Tiraspol: Noi victime ale torturii în armata transnistreană

În dimineața zilei de 8 august a.c., un ofițer al armatei transnistrene a aplicat mai multe lovituri tinerilor încorporați, cauzându-le comoții cerebrale, echimoze și dureri fizice. Faptele au avut loc în cadrul unei unități militare din Tiraspol. Potrivit informațiilor publicate de Comitetul de anchetă, ofițerul și-ar fi depășit atribuțiile și a încălcat regulamentele militare interne, inclusiv a subminat autoritatea armatei transnistrene, prin maltratarea inferiorilor, fără careva motive. Ofițerul neagă că ar fi agresat și umilit soldații pe terenul de paradă. Totuși, anchetatorii au decis să-l aresteze, însă abia după 12 zile de la incident. În prezent se desfășoară ancheta penală. Despre soarta tinerilor agresați, sursa nu comunică nimic.

Cu o lună în urmă, în unitatea militară din Parcani, un alt tânăr proaspăt înrolat fusese grav maltratat în regiunea rinichilor de către ofițeri. Băiatul a fost adus în stare deplorabilă, la secția de chirurgie dintr-un spital din regiune: Tot ce a putut afla mama victime de la medici a fost că rinichii acestuia „au cedat”. Un pacient din acel spital a sesizat cazul la linia fierbinte anti-tortură, gestionată de organizația Centrul Media din Tiraspol. Organizația neguvernamentală a somat organele locale. Atunci, comitetul de anchetă a inițiat o cauză pentru abuz. Fiind audiat de procurori, victima a comunicat că „a căzut și s-a lovit la rinichi”.

La începutul acestui an, un student al Institutului militar de la Tiraspol s-ar fi sinucis prin împușcare. Chiar dacă rudele și prietenii au contestat alegațiile de suicid, cauza morții tânărului nu a fost făcută public. Aceasta denotă anumite dubii cu privire la viața, integritatea și siguranța tinerilor aflați în custodia structurilor paramilitare, susține Alexandru Zubco, jurist la Promo-LEX.

Potrivit juristului, nici o persoană nu poate fi supusă la acte de tortură, or în spețele de mai sus asistăm la diverse situații de aplicare a unor forme de tortură, ceea ce este inadmisibil. „Aici, mai puțin contează forma legală a acestor structuri militare, sunt ele sau nu recunoscute, acestea poartă deplina responsabilitate pentru viața și integritatea persoanelor aflate în custodia lor. Principiile umanitare interzic aplicarea torturii sau atingerile aduse vieții, sănătății, integrității fizice și psihice, dar și demnității între militari. Cu atât mai mult, sunt interzise metodele de educare prin aplicarea agresiunilor, or maltratările sunt incompatibile serviciului militar. În particular, în regiunea transnistreană, tortura nu este criminalizată. Respectiv, admitem că nici o persoană nu va fi recunoscută vinovată pentru aplicarea relelor tratamente, iar victimele nu vor fi reabilitate”, menționează Alexandru Zubco.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.