Tinerii au găsit soluții ECO pentru maternitatea, teatrul și casa de cultură din Bălți

AO Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală „ANIMA”  în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Adolescenți și Tineret CRAT din cadrul DÎTS municipiul Bălți, cu suportul Uniunii Europene implementează proiectul „Tinerii Anticafenelei pentru un mediu sustenabil prin servicii publice locale calitative”  în perioada septembrie 2020 – iunie 2021 în municipiul Bălți.

Proiectul prevede creșterea gradului de conștientizare a cetățenilor tineri din municipiul Bălți referitor la adoptarea unei atitudini eco și de activism civic în privința managementului infrastructurii și serviciilor publice locale.

Unul din obiectivele inițiativei este de a sensibiliza opinia administrațiilor instituțiilor publice referitor la oportunitățile de eficientizare energetică a clădirilor și crearea infrastructurii eco în cadrul gestionării acestora.

Pe parcursul a 6 luni de zile, șapte echipe de tineri din 7 instituții de învățământ din Bălți au participat la ateliere de confecționare a machetelor instituțiilor publice din oraș. Astfel, cu coordonarea expertei Irina-Aliona Ceban, echipele de tineri au participat la câte 3 ateliere teoretice cu tematica EE, Managementului energetic, Serviciile publice și instituțiile publice. Grupele de tineri și-au dat întâlnire cu experta o dată pe săptămână. Astfel, în lunile de iarnă și primăvară a anului 2021, au avut loc zeci de ateliere practice în care tinerii au analizat instituțiile publice din municipiu, au schițat arhitectura acestora, au colectat material pentru machete și au lucrat la ansamblarea lor. În finalitate, am obținut 7 machete a 7 instituții publice din Bălți printre care Materinitatea, Teatrul Național Vasile Alecsandri, 4  Licee și Casa de cultură. Machetele vin cu soluții eco pentru întreținerea și managementul mai bun al instituțiilor, în așa fel în cât să răspundem la necesitățile locuitorilor, la organizarea aspectului estetic și util al clădirilor, reducerea impactului negativ al acestora asupra mediului  dar și înregistrarea economiilor în bugetul municipal. În timpul atelierelor practice, tinerii au avut platformă pentru comunicare, schimb de experiență, învățare non formală și dezvoltarea gândirii critice față de tot ceea ce se întâmplă în comunitate, analiza infrastructurii și identificarea soluțiilor creative. Lucrările realizate vor fi prezentate la evenimentul de final al proiectului. Acesta se va desfășura în incinta Teatrului Vasile Alecsandri Bălți în data de 23 mai cu start-ul la orele 12:00. Expo-Forumul va aduna tineri, elevi, profesori, activiști din localitate, reprezentanți media și ai APL-ului, cca 200 persoane. La final de eveniment, toate machetele vor fi oferite adminitsrațiilor instituțiilor machetelor realizate, cu scopul de a sensibiliza și a deschide noi oportunități de a readapta clădirile gestionate.

Mări Eremenco, participanta grupului Liceul Teoretic Lucian Blaga  a menționat că activitatea are drept efect de învățare pentru ei ca tineri, dar și pentru locuitorii orașului ca propunere de îmbunătățire a infrastructurii. ”Astfel ne vom face auzite vocile, ideile și dorințe față de orașul nostru natal.”

__________________

AO „Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală ANIMA” beneficiară a Programului de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a Uniunii Europene (UE), acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerii proiectului în regiunea de dezvoltare Nord sunt AO „Pro Cooperare Regională” și AO ”CASMED”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.