Te-au speriat sirenele de astăzi? Află ce trebuie să faci într-o situație cu adevărat excepțională

În această dimineață, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a pornit sirenele în toată țara. Motivul este simplu: controlul complex al sistemului de înștiințare centralizată. Cu alte cuvinte, s-a verificat dacă sirenele stradale sunt funcționale. Dar, ce trebuie să facă oamenii atunci când sirenele stradale anunță, pe bune, o situație excepțională?

Potrivit ofițerei de presă a Instituției, Liliana Pușcașu, primul lucru pe care trebuie să-l facă oamenii, după ce aud sirenele, este să meargă la cel mai apropiat televizor sau post de radio pentru a asculta mesajul centralizat al autorităților. În acele clipe, autoritățile vor comunica oamenilor ce trebuie să facă și unde să se ducă.

Situațiile excepționale pentru care este înștiințată populația prin intermediul sirenelor stradale sunt inundațiile, accidentele chimice, radioactive, nucleare, situații cu caracter natural sau tehnogen și altele.

Potrivit Centrului Informațional de Mediu, Republica Moldova este înconjurată de 7 centrale nucleare electrice cu diferite tipuri de reactoare, inclusiv de tipul celor instalate la stația din Cernobîl. Distanța  de la aceste stații, până la hotarele Republicii Moldova, este de la 150 până la 400 km și prezintă permanent un pericol real.

Ultima dată când sirenele au anunțat o situație excepțională a fost în 2010, când au avut loc inundații, spune Liliana Pușcașu. „De atunci, sirenele au fost doar verificate centralizat, pentru ca oamenii să fie pregătiți. Noi, cei de la IGSU, avem competența de a informa oamenii să nu fie panicați, să reacționeze corect în care aud o sirenă stradală.”

„Ca să înțelegeți, nu se face ca pe vremea războiului sau cum arată în filme. Că sună sirenele și toată lumea se ascunde. Din experiența mea, nu îmi aduc aminte o funcționare totală a sirenelor așa cum se întâmplă în Japonia, în caz de tsunami. De exemplu, când au fost inundațiile din 2008 și 2010, sirenele au fost pornite doar în anumite zone. Nu au funcționat în întreaga țară ca lumea să fie panicată.”

De asemenea, potrivit Regulamentului cu privire la organizarea sistemului de înștiințare și transmisiuni în caz de pericol sau de apariție a situațiilor excepționale, mesajele autorităților vor fi transmise prin reţelele radio, de televiziune şi prin cablu, indiferent de apartenenţa departamentală, forma de organizare juridică şi tipul de proprietate ale acestora.

Ofițera de presă IGSU spune că oamenii trebuie să acționeze întocmai cum li se spune. „Ipotetic vorbind, dacă mesajul autorităților este: „strângeți lucrurile și luați banii, actele și evacuați-vă!”, oamenii asta trebuie să facă, în funcție de situația excepțională și de mesajul autorității care gestionează situația de criză.”

Pe teritoriul Republicii Moldova sunt instalați 200 de stâlpi cu sirene.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.