infectate atunci când strângem mâina cu o persoană bolnavă sau indirect, prin contactul cu o suprafaţă infectată. Spre exemplu, dacă o persoană bolnavă strănută, îşi atinge nasul şi apoi are contact cu o altă persoană, cea din urmă poate prelua virusul. Mai mult, virusul poate fi luat şi pe cale anaerobă (din aer), dacă ne aflăm în apropierea persoanei bolnave. În plus, virusul unei răceli poate supravieţui timp de câteva ore pe obiectele atinse (pix, carte, telefon, tastatură, ceaşcă de cafea) şi poate fi transmis prin contactul unei persoane sănătoase cu aceste obiecte.
Şi mai ştiţi că, deşi răcelile comune se manifestă de regulă în sezoanele reci (toamnă, iarnă), vremea rece în sine nu cauzează răceala.
Există, în schimb, alţi factori care generază aceste afecţiuni (petrecerea unei lungi perioade de timp alături de alte persoane în spaţii închise, călătoria cu mijloacele de transport în comun,facilitând astfel răspândirea virusurilor. Mai mult, dacă toate acestea sunt dublate de un organism târât, cu imunitate scăzută, creşte sensibilitatea la virusuri. De aceea, nu uitaţi că şi în perioadele reci să aerisiţi bine spaţiile în care staţi, să faceţi mişcare în aer liber şi mai ales să consumaţi multe lichide, fructe şi legume bogate în vitamine.
Nu există un tratament pentru răceli, dar este recomandată izolarea la domiciliu, odihna şi consumarea unei mari cantităţi de lichide (mai ales ceaiuri cu multă lămâie), în cele 3-10 zile în care boala îşi urmează cursul. Medicii acceptă însă că o serie de medicamente pentru gât, siropuri pentru tuse pot fi de ajutor în ameliorarea simptomatologiei, combaterea febrei şi a durerilor resimţite la nivelul corpului.
Este, însă, total contraindicat să se administreze antibiotice pentru tratarea răcelii şi mai ales automedicaţia, care poate provoca reacţii alergice extrem de complicate, chiar fatale. Acestea pot fi necesare doar dacă pacientul prezintă boli cauzate de bacterii şi numai la recomandarea medicului specialist.
Să nu uitaţi că trebuie să vă spălaţi frecvent mâinile şi să evitaţi contactul cu persoanele infectate.
Multă sănătate!