De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — În judeţul Caraş Severin, pe un râu de munte cu multe praguri şi cascade mici, stau ca culese dintr-un basm circa 22 de mori de apă, dintre cel 35 câte erau până în anul 1955. Este ţinutul cu cele mai multe mori de apă din sudul Europei.
Ţinutul este vrăjit prin însăşi simpleţea şi frumuseţea lui. Timpul, toate tehnologiile noi şi descoperirile ştiinţifice nu au influenţă asupra locului şi acest lucru bucură nespus de mult, că mai există colţişoare pe lume unde viaţa curge în armonie cu natura şi nu împotriva ei.
Morile de apă sunt concentrate pe teritoriul comunei Rudăria. Această comună este atestată pentru prima dată în anul 1470, iar, astăzi, este cunoscută cu denumirea de Eftimie Murgu. Veche denumire a localităţii se trage de la râuleţul Rudărica, pe care şi sunt amplasate cele 22 de mori de apă. Numele râului se traduce din limba slavonă ca „râul de fier”, denumire primită probabil ca urmare a uriaşelor zăcăminte care se găsesc în munţii din împrejurimi.
Cele 22 de mori de apă funcţionează şi în prezent prin grija localnicilor care au construit tot felul de canale pe care e direcţionată apa către roţile morilor. Datorită acestora, ele funcţionează şi vara, când râul este scăzut. Toate morile sunt protejate de câte o stâncă masivă şi sunt funcţionale. La una, pentru a se redirecţiona apa, s-a săpat un tunel prin munte, înalt de vreo doi metri, lat de unu şi jumătate şi lung de aproape 30.
Morile, care astăzi formează Rezervaţia Mulinologică de la Rudăria, fascinează prin spectacolul cascadelor, îmbinat cu zgomotul roţilor ce sunt rotite de neobosita apă de munte.
Specificul zonei cât şi rusticitatea meleagului, susţinute de morile de apă, fac din Rudărica cu perlele ei de apă una dintre cele mai căutate destinaţii turistice ale zonei.
Cine vrea să asculte cântecul monoton al istoriei este aşteptat la Rudăria, pe malul neobositului râu Rudărica. Chiar dacă vi se pare fantastic să faceţi o călătorie în trecut în acest ţinut este posibil.
Distanţa de la Chişinău până la Rudăria este de 830 km.