Connect with us
"
"

Social

Stresul, factorul care lovește direct în imunitate

Publicat

pe

Studiile arată că multe maladii își au originea în factorii psihici, demonstrându-se că ele sunt provocate de dezechilibrele produse de stres. Stresul „rău” favorizează apariția maladiilor din cele mai diverse, printre care și cancer. Uneori se întâmplă că anumite afecțiuni să fie greșit diagnosticate, ele nefiind decât o manifestare a stresului, scrie sanatatea.com.

De fapt, stresul este de 2 tipuri: bun și rău (eustres și distres). Stresul solicită într-un fel organismul și poate fi de natură psihică (experiențe de viată sau suprasolicitarea), alimentară, fizică (epuizarea, condițiile de mediu), nervoasă, endocrină, de sarcină etc.

Distresul influențează negativ organismul, dereglându-i homeostazia într-o manieră greu de reechilibrat. Formele mai intense ale stresului, stresul cronic, se pot manifesta sub forma unui adevărat sindrom, care se manifestă prin dereglări ale somnului, depresie, anxietate, epuizare, irascibilitate, tulburări cardiace, musculare, digestive, migrene, micșorarea imunității și afecțiuni infecțioase frecvente etc.

Eustresul reprezintă acel stres cu efecte pozitive asupra organismului, declanșat de activități sau experiențe plăcute, dar care are un risc patogen în anumite cazuri. De exemplu, o persoană care își desfășoară activitatea cu multă plăcere, dar lucrează foarte mult zilnic. Este o activitate plăcută, însă ea duce la epuizare. Un alt exemplu ar fi o emoție puternică.

O manifestare a stresului este somnul neliniștit, stare de somnolență în timpul zilei, scăderea randamentului de muncă, iritabilitate, lipsa poftei de mâncare sau din contra, pofta excesivă, crampe intestinale, dureri gastrice, senzație de arsură etc.

De aceea, specialiștii ne recomandă să ne luăm, periodic, mici pauze în care să ne izolăm de sursele de la care pornește stresul.

Jurnalistă și omul cu frumosul, cărțile și dulciurile. Toate animalele sunt prietenii ei. Scrie ușor despre subiecte grele și face fotografii pe care o să le vindem cu mulți bani cândva.

Social

18 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 374 cazuri noi de infectări. R. Moldova trece pragul de 13 mii de cazuri

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

374 cazuri noi de COVID-19. R. Moldova trece pragul de 13 mii de infectări

În ultimele 24 de ore, în Republica Moldova au fost înregistarte 374 cazuri noi de COVID-19.  Astfel, numărul total de cazuri înregistrate până acum se ridică la 13 106. Din numărul total de cazuri înregistrate astăzi, 26 sunt lucrători medicali. Este vorba despre 12 medici, 12 asistenți medicali și 2 persoane din personalul auxiliar. Totodată, 444 de pacienți infectați se află în stare gravă, 27 dintre aceștia fiind conectați la aparate de respirație asistată.

Alți 175 de pacienți s-au vindecat de COVID-19, astfel numărul total ajunge la 7 252.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre înregistrarea altor șase decese provocate de COVID-19. Aceasta după ce în dimineața zilei s-a anunțat despre alte cinci decese. Astfel, bilanțul victimelor se ridică la 444 de cazuri.

Activitatea a 16 frizerii, 7 farmacii, 4 instituții medicale private,  sistată

Activitatea  a 16 frizerii, 7 farmacii, 4 instituții medicale private și 5 unități care prestează activități de comerț a fost sistată pe motiv că acestea nu au respectat măsurile de prevenire a răspândirii infecției COVID-19. Ministerul Sănătății a anunțat că restricția  a fost aplicată după ce Agenția Națională pentru Sănătate Publică a efectuat verificări în 492 unități – 277 frizerii, 91 farmacii, 54 instituții medicale primare, spitalicești și private și peste 50 unități care prestează activități de comerț.

De asemenea, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a efectuat 1582 de verificări,  depistând 465 de neconformități.  Au fost supuse controlului 77 piețe agro-alimentare, celelalte care activează la momentul actual urmează a fi inspectate. Din 15 iunie, odată cu redeschiderea sectorului de alimentație publică, au fost supuse controlului 95 unități, fiind depistate 17 neconformități.

