Tineri si profesori vor ramine pe drumuri?

in luna aprilie 2006, Guvernul a emis o hotarire potrivit careia in anul curent, in institutiile de invatamint superior din RM vor fi inmatriculati cu 20,4 la suta mai putini studenti decit in anul 2005. Decizia executivului a provocat din start nemultumiri din partea societatii civile (mai putin a celei politice – n.r.).

Subiectul a fost mult discutat in presa, dar fara rost. Guvernul nu a renuntat. Recent, s-a incheiat si sesiunea suplimentara de admitere la facultati. Si, dupa cum arata rezultatele, in pofida intentiei „nobile” a Executivului de a majora numarul de locuri la specialitatile pedagogice si ingineresti, tocmai aici au ramas multe locuri neocupate. Hotarirea de guvern va avea insa mult mai multe efecte negative.

Grigore Belostecinic, rectorul ASEM

„Vor suferi candidatii si profesorii”

„in urma operarii modificarilor privind planul de inmatriculare in institutiile de invatamint superior, cel mai mult au avut de suferit tinerii nevoiti sa mearga la universitatile private care nu au conditii bune, pentru ca la cele de stat numarul de locuri a fost micsorat.

Cit priveste ASEM-ul, vom efectua modificari considerabile in statele de catedre care tin cursuri la anul intii. Vom fi nevoiti sa reducem cu 50 % numarul de posturi. Daca aceasta practica se va mentine si in anii urmatori, atunci vom ajunge si la disponibilizari de cadre. in acest an, vom fi nevoiti sa renuntam la profesorii angajati la noi prin cumulare de functii.

Referitor la taxa de studii, mentionez ca toate universitatile publice am decis ca si in acest an sa nu marim taxele pentru studii, cu toate ca unele universitati private au facut-o. Dar este foarte posibili ca in anii urmatori, daca se va pastra aceasta practica, sa fim nevoiti sa reexaminam taxa pentru studii, majorind-o considerabil.

in acest an, planul de inmatriculare in ASEM este de 2200 studenti. Dar au fost depuse cca 4 mii de cereri pentru participare la concurs. E de regretat ca nu au putut fi inmatriculati la invatamintul fara frecventa, cu achitarea taxei pentru studii, pretendenti cu media de studii mai mare de 9,5.

Gheorghe Rusnac, rectorul USM

„Putini studenti – putini profesori”

„Acum inca e devreme sa vorbim despre efectele pe care le-a avut aceasta modificare asupra USM, pentru ca inca se mai depun acte. Totusi, urmarile se vor rasfringe asupra cadrelor didactice, pentru ca putini studenti presupun putini profesori. La sfirsitul lunii august, cind se vor intoarce toti sefii de catedre din concediu se va face repartizarea pe unitati de studii si atunci se va vedea situatia reala. in cadrul sesiunii de admitere, la USM au fost depuse 5857 de cereri, dar au fost inmatriculati mai putin de 4 mii de studenti. Cele mai multe cereri au fost depuse pentru Facultatea de Stiinte Economice -1381, dar au fost inmatriculati 411 de candidati. La USM, mai sunt inca 220 de locuri de studii cu taxa neacoperite.

Cit priveste taxa de studii, aceasta se va modifica in functie de inflatia din tara”.

Nicolae Esanu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmaceutica „N. Testemiteanu”

„N-avem probleme”

„Noi nu am avut de suferit in urma acestor modificari. Pentru Universitatea de Medicina n-a fost micsorat numarul de locuri, ci dimpotriva marit. Eu nu vreau sa comentez hotarirea guvernului. Ea nu se comenteaza, ci se executa. Alta problema e ca studentii ar trebui totusi sa fie inmatriculati in baza examenelor de admitere, si nu a concursului atestatelor”.

Eugen Rau, candidat la admitere

„Nu vreau sa pierd un an”

„Am vrut sa intru la Facultatea de Drept de la USM, dar nu am reusit pentru ca a fost prea mare concursul. Acum nu stiu ce voi face. Cred ca voi incerca sa depun actele in Rominia. Dar si acolo concursul va fi mare. Sa dea Domnul sa reusesc, altfel ramin pe drumuri. Nu vreau sa pierd un an din prostia sau moftul cuiva de la conducere, mai ales ca cine stie ce le-o mai veni in cap la anul celor de la minister”.

Irina Busuioc, candidat la admitere

„Oricum, voi face studii”

„Daca statul a crezut ca va face mai bine micsorind numarul de locuri de studii, a gresit. Singurul lucru pe care l-a obtinut este ca parintii nostri vor trebui sa plateasca mai multi bani pentru ca noi sa ne ducem la universitati private sau sa plecam la studii peste hotare. Oricum, voi face studii, pentru ca vreau sa fiu specialist calificat”.

Aurica Zavatin, candidat la admitere

„N-am sa fac nimic”

„Daca nu reusesc sa intru la universitate, ma intorc in sat. N-am sa fac nimic. Nu vreau sa ma duc la alta facultate decit la economie. Eu nu sunt proasta sa invat cinci ani si dupa aceea sa lucrez pentru banuti in vreo scoala. Mai bine incerc la anul”. 
// Jurnal de Chisinau

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.