Teodor Baconschi despre "Podul de Flori" din 6 mai 1990

Baconschi: 6 mai 1990, prima deschidere a graniţei dintre România şi ceea ce era atunci Republica Sovietică Socialistă Moldovenească

Primul ”Pod de Flori” a avut loc la 6 mai 1990. Acţiunea intitulată ”Podul de flori de la Prut” a fost organizată de Liga culturală pentru unitatea românilor de pretutindeni, în colaborare cu Asociaţia culturală Bucureşti-Chişinău şi Frontul Popular Moldova. Cu acel prilej, locuitorilor din România li s-a permis ca în ziua respectivă, între orele 13,00 şi 19,00, să treacă Prutul în Moldova Sovietică fără paşaport şi viză.

În acest sens au fost create, de-a lungul frontierei de 700 km de pe Prut, opt puncte de trecere: Miorcani – Pererita, Stânca – Costeşti, Iaşi – Sculeni, Ungheni – Pod Ungheni, Albiţa – Leuşeni, Fălciu – Ţiganca, Oancea – Cahul şi Galaţi – Giurgiuleşti. După această acţiune, procedurile de trecere a frontierei sovieto-române au fost simplificate considerabil.

Ministrul de Externe Teodor Baconschi consideră că aniversarea ”Podul de Flori” reprezintă un moment emoţionant, care readuce în memorie expresia puternicelor legături sentimentale şi spirituale ce leagă cele două state, bazate pe comuniunea de limbă, cultură şi istorie.

”Ziua de 6 mai 1990 a consemnat prima deschidere a graniţei dintre România şi ceea ce era atunci Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, după aproape jumătate de secol de despărţire forţată. În acea zi, mii de flori, purtate de braţele a peste 300.000 de oameni, au acoperit apa Prutului. Emoţia indescriptibilă a regăsirii românilor a rememorat în ochii Europei, imaginile care, cu ocazia căderii Zidului Berlinului, făcuseră înconjurul lumii cu doar câteva luni în urmă”, a afirmat Baconschi.

Potrivit ministrului de Externe, ”intensitatea trăirii emoţionale de atunci a lăsat loc dorinţei fireşti de a crea condiţiile necesare pentru ca legăturile dintre oameni să fie libere, în cadrul unui spaţiu comun de securitate şi prosperitate”.

”În termeni de politică externă, aceasta s-a tradus prin stabilirea ca prioritate pentru România a aducerii Republicii Moldova în cadrul Europei unite. În acest fel, florile aruncate acum 20 de ani în Prut îşi vor găsi ţărmul menit”, a conchis Teodor Baconschi.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.