Stresul, factorul care lovește direct în imunitate

Studiile arată că multe maladii își au originea în factorii psihici, demonstrându-se că ele sunt provocate de dezechilibrele produse de stres. Stresul „rău” favorizează apariția maladiilor din cele mai diverse, printre care și cancer. Uneori se întâmplă că anumite afecțiuni să fie greșit diagnosticate, ele nefiind decât o manifestare a stresului, scrie sanatatea.com.

De fapt, stresul este de 2 tipuri: bun și rău (eustres și distres). Stresul solicită într-un fel organismul și poate fi de natură psihică (experiențe de viată sau suprasolicitarea), alimentară, fizică (epuizarea, condițiile de mediu), nervoasă, endocrină, de sarcină etc.

Distresul influențează negativ organismul, dereglându-i homeostazia într-o manieră greu de reechilibrat. Formele mai intense ale stresului, stresul cronic, se pot manifesta sub forma unui adevărat sindrom, care se manifestă prin dereglări ale somnului, depresie, anxietate, epuizare, irascibilitate, tulburări cardiace, musculare, digestive, migrene, micșorarea imunității și afecțiuni infecțioase frecvente etc.

Eustresul reprezintă acel stres cu efecte pozitive asupra organismului, declanșat de activități sau experiențe plăcute, dar care are un risc patogen în anumite cazuri. De exemplu, o persoană care își desfășoară activitatea cu multă plăcere, dar lucrează foarte mult zilnic. Este o activitate plăcută, însă ea duce la epuizare. Un alt exemplu ar fi o emoție puternică.

O manifestare a stresului este somnul neliniștit, stare de somnolență în timpul zilei, scăderea randamentului de muncă, iritabilitate, lipsa poftei de mâncare sau din contra, pofta excesivă, crampe intestinale, dureri gastrice, senzație de arsură etc.

De aceea, specialiștii ne recomandă să ne luăm, periodic, mici pauze în care să ne izolăm de sursele de la care pornește stresul.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.