Standard & Poor’s, agenția care s-a pus pe capul țărilor neascultătoare, avertizează din nou cu retrogradări de ratinguri.
Deja prada se pare că trece la țările puse bine pe picioare.
Agenția a făcut aluzii că va ataca țări din grupul celor 20, în cazul în care până în anul 2015, statele nu vor face nimic pentru a reduce creșterea cheltuielilor din domeniile publice de sănătate.
Printre statele care riscă să ajungă în lista neagră a agenției, sunt: Statele Unite ale Americii, Japonia și alte câteva state puternice ale Europei. Ele sunt primele care intră într-un top aparte deoarece următorii 40 de ani, îmbătrânirea populațieii va deveni una dintre cele mai grave probleme.
Creşterea persistentă a cheltuielilor din sistemele de sănătate va exercita presiuni severe asupra finanţelor publice în următoarele decenii. Dacă guvernele nu vor modifica sistemele de protecţie socială, acestea vor deveni probabil nesustenabile", consideră S&P.
Sistemul public de sănătate va genera probabil cele mai semnificative creşteri ale cheltuielilor în bugetele ţărilor dezvoltate, care au deja costuri ridicate cu protecţia socială şi situaţii demografice care se deteriorează rapid.
Dacă nu sunt datorii prea multe, atunci vin alte probleme care nu lasă nici pe o clipă economiile statelor să prospere.
Alta est însă problema care generează tot mai multe dileme, ce va fi oare cu Moldova, atunci când avem și datorii multe, dar și o creștere a ponderii populației bătrâne?!