Tatiana Țîbuleac a câștigat Premiul Uniunii Europene pentru Literatură pentru romanul „Grădina de sticlă”

PE SCURT

Tatiana Țîbuleac a câștigat Premiul Uniunii Europene pentru Literatură cu romanul „Grădina de Sticlă”. Cunoscuta scriitoare a fost nominalizată la concurs din partea României. „Vă mulţumesc tuturor celor care vă bucuraţi împreună cu mine. Un singur premiu, două ţări fericite. Grădina de sticlă este (şi) despre asta!”, a scris Tatiana Ţîbuleac pe pagina ei de Facebook.

Premiul Uniunii Europene pentru Literatură se acordă anual, începând cu anul 2008, unor scriitori contemporani de opere de ficțiune aflați la debut, din fiecare țară participantă la programul Europa Creativă (2014-2020).

PE LUNG

În 2019, din partea României s-au calificat în concurs următorii scriitori:

Augustin Cupşa, Aşa să crească iarba pe noi, Bucharest: Humanitas, 2017
Tudor Ganea, Porci, Iaşi: Polirom, 2018
Alina Pavelescu, Sindromul Stavroghin, Bucharest: Humanitas, 2019
Tatiana Ţibuleac, Grădina de sticlă, Kishinev: Cartier, 2018
Bogdan Alexandru Stănescu, Copilăria lui Kaspar Hauser, Iaşi: Polirom, 2017

Tatiana Țîbuleac s-a născut la 15 octombrie, 1978 la Chișinău, Republica Moldova. Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova. După opt ani de jurnalism la ProTV Chișinău, s-a stabilit la Paris unde lucrează în comunicare.

A debutat cu un volum de proză scurtă, „Fabule moderne”, iar în 2017 a apărut primul său roman, „Vara în care mama a avut ochii verzi”, care mai este numit și cartea adolescenților de astăzi. Romanul a fost tradus în franceză și în spaniolă. „Grădina de Sticlă” este al doilea său roman.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.