Connect with us

Social

Timofei Moşneaga, un adevărat aristocrat al medicinei autohtone

Zilele trecute, colectivul Spitalului Clinic Republican (SCR) a sărbătorit 75 de ani de la naştere şi 50 de ani de activitate, în cadrul instituţiei respective, a dlui Timofei Moşneaga, Medic al poporului, figură bine cunoscută în comunitatea medicală a republicii, dar şi mult mai departe, în rândurile numeroşilor pacienţi. Sunt cifre interesante, mai ales cea din urmă: în cele aproape două secole de la fondarea SCR, Domnia Sa este unicul conducător al instituţiei cu o asemenea longevitate funcţională.

Publicat

pe

De Ozea RUSU

Zilele trecute, colectivul Spitalului Clinic Republican (SCR) a sărbătorit 75 de ani de la naştere şi 50 de ani de activitate, în cadrul instituţiei respective, a dlui Timofei Moşneaga, Medic al poporului, figură bine cunoscută în comunitatea medicală a republicii, dar şi mult mai departe, în rândurile numeroşilor pacienţi. Sunt cifre interesante, mai ales cea din urmă: în cele aproape două secole de la fondarea SCR, Domnia Sa este unicul conducător al instituţiei cu o asemenea longevitate funcţională.

Ce a reuşit să facă în acest răstimp?

A izbutit să creeze un SCR modern, ce corespunde celor mai exigente imperative ale zilei, care a fost şi a rămas în centrul instituţiilor medicale de la noi. Evenimentele din start au decurs benefic pentru dl T. Moşneaga, dar şi pentru medicină: a fost adus de la Tighina de către Nicolae Testemiţeanu, devenind nu zăbavă succesorul acestuia în funcţia de medic-şef al SCR. N. Testemiţeanu ocupase funcţia de rector al ISMC: ambii erau tineri, energici, plini de iniţiativă. Anii ’60 ai secolului trecut mai purtau în ei ecoul războiului, bântuiau tifosul exantematic, tifosul abdominal, dermatomicozele şi alte boli. Prin urmare, funcţionau secţiile de trahoame, de dermatomicoză, devenite după un timp „arhaice”; nici secţiile terapeutice nu erau specializate. Deci, funcţionale erau Chirurgia Generală, ORL şi Oftalmologia – atât! Aşa că tânărul şi cutezătorul medic-şef avea un vast câmp de acţiune.
SCR devine instituţia de bază pentru dezvoltarea clinicilor universitate: cei doi talentaţi organizatori ai medicinei – Testemiţeanu şi Moşneaga – continuă să lucreze cot la cot. Colaborarea fructuoasă dintre SCR şi ISMC da, evident, pinteni activităţilor clinice, lucru extrem de important. Chiar şi în condiţiile acelea de lucru, cu acea tehnică învechită, clădiri seculare, dl Timofei Moşneaga reuşeşte sa organizeze în cadrul SCR centre înalt specializate, necesare pentru diagnosticul maladiilor în medicina internă şi în chirurgie. Pentru prima dată în republică sunt organizate secţiile de chirurgie cardiacă, chirurgie toracală, urologie, endocrinologie, serviciul de anesteziologie. Se implementează tehnologii moderne de diagnostic al maladiilor gastrointestinale, al ficatului, rinichilor şi se creează Laboratorul de diagnostic cu radioizotopi, Laboratorul de hemodializă, ambele nemaiexistând până atunci în republică. Chestiunile acestea novatoare necesitau şi spaţii curative pe potrivă, în acest fel apărând ideea construirii unui SCR nou, capabil să corespundă reformelor aflate în desfăşurare. Şi aici conjugarea eforturilor celor doi, ale dlor N. Testemiţeanu şi T. Moşneaga, a condus la realizarea scopului scontat! „Să facem un spital cum nu a mai văzut republica”, era ideea. Se caută cu zel un proiect original şi util în exploatare. S-au deplasat în căutarea unei variante optime de proiect în Finlanda, Franţa, Germania, la Moscova şi Kiev.
Apoi dl Timofei Moşneaga a însuşit din mers specialitatea de constructor, pentru a şti să ceară o muncă ireproşabilă de la cei care înălţau edificiul. Aproape toţi colaboratorii lucram, după un grafic prestabilit, peste orele de program, în Mălina Mică, pe şantier. Exista un adevărat entuziasm profesional, toţi doreau să apropie darea în exploatare a acestui templu al sănătăţii.

