Termoelectrica promite că 86 de clădiri din Chișinău vor avea un sistem modernizat de livrare a căldurii și a apei calde

PE SCURT

Locatarii a 78 de blocuri locative și 8 clădiri publice din Chișinău, conectate la sistemul centralizat de termoficare, care au un sistem problematic și/sau defect de încălzire, vor avea parte din acest an de servicii de termoficare și preparare a apei calde mult mai calitative.

Termoelectrica desfășoară lucrările de instalare a 120 de Puncte Termice Individuale (PTI) pentru livrarea căldurii și prepararea apei calde, direct la subsolul clădirii. Toate costurile pentru aceste modernizări sunt suportate de Termoelectrica și nu necesită investiții din partea locatarilor.

PE LUNG

Până acum au fost instalate 53 de PTI-uri, iar restul echipamentelor urmează să fie instalate până în luna octombrie curent.

Noile instalații vor asigura un consum al căldurii eficient și flexibil, în funcție de necesitățile locatarilor. Totodată, acestea vor permite pentru 48 de clădiri, care la momentul actual nu dispun de apă caldă, să beneficieze de acest serviciu.

Datorită faptului că PTI-ul este dotat cu două schimbătoare de căldură (unul pentru încălzire și altul pentru apă caldă) acesta are capacitatea de a prepara apa caldă la subsolul blocului și să fie livrată imediat, la temperatura setată.

În acest mod, locatarii vor scăpa de cheltuielile de până acum necesare pentru încălzirea apei la diferite echipamente electrice costisitoare.

Prin intermediul panoului de comandă al PTI-ului, va putea fi setată temperatura necesară din bloc și asigurat consum eficient și flexibil al energiei termice pentru încălzire și prepararea ACM în funcție de necesitățile consumatorului.

Totodată, instalația dispune schimbătoare de căldură și de traducătoare de temperatură, care oferă posibilitatea de a ajusta consumul de energie termică în funcție de temperatura de afară.

În prezent, Termoelectrica dispune de 770 de PTI-uri instalate în întreg mun. Chișinău.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.