Connect with us

Social

Taranii din Sofia pot ramane fara pamant

Taranii din Sofia pot ramane fara pamant

Publicat

pe

Firma "Diames-group" a operat in contractele de arenda modificari fara consimtamantul taranilor si chiar fara ca unii din ei sa le semneze. In plus, firma a strans roada de pe campurile a 75 de cotasi, care nu au cu ea nici in clin, nici in maneca.

Reprezentantii Companiei "Diames-group" din Chisinau au aparut pe teritoriul satului Sofia in 1999, cand aici avea loc improprietarirea taranilor cu pamant, acestia fiind in cautarea formelor noi de gospodarire. Cca 600 de cotasi au hotarat din start sa-si lucreze loturile in mod individual. Celorlalti, firma le-a propus sa le ia in arenda cotele de pamant si cele valorice. La inceput, ea intentiona sa arendeze pana la 1000 de hectare. Propunerea, insa, i-a ademenit pe 2300 de tarani.

Firma a perfectat contractele de arenda a cotelor de pamant, dar nu si cele de arenda a cotei valorice, precum si contractele de munca. Mai tarziu, taranii si-au dat seama ca n-aveau idee ce stipuleaza contractul pe care si-au pus iscalitura. Altii nu le-au semnat nici pana azi. Contractele erau adunate cu hurta de catre brigadieri si contabili. La inceput, s-a stabilit ca firma ia in arenda pamantul pe termen de cinci ani. Contractele urmau sa fie autentificate la Agentia Teritoriala pentru Cadastru. Dar, deoarece arendasul trebuia sa plateasca pentru fiecare contract cate 80-85 lei, firma decide sa le autentifice la primarie, fara a solicita acordul arendatorului.

Consultandu-se cu juristii, taranii au inteles ca aceste contracte nu au un suport juridic, acestea continand trei incalcari de baza. Primo, multi dintre ei nu au semnat personal aceste contracte. Secundo, s-au facut modificari fara a conveni cu cotasii. Si tertio, contractele au fost autentificate la primarie, si nu la Agentia Teritoriala pentru Cadastru.

Un punct din acest contract stipuleaza ca, in cazul rezilierii contractului inainte de expirarea termenului din initiativa arendatorului, el va restitui arendasului cheltuielile suportate de acesta la efectuarea proceselor tehnologice, conform calculelor prezentate, si, totodata, o amenda dubla. Astfel, daca cineva a reziliat contractul, iar firma a suportat cheltuieli la o cota in valoare de 1000 de lei, arendatorul este obligat sa plateasca 3000 de lei. Ion Proca, viceprimarul satului, este de parere ca acesta este un punct-capcana pentru tarani, limitandu-le dreptul de a rezilia contractul din proprie initiativa.

In plus, Nicolae Lapinschi, directorul general al firmei "Diames-group", le-a explicat taranilor ca ei trebuie sa-si anunte intentiile de a rezilia contractele cu sase luni inainte, timp rezervat pentru achitarea cheltuielilor reciproce. Conditiile puse de "Diames-group", afirma viceprimarul Proca, neglijeaza si incalca drepturile elementare ale taranilor, pentru ca nimeni nu poate sa-i oblige sa lucreze cu aceasta firma, daca nu le este rentabil din punct de vedere economic.

Taranii nedreptatiti nu-si pot intoarce pamantul dat in arenda

O alta dificultate pentru tarani o constituie faptul ca aceste contracte pot fi reziliate doar in doua cazuri: ori de catre ambele parti contractuale, ori de catre instanta de judecata. Taranii, insa, isi dau prea bine seama ce inseamna sa obtii castig de cauza prin instanta de judecata in conditiile de azi. Asa sau altfel, majoritatea sofienilor a inteles ca reprezentantii firmei "Diames-group" au venit in satul lor si activeaza de pe pozitii de forta. Imediat dupa semnarea contractelor, ei au intrat in posesia a 2300 cote de pamant. Fara sa se faca delimitarea terenurilor, ei au inceput sa le lucreze pe toate delaolalta, inclusiv pe cele ale persoanelor care au refuzat sa semneze un asemenea contract. Acestia isi lucrau pamantul in cadrul fostei gospodarii "Sofiica". Acum "Diames-group" a venit ca o napasta peste ei, pentru ca, anul trecut, firma a valorificat intreaga roada de pe mosiile satului, inclusiv cele ale cotasilor care au ramas in afara contractelor. Unora le-a dat cate ceva, insa cei mai multi s-au ales cu nimic. Aceasta nu poate fi calificat altfel, decat acaparare de terenuri in mod samavolnic, a constatat viceprimarul Ion Proca. Mai mult decat atat, chiar daca a strans roada, firma a refuzat sa plateasca impozitele cotasilor. Si anul acesta firma a semanat si a lucrat campurile celor 75 de cotasi aflati in afara contractelor, multi dintre care s-au vazut nevoiti sa stranga roada fara acordul firmei.