Când lucrările au fost finisate, medicul-şef avea deja noi griji: cum să asigure noua „cetate” cu cadre calificate, cum să procure utilajul necesar pentru secţii, laboratoare, pentru cele optsprezece săli de operaţii. Au fost, la momentul potrivit, create condiţii de ridicare a nivelului profesional al colaboratorilor prin stagii şi specializări în centrele mari de profil din Moscova, Sant-Petersburg, Kiev, Minsk. În acel an, 1977, exact când la „casa nouă” era totul finisat a avut loc un mare cutremur de pământ: când a dat dimineaţa să se bărbierească, medicul-şef a observat că încărunţise complet de răspunderea ce-l apăsa pe umeri. Complexul nou spitalicesc cu şaisprezece etaje, construit după tehnologii contemporane de protecţie, a suportat cu brio, fără consecinţe, cutremurul de pământ din martie 1977. A purces în continuare la crearea de noi centre specializate cu aplicarea unor tehnologii noi de diagnostic şi tratament moderne. Apar secţii noi, înalt specializate, de hepatologie, gastroenterologie, cardiologie, endocrinologie, nefrologie, alergologie, secţia de hemodializă şi transplant renal, cu tehnologii de ultimă oră de tratament, inclusiv metoda modernă de litotriţie a pietrelor renale.

În blocul chirurgical sunt deschise secţiile de chirurgie gastrică, proctologie, chirurgie vasculară, cardiochirurgie pediatrică, chirurgie endoscopică.

Pe baze de tehnologii noi sunt implementate microchirurgia oftalmologică, microchirurgia ORL-stă.

Departamentul de diagnostic medical este reutilizat cu tehnică performantă şi se organizează cabinete de tomografie prin rezonanţa magnetică nucleară, Laboratorul de imunologie clinică, bacteriologie şi secţia de angeografie a vaselor periferice şi cardioangiografia. Având caracter şi talent organizatoric, a format şi a consolidat prin exemplul personal colectivul acest spital ce numără 2500 de colaboratori. A contribuit la crearea condiţiilor necesare pentru buna activitate pedagogico-didactică a 15 catedre universitare. Avea permanent antenele îndreptate spre tot ce-i nou în ramură.

Pentru înălţarea acestui nou spital, dl Timofei Moşneaga se învredniceşte de titlul de Laureat al Premiului de Stat al Republicii, în curând este ales deputat în Sovietul Suprem al URSS, apoi activează, un timp, în calitate de ministru al Sănătăţii. Dar oriunde l-ar fi purtat valurile vieţii, nicicând şi niciunde nu a uitat de copilul său drag şi sfânt – SCR. Pentru că anume aici, şi numai aici, Domnia Sa a cunoscut zborul cel mai înalt pe bolta medicinei autohtone. Aici şi-a văzut în mare parte realizate gândurile, visurile. A ştiut să conlucreze de minune cu clinicile universitare, cu conducerea republicii, de la care „smulgea” cum putea, numai dânsul ştie cum, mijloace pentru a asigura ritmicitatea funcţională a instituţiei.

Spitalul Clinic Republican devine, la vremea sa, un centru organizatorico-metodic pentru dezvoltarea spitalelor municipale şi raionale din republică. Era foarte bine pusă la punct metoda activităţii de tutore: medicii, profesorii, conferenţiarii plecau, la început şi la sfârşit de an, câte o săptămână, la spitale din diferite colţuri ale republicii, acordându-le ajutor, pentru implementarea metodelor noi, contemporane la nivelul spitalelor raionale şi de circumscripţie. Chestiunea aceasta era inspirată şi susţinută mereu de profesorii Nicolae Testemiţeanu şi Vladimir Ilici. Este enigmatic faptul cum de le reuşea pe toate. Îl ajutau talentul de organizator iscusit, acel spirit ereditar de plugar cinstit şi harnic din Corjova Dubăsarilor, caracterul său deschis spre lume, autoperfecţionarea continuă.

Vorbeam mai sus de acel colectiv numeros: păi bine, dumnealui îi spune şi azi fiecăruia pe nume – fie medic, asistent medical, lucrător tehnic etc. Punea totdeauna pe prim-plan buna calitate a îngrijirii bolnavilor.
Şi dacă SCR e pentru dumnealui ceva sfânt, dacă Domnia Sa şi-a consacrat aici întreaga activitate, este îndreptăţită opinia ca pe viitor instituţia să poarte numele acestui conducător temerar al medicinei moldave. La cei 75 de ani ai medicului-şef mulţi vorbitori au susţinut mesajul. În această ordine de idei vrem să fim de acord cu pământeanul său, unul dintre inimoşii transnistreni, poetul şi cineastul Anatol Codru: „Timofei Moşneaga e mândru de la naştere şi e tot atât de aristocrat, ceea ce înseamnă că e croit dintr-un lemn nobil din care se întocmesc numai poduri, corăbii, altare. Dacă eşti sănătos, totdeauna te îmbolnăveşti de El”. E spus frumos, e bine spus!
 