Expert: Moldova a întrecut România după numărul de cazuri active

„Moldova a întrecut România după numărul de cazuri active, la rând este Germania. La o populație de 6 ori mai mică decât România, astăzi Moldova are 5 222 de bolnavi de COVID-19 în spitale sau izolare acasă, iar România are 5.192 cazuri”, arată expertul economic Veaceslav Ioniță într-o postare pe Facebook. Potrivit lui, acest record rușinos este cauzat de doi factori: 1. Numărul celor infectați raportat la numărul populației în Moldova este de 3,5 ori mai mare decât în România. 2. În ultimele 10 zile Moldova deține un record rușinos de cea mai mare creștere a numărului de cazuri active. „Cel mai probabil într-o săptămână întrecem și Germania după numărul cazurilor active, asta chiar dacă populația Germaniei este de aproape 30 ori mai mare decât a Moldovei”, a scris expertul.

Medic: Duminică să includem sirenele ambulanțelor pentru a comemora colegii răpuși la datorie

Medicul-șef al Departamentului consultativ, medicină fizică și balneologie din cadrul Centrului Republican de Protezare, Ortopedie și Reabilitare, Iurie Pelin, propune ca duminică,  21 iunie 2020, la ora 12:00,  să fie incluse claxoanele și sirenele ambulanțelor pentru 15 secunde. „Nu pentru a ne omagia, ci întru comemorarea colegilor noștri răpuși la datorie și avertizarea celor vii, că războiul cu cruntul inamic continuă”, se arată în mesajul lui Iurie Pelin lansat cu prilejul Zilei lucrătorului medical și a farmacistului, care va fi marcată pe 21 iunie.

„Cu excepția unei mici părți conștiente a acestei societăți, am rămas practic singuri în fața acestei urgii abătută asupra noastră. În aceste momente de grea cumpănă, ne punem speranța doar în unicul Dumnezeu și forțele proprii. Oameni buni!!!Ajutați-ne să Vă ajutăm!!!Respectați indicațiile și recomandările specialiștilor nu a demagogilor!!!”, scrie medicul.

Primăria municipiului Bălți, în regim de carantină 

Primăria municipiului Bălți a fost plasată în regim de carantină până la data de 1 iulie. O decizie în acest sens a fost luată la ședința Comisiei municipale extraordinare de sănătate publică. Aceasta după ce mai mulți angajați ai Primăriei au fost testați pozitiv la COVID-19. Carantina se introduce de la 18 iunie, ora 17:00 până la 01 iulie, ora 17:00.

„Toate persoanele contacte, cu excepția lucrătorilor al căror rezultat al testului pentru coronavirus a fost negativ, se vor plasa la autoizolare la domiciliu. Conducerea primăriei va întocmi un plan de măsuri pentru eliminarea focarului de infecție”, se arată în decizia Comisiei.  Acum două zile, primarul de Bălți Renato Usatîi a spus că 37 de angajați ai Primăriei din 50 testați au fost confirmați pozitiv la noul coronavirus.

444 de pacienți sunt în stare gravă

444 de pacienți cu COVID-19 sunt stare gravă, dintre care 27 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată, 986 pacienți sunt în stare de gravitate medie, a anunțat în dimineața zilei Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 din Chișinău, au fost internate 132 persoane cu suspecție la COVID-19. Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 12 732 cazuri de infecție cu noul Coronavirus.

Alte 175 persoane s-au vindecat. În total, 7 252 persoane au fost tratate de COVID-19.

Totodată, ministerul a  informat despre înregistrarea altor cinci decese decese provocate de COVID-19. Este vorba despre patru bărbați și o femeie. Cea mai tânără victimă avea 36 de ani, iar cea mai în vârstă- 65 de ani. Astfel, numărul celor răpuși de COVID-19 a ajuns la 438.

Citește mai departe

Social

17 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: Un nou record – 478 cazuri de infectări

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

Nou record – 478 cazuri noi de infectări

În ultimele 24 de ore în R. Moldova au fost confirmate 478 de cazuri noi de îmbolnăvire cu COVID-19.  Acestea au fost depistate în urma procesării a 1 943 de teste. Astfel, bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 12 732 de cazuri, a anunțat Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Din numărul total al celor infectați în ultimele 24 de ore, 37 sunt lucrători medicali: medici – 14, asistenți medicali – 19, personal auxiliar – 4.

Alte  176 persoane s-au vindecat. Bilanțul persoanelor tratate a ajuns la 7 077. Totodată, ministerul a informat despre înregistrarea altor șase decese cauzate de COVID-19.  Numărul celor decedați a ajuns la 433.

