Târgul de fete de la Găina

De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — În munţii Apuseni, pe muntele Găina, în „Tara Moţilor” la o altitudine de circa 1500 m se peţesc fetele bune de măritat. Acest eveniment se întâmplă o dată pe an de Sf. Ilie sau în cea mai apropiată duminică. Anul acesta târgul de fete s-a organizat pe 23-24 iulie.

De muntele Găina sunt legate mai multe legende, ce explică şi numele acestuia. Se spune că în timpul lucrărilor la minele de aur din zonă, o găină de aur a ieşit din minele de aur şi a urcat de munte, formându-şi un cuib cu ouă de aur. Localnicii, atraşi de frumuseţea găinii au încercat de mai multe ori să prindă găina. Aceasta într-un final a fugit luând cu ea tot aurul din zonă. Moţii, aşa sunt numiţi locuitorii Munţilor Apuseni, au mai făcut săpături dar aur nu au mai găsit.

O altă legendă istoriseşte că în vârful muntelui trăia o zână foarte frumoasă şi bogată, are avea o găină. Găina zânei făcea ouă de aur, iar zâna le dăruia câte un ou în fiecare an unei fete tinere şi cuminţi, ca zestre. Liniştea acestui ritual anual s-a curmat în momentul când cinci băieţi îmbrăcaţi în straie femeieşti au mers la zână şi au furat găina cu ouăle aur.

Crăiasa băilor de aur, supărată pe isprava băieţilor, a plecat de pe aceste meleaguri pentru totdeauna. De atunci în fiecare an băieţii urcă muntele în speranţa că vor mai întâlni zâna minelor de aur.

Pentru prima dată acest târg a fost menţionat documentar în 1816. Localnicii de pe ambele părţi ale muntelui îşi dădeau întâlnire pe munte pentru găsi peţitor pentru fată sau mireasă pentru băiat. Tot aici se tocmeau şi nunţile, preotul fiind prezent şi el pe munte pentru astfel de ocazii.

Astăzi târgul este prilej de sărbătoare folclorică pentru toţi locuitorii zonei, dar şi pentru turiştii dornici de a face cunoştinţă mai îndeaproape cu tradiţiile şi obiceiurile moţilor.

Turiştii care vizitează târgul au ocazia să primească o doză maximă de încărcătură spirituală, dar şi să-şi îmbogăţească colecţia de obiecte artizanale, târgul oferind tuturor doritorilor ceramică de Bihor, obiecte de lemn, ţesături de populare şi produse culinare.

Dacă încă nu v-aţi găsit perechea, mergeţi anul viitor în duminica cea mai apropiată de 20 iulie, pe Muntele Găina şi poate norocul vă va surâde.

Distanţa până la Muntele Găina de la Chişinău este de 688 km.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.