Citește mai departe
Advertisement

Social

Agenția Medicamentului sistează comercializarea medicamentelor cu conținut de Fenspiridă

Publicat

pe

De către

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a anunțat astăzi că sistează distribuția și comercializarea produselor medicamentoase ce conțin substanța activă fenspirida.

Un ordin în acest sens a fost semnat vineri, 15 februarie 2019, de către directorul general al AMDM, Vladislav Zara.

În special, se sistează comercializarea Epistat 80 mg comprimate cu eliberare prelungită, Fenspirid-LF 80 mg comprimate filmate, Siresp 2 mg/ml sirop, Tirfens 80 mg comprimate filmate.

Decizia de suspendare a medicamentelor cu conținut de fenspiridă, utilizate la copii și adulți pentru ameliorarea tusei cauzată de bolile pulmonare, a fost luată la recomandarea Comitetului pentru evaluarea riscului în materie de farmacovigilență (PRAC).

Suspendarea reprezintă o măsură de precauție pentru a proteja pacienții în timp ce PRAC reexaminează riscul apariției tulburărilor de ritm cardiac.

Amintim, că miercuri, 12 februarie, de pe piața farmaceutică au fost retrase loturile Eurespal 2 mg/ml sirop și Eurespal 80 mg comprimate.

Decizia se bazează pe rezultatele obținute din noi studii preclinice (pe animale) privind siguranța, care au constatat că există riscul apariției tulburărilor de ritm cardiac.

Eurespal este înregistrat din anul 1973 și este comercializat în 32 de țări. În această perioadă au fost înregistrate cinci cazuri de tulburări a ritmului cardiac, provocate de medicamente ce conțin substanța activă fenspirida.

Citește mai departe

Social

Imagini revoltătoare la o grădiniţă din Chişinău: O educatoare a lovit un copil, iar acesta a căzut

Publicat

pe

De către

Imagini revoltătoare la grădiniţa numărul 46 din capitală. O educatoare a fost filmată cum loveşte de mai multe ori un copil, iar acesta cade. Scena a fost surprinsă de un părinte. Educatoarea spune că a procedat aşa pentru că a avut o săptămână stresantă, scrie PRO TV.

Din imaginile filmate de un părinte se vede cum copiii stau grămăjoara și cântă. La un moment dat un băiețel este lovit cu palma peste mână. Educatoarea îl apucă de braț, îl zgâlțâie de câteva ori, după care piciul se prăbușește la podea. Femeia îl apucă apoi de mână și îl ridică, după care îi mai dă o altă palmă, moment în care fetița de alături tresare.

Nemulțumirea femeii este că băiețelul a ieșit din rând în timp ce restul învățau cântecul, mai scrie PRO TV.

Astăzi, Primăria Chișinău a anunțat că s-a autosesizat referitor la cazul de agresiune asupra unui copil, înregistrat joi la o grădiniță din capitală.

Astfel, pentru a stabili circumstanțele cazului și impactul situației asupra copilului, a fost creat un grup de lucru din reprezentanți ai Direcției generale educație, cultură, tineret și sport, ai Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică și Centrului psiho-socio-pedagogic municipal.

Specialiștii de profil deja au acordat asistență psihologică copilului agresat, cât și părinților acestuia. De asemenea, de asistență vor beneficia: angajații din instituțiile de educație timpurie, școli și licee, precum și părinții copiilor, în vederea depășirii situațiilor de abuz, cât și consilierea eventualelor victime ale fenomenului enunțat.

Citește mai departe

Social

Dosarul „Centrul de Sănătate Publică”. A fost reţinut angajatul unei companii, bănuit că ar fi corupt funcţionarii CSP

Publicat

pe

De către

Reprezentantul unui agent economic din capitală a fost reţinut, astăzi, de CNA şi procurorii anticorupţie în dosarul „Centrul de Sănătate Publică”. Acesta este bănuit că ar fi mituit funcţionarii CSP pentru a obţine peste o sută de certificate medicale privind susţinerea cursurilor de instruire igienică de către angajaţii companiei.

Bărbatul a fost plasat în izolatorul CNA pentru 72 de ore şi este cercetat pentru corupere pasivă.

Potrivit materialelor cauzei penale, bănuitul ar fi transmis bani reprezentantului CSP, pe parcursul lunii decembrie 2018, pentru a obţine avizarea certificatelor medicale fără ca angajaţii companiei să participe la instruiri.

În prezent, numărul persoanelor audiate în dosarul CSP a ajuns la 31.

Din aceştia 11 au statut de învinuit -4 se află în arest preventiv pentru 30 de zile, iar 7 şi-au recunoscut vina, cooperează cu ancheta şi sunt cercetaţi în stare de libertate.