Contactat de noi, Valeriu Lapinschi, presedintele Companiei "Diames-group", care conduce firma impreuna cu tatal sau, Nicolae Lapinschi, ne-a declarat ca "exista niste incalcari, dar acestea sunt neinsemnate". El ne-a mai spus ca firma arendeaza 24 mii de hectare in 23 de sate, iar contractele au fost semnate in conformitate cu legislatia in vigoare.

La Sofia, a avut loc recent o adunare la care au fost invitati si reprezentantii companiei "Diames-group". Taranii si-au exprimat nemultumirea fata de activitatea "de pe pozitii de forta" a firmei si a solicitat rezilierea contractelor. Ei au de gand sa se asocieze si sa-si aleaga in frunte un alt lider.

Alexandra Novac, care lucreaza cu sotul sau Iurie, pe pamanturile arendate, a spus ca, in afara de plata pentru arenda, pe parcursul unui an de zile au primit pentru munca doar 378 de lei. Cum sa-si intretina, se intreaba ea, cei doi copii cu o asemenea plata mizerabila? Lapinschi, spun taranii, declara ca acestea sunt "niste provocari ale unor lideri".

Anatol Mocanu, fostul presedinte al gospodariei, considera ca "Diames-group" distruge patrimoniul gospodariei adunat decenii la rand. Firma utilizeaza tehnica agricola in alte gospodarii, unde, de asemenea, arendeaza pamant. In primul rand, zice Mocanu, firma nu s-a achitat pentru cota valorica arendata. In al doilea rand, in contract figureaza un punct care stipuleaza ca compania va lua credite, punand in gaj bunurile arendasului si arendatorului in proportie de 50X50. Care este proprietatea firmei, taranii n-o cunosc, in schimb, ei sunt ingrijorati ca ii paste pericolul sa ramana fara pamant. / Nicolae Roibu // Flux

Citește mai departe
Advertisement
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Social

Accident tragic în Veneția. O moldoveancă și-a pierdut viața, după ce mașina sa a căzut într-un canal

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Accident tragic în Jesolo (oraș situat pe coasta Mării Adriatice, la aproximativ 16 km nord-est de Veneția). O moldoveancă și-a pierdut viața după ce mașina pe care o conducea a căzut într-un canal.

Potrivit presei locale, este vorba despre o cetățeană a Republicii Moldova de 36 ani, care era stabilită de ceva vreme în localitatea Musile. Potrivit primelor informații, femeia a pierdut controlul volanului, iar automobilul său s-a răsturnat în canal.

PE LUNG

Martorii accidentului s-au grăbit și au scos femeia din automobilul răsturnat, dar din păcate nu au mai putut s-o salveze.

La sosirea oamenilor legii, mai multe persoane au spus că moldoveanca mai era cu cineva în automobil, însă cercetările efectuate de scafandri au dat rezultat negativ.

Poliția locală presupune că totuși femeia era singură în automobil.

Oamenii legii anchetează cazul pentru a stabili circumstanțele tragicului accident.

Citește mai departe

Social

Doi cetățeni turci, opriți pe Aeroportul Chișinău. Ce au depistat polițiștii de frontieră în actele acestora

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Doi cetățeni de origine kurdă, locuitori din sud-estul Turciei, au fost opriți pe Aeroportul Internațional Chișinău, după ce au prezentat două permise de ședere cipriote cu semne vădite de falsificare. Cazul a fost înregistrat ieri, în timpul efectuării controlului de frontieră la ruta Chișinău-Kiev.

Străinilor nu le-a fost autorizată trecerea frontierei de stat.

PE LUNG

Astfel, potrivit Poliției de Frontieră, pentru formalitățile de control s-au apropiat doi bărbați de 24 și 38 de ani, care s-au legitimat în baza pașapoartelor eliberate de autoritățile din Turcia.

În timpul verificării documentelor, dar și în discuție cu aceștia s-a aflat că urmează să ajungă în Cehia.

În cooperare colegii din Biroul Migrație și Azil al MAI, polițiștii de frontieră au solicitat să prezinte acte care le-ar permite șederea legală într-un stat european.

În acest sens, bărbații au înmânat pentru control permise de ședere, care ar fi emise de autoritățile cipriote. Existând suspiciuni cu privire la autenticitatea acestora, s-a procedat la efectuarea de verificări suplimentare, ocazie cu care polițiștii de frontieră au constatat că nu îndeplinesc condițiile de formă şi fond ale unora autentice, acestea fiind falsificate.

Din cercetările primare s-a aflat că cei doi cetățeni turci ar fi fost ajutați de o persoană străină la perfectarea actelor contrafăcute, inclusiv la organizarea călătoriei acestora în Cehia.

Ofițerii de investigație și ofițerii de urmărire penală din Aeroportul Internațional Chișinău continuă cercetările în vederea elucidării circumstanțelor și luării măsurilor legale ce se impun.

