Telescu vrea sa scape de „Folclor”

Luni, la redactie ne-a venit o scrisoare deschisa, adresata prim-ministrului Vasile Tarlev, din partea unui grup de oameni de cultura, in care acestia isi exprima ingrijorarea si dezacordul in legatura cu intentia autoritatilor de a transfera Orchestra de muzica populara „Folclor”, din cadrul Companiei „Teleradio-Moldova”, in jurisdictia Ministerului Culturii. Semnatarii considera „alogic” transferul, mentionind ca aceasta ar duce la distrugerea unui colectiv cu traditii muzicale constituite pe parcursul a circa patru decenii. Citam citeva pasaje din scrisoare:

„Orchestra „Folclor”, fondata in 1968, in cadrul Comitetului pentru Radio si TV, a fost prima orchestra de muzica etnica, spre care s-au orientat alte orchestre. „Folclor” e parte a patrimoniului nostru national, se bucura de popularitate in rindul melomanilor si este foarte apreciata de catre artisti.

Cine este interesat sa desfiinteze aceasta minunata orchestra, care readuce in circuit tezaurul nostru folcloric, completind constant Fonoteca Radio cu mii de inregistrari, cu piese muzicale de rezistenta, care se transmit frecvent la radio si TV? Orice companie de teleradiodifuziune din lume s-ar mindri cu o asemenea orchestra si Compania „Teleradio-Moldova” ar trebui sa fie onorata ca o are.

De ce pe linga companiile nationale de Radio si TV din Franta, SUA, Anglia, Suedia, Bulgaria, Rominia etc., indiferent ca au statut de institutie publica sau de stat, pot functiona orchestre nationale, iar la Compania „Teleradio-Moldova” nu mai este loc pentru Orchestra „Folclor”? E vorba de nechibzuinta, de stradaniile unora de a se debarasa de niste persoane incomode sau de un moft al cuiva?

…avem nevoie de Orchestra „Folclor”, orchestra cu un crez artistic bine definit, cu traditii frumoase, cu muzicieni virtuozi si cu un dirijor de o inalta tinuta artistica si morala…”.

Semneaza: Vasile Iovu, Nina Ermurachi, Mihai Ciobanu, Ioan Paulencu, Veronica Mihai, Ioana Capraru, Larisa Arseni, Maria Iliut, Maria Sarabas, Andrei Tamazlicaru, Maria Mocanu, Tudor Colac, Nicolae Palit, Natalita Munteanu, Victor Ghilas, Anatol Latisev, Silvia Gradinaru, Angela Ciochina, Tatiana Petrache, Nicolae Baiesu, Doina Arsene s.a. (in total 46 de semnaturi).

Am contactat-o pe una dintre semnatarele scrisorii, interpreta de muzica folk Maria Mocanu. „E aberanta ideea. Orchestra „Folclor” este una deosebita, e singura orchestra de studio, nu e o orchestra de concert, dupa cum sunt „Lautarii”, „Mugurel” si „Fluieras” din subordinea Ministerului Culturii. Daca „Folclor” va fi alungata de la „Teleradio-Moldova”, unde si in ce conditii vor face inregistrari audio artistii, mai ales cei tineri, care nu au bani pentru studiouri private?”, a spus Maria Mocanu.

Conducatorul Orchestrei „Folclor”, Petre Neamtu, a declarat ca ideea transferului apartine directorului „Teleradio-Moldova”, Ilie Telescu. „Suntem impotriva unei astfel de schimbari, pentru ca nu sunt sigur ca ne vor fi asigurate conditii echivalente de activitate. Ne-au spus ca noul statut al companiei nu prevede existenta unor colective artistice. Sunt invocate si motive financiare. „Argumentele”, insa, nu sunt decit un pretext, in realitate fiind vorba de un moft de-al lui Ilie Telescu, care vrea sa scape de noi”, a spus Petre Neamtu. El sustine ca „Folclor” trebuie sa ramina o orchestra profesionista de studio, asa cum a fost conceputa, pentru ca actualmente nu exista o alta de acest gen in R. Moldova. „Am efectuat peste 2000 de inregistrari pentru Fondul de aur al Teleradiofuziunii Nationale, am descoperit zeci de tineri talentati. Suntem singura orchestra care le permite artistilor sa-si inregistreze gratuit piesele”, a mentionat P. Neamtu.

Seful Directiei politici culturale din cadrul Ministerului Culturii si Turismului, Ion Rabacu, ne-a confirmat ca ideea apartine conducerii „Teleradio-Moldova”. „Au avut loc citeva sedinte, dar deocamdata nu e clar cind si cum va avea loc transferul. Asteptam propunerile de la „Teleradio-Moldova”. Decizia finala va apartine guvernului. Sarcina noastra, a Ministerului Culturii si Turismului, e sa avem grija de toti oamenii de cultura, de aceea, daca va fi nevoie, vom incerca sa facem tot posibilul pentru a asigura activitatea de mai departe si specificul acestui colectiv. Este o orchestra valoroasa, cu profesionisti de inalta calificare si ar fi pacat sa nu o pastram”, a spus I. Rabacu.

Am incercat sa aflam opinia lui I. Telescu, insa la numarul din anticamera Companiei „Teleradio-Moldova” (72.10.47) pe parcursul zilei de ieri nu a raspuns nimeni. / Alina Turcanu // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.