Alte 20 de persoane au calitatea de bănuit.

Ofiţerii de urmărire penală, împreună cu procurorii anticorupţie, întreprind acţiuni pentru identificarea întregii scheme de corupţie.

CNA se adresează către persoanele care au avut de suferit de pe urma acţiunilor pretins ilegale ale angajaţilor CSP şi le îndeamnă să denunţe aceste fapte.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Externe11 ore în urmă

Rusia: Armata va apăra un oraş de urşii polari

Locuitorii unui oraş rusesc din Arhipelagul Novaia Zemlea din Arctica urmează să primească protecţie militară pentru a se apăra de...

Social11 ore în urmă

Agenția Medicamentului sistează comercializarea medicamentelor cu conținut de Fenspiridă

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a anunțat astăzi că sistează distribuția și comercializarea produselor medicamentoase ce conțin substanța activă fenspirida....

Social15 ore în urmă

Imagini revoltătoare la o grădiniţă din Chişinău: O educatoare a lovit un copil, iar acesta a căzut

Imagini revoltătoare la grădiniţa numărul 46 din capitală. O educatoare a fost filmată cum loveşte de mai multe ori un...

Externe16 ore în urmă

2 400 pachete de ţigări, descoperite la Albița într-un autocar care efectua curse între R.Moldova şi Italia

Aproximativ 2 400 pachete de ţigări de contrabandă au fost descoperite, joi, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, într-un...

Social16 ore în urmă

Dosarul „Centrul de Sănătate Publică”. A fost reţinut angajatul unei companii, bănuit că ar fi corupt funcţionarii CSP

Reprezentantul unui agent economic din capitală a fost reţinut, astăzi, de CNA şi procurorii anticorupţie în dosarul „Centrul de Sănătate...

Reintegrare17 ore în urmă

Tiraspolul refuză să elimine posturile „grănicerești” din Zona de Securitate

Delegația Republicii Moldova a semnalat, din nou, la ședința Comisiei Unificate de Control, instalarea ilegală a posturilor transnistrene de „grăniceri”...

Alegeri17 ore în urmă

Curtea de Apel a respins solicitarea PL de a exclude din cursa electorală PSRM

Curtea de Apel a respins astăzi ca neîntemeiată solicitarea Partidului Liberal de a exclude din cursa electorală PSRM. Președintele formațiunii...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri20 de ore în urmă

Maia Sandu: Cea mai mare pacoste a acestor alegeri parlamentare o reprezintă dezinformarea

„Cea mai mare pacoste a acestor alegeri parlamentare o reprezintă dezinformarea, știrile false. Guvernarea cheltuie milioane pe fabricarea și distribuirea...

Alegeri20 de ore în urmă

Candidatul Călin Vieru recunoaște: La alegeri, șansele mele sunt de a ajunge pe locul trei, după Năstase și Țuțu

Călin Vieru, candidat independent  în circumscripția nr.33, recunoaște că șansele sale la alegerile parlamentare sunt de a ajunge pe locul...

Alegeri2 zile în urmă

Socialiștii promit să anuleze hotărârea privind marcarea Zilei Europei pe data de 9 mai

Partidul Socialiștilor intenționează să anuleze hotărârea Parlamentului privind marcarea Zilei Europei pe data de 9 mai. Despre aceasta a anunțat...

Alegeri2 zile în urmă

„Vot interzis, alegeri fraudate”. Blocul ACUM a cerut la CEC ca cetățenii din Diasporă să voteze cu pașapoarte expirate// VIDEO

Blocul electoral ACUM a organizat în această dimineață o acțiune publică în fața Comisiei Electorale Centrale cu genericul „Vot interzis,...

Alegeri3 zile în urmă

Unirea-Democrația Acasă susține că mai mulți profesori sunt obligați să participe la întâlnirile electorale ale PDM

Partidul Unirea – Democrația Acasă susține că în multe instituții de învățământ profesorii sunt obligați să participe la întâlnirile electorale...

Alegeri3 zile în urmă

Candidatul independent Viorel Savva propune înființarea „Partidului Vocea Diasporei”

Candidatul independent în circumscripția 51, SUA, Canada, a lansat propunerea de a crea „Partidul Vocea Diasporei”, un partid bazat pe...

Alegeri3 zile în urmă

Candidatul ACUM Ion Terguță a depus un demers pe numele lui Pavel Filip în care solicită alocarea a 1,7 milioane// VIDEO

Candidatul Blocului ACUM în circumscripția nr 17 Nisporeni, Ion Terguță, a depus astăzi un demers pe numele premierului Pavel Filip...

Advertisement

Opinii

februarie 2019
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com