Citește mai departe

Social

O fetiță de doi ani din Telenești, care a ieșit din ogradă și a dispărut, găsită dormind în apropiere de o livadă

Publicat

pe

De către

PE SCURT

O fetiță de doi ani și jumătate din satul Chiștelnița, raionul Teleneșești, a fost dată dispărută ieri seara, după ce în jurul orei 20:00, a ieșit din ogradă și a plecat într-o direcție necunoscută. Din fericire, după mai multe ore de căutări, micuța a fost găsită vie și nevătămată, dormind lângă o livadă.

PE LUNG

Imediat după anunțul despre dispariția micuței Xenia, polițiștii din cadrul posturilor de poliție din Telenești, salvatori, oameni din sat, au început căutările pe câmpuri, în livezi.

Nu au dormit toată noaptea, iar astăzi, în jurul orei 6:00, micuța a fost găsită de un paznic la 5 km de casă, aproape de o livadă, dormind la sol, vie și nevătămată.

„Emoțiile au fost atât de mari…Îi mulțumim lui Dumnezeu că s-a întâmplat așa și că e bine!”, sunt vorbele polițiștilor, salvatorilor și oamenilor din Telenești care au găsit-o pe micuța Xenia.

Foto: Poză simbol

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Externe9 minute în urmă

Prima infracţiune comisă în spaţiu. O astronaută a accesat de la bordul Staţiei Spaţiale contul bancar al soţiei sale

PE SCURT NASA investighează o acuzaţie potrivit căreia o astronaută a accesat de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) contul...

Social2 ore în urmă

Accident tragic în Veneția. O moldoveancă și-a pierdut viața, după ce mașina sa a căzut într-un canal

PE SCURT Accident tragic în Jesolo (oraș situat pe coasta Mării Adriatice, la aproximativ 16 km nord-est de Veneția). O...

Alegeri3 ore în urmă

Președintele PLDM Tudor Deliu, candidat în circumscripția nr. 33 la alegerile parlamentare noi

PE SCURT Consiliul Politic Național (CPN) al Partidului Liberal Democrat din Moldova a decis astăzi participarea formațiunii cu candidați proprii...

Social7 ore în urmă

Doi cetățeni turci, opriți pe Aeroportul Chișinău. Ce au depistat polițiștii de frontieră în actele acestora

PE SCURT Doi cetățeni de origine kurdă, locuitori din sud-estul Turciei, au fost opriți pe Aeroportul Internațional Chișinău, după ce...

Politică8 ore în urmă

Igor Dodon: Rusia propune să inițieze procesul de utilizare a munițiilor stocate la depozitul de la Colbasna

PE SCURT Rusia propune să inițieze procesul de utilizare a munițiilor stocate lângă satul Colbasna în regiunea transnistreană a Republicii...

Social8 ore în urmă

O fetiță de doi ani din Telenești, care a ieșit din ogradă și a dispărut, găsită dormind în apropiere de o livadă

PE SCURT O fetiță de doi ani și jumătate din satul Chiștelnița, raionul Teleneșești, a fost dată dispărută ieri seara,...

Economie9 ore în urmă

Ce salariu ridică ministrul Economiei și Infrastructurii

PE SCURT Ministrul Economiei și Infrastructurii Vadim Brînzan primește un salariu de circa 18 mii lei., care, potrivit lui, este...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri2 luni în urmă

Victorie categorică. Irina Vlah a fost realeasă în funcția de bașcan al Găgăuziei cu peste 90% din voturile alegătorilor

PE SCURT Irina Vlah a fost realeasă în funcția de başcan al Găgăuziei. Potrivit datelor preliminare, anunţate de Biroul electoral...

Alegeri2 luni în urmă

Un candidat din Găgăuzia a fost scos din cursa electorală a doua oară

PE SCURT Vasilii Aladov, candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei, a fost eliminat pentru a doua oară din...

Alegeri3 luni în urmă

Graba strică treaba? Filip anunță alegeri anticipate într-o zi de vineri

PE SCURT Astăzi, dis-de-dimineață, Pavel Filip a declarat că Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte,...

Alegeri3 luni în urmă

Dodon nu dizolvă parlamentul, PDM îi cere demisia, alegeri parlamentare anticipate și prezidențiale la toamnă

PE SCURT Președintele Igor Dodon a declarat astăzi într-o conferință de presă că nu va dizolva parlamentul și va convoca...

Alegeri3 luni în urmă

Activi, dar puțini. Ce spune un expert despre activismul tinerilor din Moldova

PE SCURT Tinerii sunt criticați, blamați, judecați și adesea, catalogați drept niște leneși care nu vor să participe la scrutinele...

Alegeri3 luni în urmă

Pentru prima dată în istoria Parlamentului European: o studentă de 21 de ani a devenit deputată

PE SCURT 21 de ani, 3 luni și 3 zile – anume atâta avea studenta Kira Marie Peter-Hansen, când a...

Alegeri3 luni în urmă

Bulversați și obosiți. Cum privesc oamenii negocierile dintre deputați

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar Moldova încă nu are un Parlament funcțional. Cele...

Advertisement

Opinii

august 2019
L Ma Mi J V S D
« iul.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com