De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Iubitori de vacanţe montane, fiţi atenţi la acest articol. Am marea plăcere să vă prezint un lanţ muntos din România, o destinaţie îndrăgită şi inedită de pe teritoriul românesc, Munţii Apuseni.
Aflându-se în partea de vest a ţării, munţii Apuseni fără a atinge vârfuri semeţe precum Făgăraş şi Piatra Craiului, dezvăluie turiştilor frumuseţi nebănuite, de o cu totul altă natură.
Numai în acest lanţ muntos se îmbină armonios linia potolită a plaiurilor cu verticalitatea stâncilor, numai aici poţi întâlni o concentraţie extrem de mare de peşteri (7000 de peşteri) şi rezervaţii naturale şi numai în munţii Apuseni legătura dintre natură şi om este atât de strânsă că nici nu poate fi desfăcută vreodată.
Simfonia în care trăieşte omul cu natura din acest ţinut este de invidiat şi de urmat. Moţii, locuitorii acestei zone, sunt renumiţi pentru obiectele de lemn de uz gospodăresc pe care le confecţionează şi pe care le vând în toată ţara.
Imaginaţi-vă o dimineaţă răcoroasă de primăvară, liniştea şi melancolia văilor este deranjată numai de sunetul copitelor şi mugetul cirezilor de vaci, care cu măiestrie cârmuite de localnici, urcă muntele pentru al coborî abia toamna târziu. Ce poate fi mai paşnic şi mai frumos decât această transhumanţă, care îşi deapănă viaţa indiferent de cursul valutar al leului.
Peşterile au locul lor de frunte în această regiune, fiind ţinutul cu concentraţia cea mai mare de pe teritoriul României, a fenomenelor carstice (peşteri, cascade, chei, ponoare). Dacă ajungeţi în această regiune vă recomand cu toată căldura trei peşteri pe care nu aveţi dreptul să le treceţi cu vederea:
Peştera Scărişoara – este locul unde te poţi răcori de-a binelea, temperatura scăzând în interiorul peşterii până la 0 grade. Este cea mai mare peşteră cu gheaţă din România.
Peştera Urşilor, aici temperatura scade până la 10 grade. Este o peşteră destul de mare şi dispune de o reţea mare de galerii înfrumuseţate extraordinar cu stalagmite şi stalactite.
Peştera Vadu Crişului, peşteră electrificată complet şi cu permisiunea de a călători singuri, fără ghid, pentru cei împătimiţi de mister.
Cazare în acest ţinut puteţi găsi şi la pensiuni de 3 şi 4*, dar eu v-aş recomanda să vă opriţi la localnici, dacă vreţi să gustaţi măcar puţin din farmecul vieţii lor fără de griji. Şi în acest sens vă propun satele Arieşeni, Albac, Garda.