Tineri şi bărbaţi de până la 45 de ani sunt forţaţi să se înroleze în structurile paramilitare transnistrene, iar mulţi dintre cei care şi-au satisfăcut serviciu militar în aceste forţe se întorc acasă invalizi sau cu grave probleme de sănătate, susţin membrii Asociaţiei "Promo-lex".
Potrivit unui comunicat de presă al Asociaţiei "Promo-Lex", cetăţenii domiciliaţi în stânga Nistrului sunt supuşi unor pericole pentru viaţa, sănătatea şi securitatea personală fiind forţaţi să se înroleze în forţele paramilitare transnistrene.
"Anatolii Mospan, în vârstă de 19 ani, locuitor al satului Lunga, raionului Dubăsari, a decedat la 2 ianuarie ls patru zile de la înrolarea sa într-o unitate militară din Tiraspol. Aşa-zisa Procuratură Militară din Tiraspol a anunţat că moartea tânărului a survenit din cauza insuficienţei cardiace acute, în timp ce părinţii acestuia au declarat că pe corpul neînsufleţit al militarului erau prezente urme de violenţă", se arată în comunicat.
Potrivit aceleaşi surse, "tineri din regiunea de est a Republicii Moldova, sunt citaţi la comisariatele militare din regiune pentru control medical. Persoanele care se eschivează sunt anunţate în căutare. Refuzul oficial de a satisface serviciul militar este sancţionat administrativ şi penal de către administraţia de la Tiraspol.
Solicitate de BASA-press surse din cadrul biroului de presă al Ministerului Apărării a comunicat că în regiunea transnistreană nu poate fi controlat procesul de înrolare în forţele paramilitare transnistrene.
Ion Leahu, reprezentatul Delegaţiei Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control a comunicat pentru BASA-press că "autorităţile trasnistrene reţin în unităţi de transport tineri care au viză de reşedinţă în partea dreaptă a Nistrului şi le cer acte pentru a-i verifica dacă au satisfăcut serviciul militar în forţele paramilitare transnistrene. Dacă nu – atunci sunt solicitaţi forţat să se înscrie în rândul armatei transnistrene s-au să achite o sumă de bani", a spus Leahu. // BASA-Press