Taranii din Sofia pot ramane fara pamant

Firma "Diames-group" a operat in contractele de arenda modificari fara consimtamantul taranilor si chiar fara ca unii din ei sa le semneze. In plus, firma a strans roada de pe campurile a 75 de cotasi, care nu au cu ea nici in clin, nici in maneca.

Reprezentantii Companiei "Diames-group" din Chisinau au aparut pe teritoriul satului Sofia in 1999, cand aici avea loc improprietarirea taranilor cu pamant, acestia fiind in cautarea formelor noi de gospodarire. Cca 600 de cotasi au hotarat din start sa-si lucreze loturile in mod individual. Celorlalti, firma le-a propus sa le ia in arenda cotele de pamant si cele valorice. La inceput, ea intentiona sa arendeze pana la 1000 de hectare. Propunerea, insa, i-a ademenit pe 2300 de tarani.

Firma a perfectat contractele de arenda a cotelor de pamant, dar nu si cele de arenda a cotei valorice, precum si contractele de munca. Mai tarziu, taranii si-au dat seama ca n-aveau idee ce stipuleaza contractul pe care si-au pus iscalitura. Altii nu le-au semnat nici pana azi. Contractele erau adunate cu hurta de catre brigadieri si contabili. La inceput, s-a stabilit ca firma ia in arenda pamantul pe termen de cinci ani. Contractele urmau sa fie autentificate la Agentia Teritoriala pentru Cadastru. Dar, deoarece arendasul trebuia sa plateasca pentru fiecare contract cate 80-85 lei, firma decide sa le autentifice la primarie, fara a solicita acordul arendatorului.

Consultandu-se cu juristii, taranii au inteles ca aceste contracte nu au un suport juridic, acestea continand trei incalcari de baza. Primo, multi dintre ei nu au semnat personal aceste contracte. Secundo, s-au facut modificari fara a conveni cu cotasii. Si tertio, contractele au fost autentificate la primarie, si nu la Agentia Teritoriala pentru Cadastru.

Un punct din acest contract stipuleaza ca, in cazul rezilierii contractului inainte de expirarea termenului din initiativa arendatorului, el va restitui arendasului cheltuielile suportate de acesta la efectuarea proceselor tehnologice, conform calculelor prezentate, si, totodata, o amenda dubla. Astfel, daca cineva a reziliat contractul, iar firma a suportat cheltuieli la o cota in valoare de 1000 de lei, arendatorul este obligat sa plateasca 3000 de lei. Ion Proca, viceprimarul satului, este de parere ca acesta este un punct-capcana pentru tarani, limitandu-le dreptul de a rezilia contractul din proprie initiativa.

In plus, Nicolae Lapinschi, directorul general al firmei "Diames-group", le-a explicat taranilor ca ei trebuie sa-si anunte intentiile de a rezilia contractele cu sase luni inainte, timp rezervat pentru achitarea cheltuielilor reciproce. Conditiile puse de "Diames-group", afirma viceprimarul Proca, neglijeaza si incalca drepturile elementare ale taranilor, pentru ca nimeni nu poate sa-i oblige sa lucreze cu aceasta firma, daca nu le este rentabil din punct de vedere economic.

Taranii nedreptatiti nu-si pot intoarce pamantul dat in arenda

O alta dificultate pentru tarani o constituie faptul ca aceste contracte pot fi reziliate doar in doua cazuri: ori de catre ambele parti contractuale, ori de catre instanta de judecata. Taranii, insa, isi dau prea bine seama ce inseamna sa obtii castig de cauza prin instanta de judecata in conditiile de azi. Asa sau altfel, majoritatea sofienilor a inteles ca reprezentantii firmei "Diames-group" au venit in satul lor si activeaza de pe pozitii de forta. Imediat dupa semnarea contractelor, ei au intrat in posesia a 2300 cote de pamant. Fara sa se faca delimitarea terenurilor, ei au inceput sa le lucreze pe toate delaolalta, inclusiv pe cele ale persoanelor care au refuzat sa semneze un asemenea contract. Acestia isi lucrau pamantul in cadrul fostei gospodarii "Sofiica". Acum "Diames-group" a venit ca o napasta peste ei, pentru ca, anul trecut, firma a valorificat intreaga roada de pe mosiile satului, inclusiv cele ale cotasilor care au ramas in afara contractelor. Unora le-a dat cate ceva, insa cei mai multi s-au ales cu nimic. Aceasta nu poate fi calificat altfel, decat acaparare de terenuri in mod samavolnic, a constatat viceprimarul Ion Proca. Mai mult decat atat, chiar daca a strans roada, firma a refuzat sa plateasca impozitele cotasilor. Si anul acesta firma a semanat si a lucrat campurile celor 75 de cotasi aflati in afara contractelor, multi dintre care s-au vazut nevoiti sa stranga roada fara acordul firmei.

Contactat de noi, Valeriu Lapinschi, presedintele Companiei "Diames-group", care conduce firma impreuna cu tatal sau, Nicolae Lapinschi, ne-a declarat ca "exista niste incalcari, dar acestea sunt neinsemnate". El ne-a mai spus ca firma arendeaza 24 mii de hectare in 23 de sate, iar contractele au fost semnate in conformitate cu legislatia in vigoare.

La Sofia, a avut loc recent o adunare la care au fost invitati si reprezentantii companiei "Diames-group". Taranii si-au exprimat nemultumirea fata de activitatea "de pe pozitii de forta" a firmei si a solicitat rezilierea contractelor. Ei au de gand sa se asocieze si sa-si aleaga in frunte un alt lider.

Alexandra Novac, care lucreaza cu sotul sau Iurie, pe pamanturile arendate, a spus ca, in afara de plata pentru arenda, pe parcursul unui an de zile au primit pentru munca doar 378 de lei. Cum sa-si intretina, se intreaba ea, cei doi copii cu o asemenea plata mizerabila? Lapinschi, spun taranii, declara ca acestea sunt "niste provocari ale unor lideri".

Anatol Mocanu, fostul presedinte al gospodariei, considera ca "Diames-group" distruge patrimoniul gospodariei adunat decenii la rand. Firma utilizeaza tehnica agricola in alte gospodarii, unde, de asemenea, arendeaza pamant. In primul rand, zice Mocanu, firma nu s-a achitat pentru cota valorica arendata. In al doilea rand, in contract figureaza un punct care stipuleaza ca compania va lua credite, punand in gaj bunurile arendasului si arendatorului in proportie de 50X50. Care este proprietatea firmei, taranii n-o cunosc, in schimb, ei sunt ingrijorati ca ii paste pericolul sa ramana fara pamant. / Nicolae Roibu // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.