Sute de moldoveni mor anual peste hotare

De la inceputul anului curent, pentru „diferite incalcari” depistate de catre o comisie speciala, 16 firme care presteaza servicii de angajare a cetatenilor la munci peste hotare au fost lipsite de licenta de activitate.

Astfel, in prezent, in domeniu respectiv activeaza 28 firme licentiate, fata de 44 inregistrate la inceputul anului curent.

Specialistul principal din cadrul Directiei integrare europeana si relatii internationale din cadrul Biroului National de Migratie (BNM), Veleriu Antonovici, a comunicat ca sunt depistate multe cazuri cand firmele licentiate in domeniul angajarii in strainatate a cetatenilor presteaza, in acelasi timp, servicii de angajare ilegala in alte tari – activitate pentru care nu dispun de contracte de colaborare. Astfel, deseori, cetatenii pleca ilegal, fara a fi asigurati cu un loc de munca stabil, conditii de trai, asigurare medicala si alte conditii de care pot beneficia in cazul angajarii cu contract legal. Antonovici a precizat ca, desi unele firme activeaza de mai mult timp in domeniu respectiv, exista si cazuri cand nu au inregistrat la BNM nici un contract de angajare peste hotare, dupa cum prevede legislatia. Pana in prezent, la BNM au fost inregistrate doar 84 contracte de angajare peste hotare prin intermediul firmelor licentiate. Totodata, sunt depistate cazuri de angajare in baza unor contracte nevalabile, care nu ofera cetatenilor drepturi legale. Mai multe licente au fost retrase si in urma unor plangeri de la cetateni care au declarat ca „au fost inselati”.

In prezent, potrivit lui Antonovici, la BNM sunt inregistrate 8 mii persoane care solicita angajare legala peste hotare. In urma unui sondaj realizat de catre reprezentantii BNM, 53 la suta dintre persoanele intervievate au declarat ca sunt someri, iar 44 la suta – ca au un loc de munca. Majoritatea acestora (61 la suta) au studii medii speciale, 23 la suta –studii superioare, iar 16 la suta –studii medii. Totodata, majoritatea celor intervievati (61 la suta) sunt barbati, cu varste cuprinse intre 31-45 ani.

Cele mai multe oferte de angajare peste hotare provin din Italia pentru sectorul de constructie. In prezent, in aceeasi tara exista o oferta pentru 50 lemnari, care vor fi selectati in cadrul unei testari de catre patronul strain.

Specialistii BNM atentioneaza cetatenii care decid sa plece la munca peste hotare ca trebuie sa dispuna, in mod obligatoriu, de viza de munca, de contract de munca cu angajatorul strain, semnat in Republica Moldova, de autorizatie de munca, eliberata peste hotare, care confirma inregistrarea contractului de organele responsabile din strainatate. La sosirea in tara de destinatie, cetatenilor li se recomanda sa obtina permis de sedere.

Antonovici a mentionat ca, in fiecare an, in Republica Moldova sunt aduse aproximativ 200 sicrie cu cetateni moldoveni, una din cauzele deceselor fiind conditiile grele de munca.

Specialistii BNM au solicitat ambasadelor Republicii Moldova peste hotare sa prezinte date despre cetatenii moldoveni care locuiesc si muncesc in tarile respective. Conform constatarilor Biroului National de Statistica, facute in baza rezultatelor preliminare ale recensamantului populatiei din anul 2004, a informatiilor obtinute din alte cercetari statistice si evidenta curenta a populatiei, numarul celor plecati peste hotarele Republicii Moldova constituie aproximativ 367 mii persoane.  // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.