Stocul de teste pentru COVID-19 ajunge pentru o lună și jumătate

În rezerva de la Agenția Națională Sănătate Publică sunt teste pentru COVID-19 pentru încă o lună și jumătate, dacă zilnic se vor efectua în jur de 2000 de teste, a menționat ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu în cadrul ședinței Guvernului. Ministra a anunțat că în prezent se pregătește procedura pentru achiziționarea a încă 100 de mii de teste.

Totodată, Viorica Dumbrăveanu a spus că se pregătește amenajarea noilor spații pentru pacienții infectați COVID-19. „Am cerut ca celelalte spitale, inclusiv raionale, să reprofileze acolo unde e posibil, unele secții. O rezervă de 20 de paturi trebuie să aibă fiecare spital”, a zis ea.

37 de angajați ai Primăriei Bălți, infectați cu COVID-19

37 de angajați ai Primăriei Bălți, din primii 50 testați la COVID-19, s-au dovedit a fi infectați, a anunțat primarul localității Renato Usatîi într-un live pe Facebook. Testarea masivă în cadrul Primăriei Bălți a început de marți, după ce s-au depistat câteva cazuri pozitive, printre infectați numărându-se și unul dintre viceprimari.

„Dintre primii 50 de angajați ai Primăriei testați, 37 au fost depistați infectați. Vă dați seama ce se întâmplă? Acești oameni nu au simptome, dar sunt infectați. Este îngrozitor!”, a declarat Renato Usatîi. El a mai spus că în următoarele zile urmează să fie testați și restul din aproximativ 250 de angajați ai Primăriei. Bălți este astăzi al doilea cel mai activ focar din Republica Moldova, după Chișinău, cu un total de 761 de cazuri de infectare.

Achizițiile publice, afectate de COVID-19

Coronacriza generată de COVID-19 complică situația din sistemul achizițiilor publice și agravează problemele vechi. Este vorba de transparența limitată a achizițiilor pentru necesitățile sistemului medical, utilizarea abuzivă a procedurii de negociere fără publicare și lipsa de control în utilizarea resurselor publice, susține economista IDIS Viitorul, Diana Enachi.

Diana Enachi a  menționat în cadrul emisiunii „15 minute e realism economic” că pe timp de pandemie valoarea totală a achizițiilor publice din sănătate se ridică la peste 100 milioane de lei. Totuși, având în vedere numărul mic al instituțiilor care au raportat, valoarea reală a achizițiilor este cu mult mai mare. Datele accesibile pe platforma tender.health au scos în evidență diferențe semnificative de  preț, dacă luăm drept exemplu, cel mai utilizat produs în această perioadă – dezinfectantul – acestea ajung și la 30-40%.

417 de pacienți sunt în stare gravă

În dimineața zilei de astăzi, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că 417 de pacienți cu COVID-19 sunt în stare gravă, dintre care 23 de pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată. În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 din Chișinău, au fost internate 61 persoane cu suspecție la COVID-19. La ora actuală, în Republica Moldova  sunt confirmate 12 254 cazuri de infecție cu noul Coronavirus. Totodată, alte 176 persoane s-au tratat de COVID-19. Bilanţul persoanelor tratate a ajuns la 7 077.

Ministerul a anunțat despre înregistrarea altor patru decese provocate de COVID-19. Numărul persoanelor decedate a ajuns la 427.

Citește mai departe

Social

15 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 139 cazuri noi de infectare. Bilanțul deceselor ajunge la 411

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

139 cazuri noi de infectare

Pe parcursul zilei de astăzi au fost confirmate 139 de cazuri de infectare cu COVID-19. Aceasta în urma procesării a  801 teste, dintre care 545 primare. Astfel, numărul total al infectărilor a ajuns la 11 879  în R. Moldova. Din numărul total de cazuri din această zi,  8 sunt lucrători medicali: medici– 2  , asistenți medicali – 4  , personal auxiliar – 2.

Alte  171 persoane s-au vindecat. În total,  6794 persoane au fost tratate de COVID-19. Totodată, au fost anunțate alte cinci decese cauzate de COVID-19. Astfel, bilanțul celor răpuși de coronavirus se ridică la 411.

Nicolae Furtună, șeful ANSP, a venit cu precizări în privința utilizării măștilor de protecție. Obligativitatea măștilor de protecție rămâne pentru cei care frecventează spațiile publice închise (magazine, centrele comerciale, biserici etc) și transportul public. La fel, măștile trebuie utilizate în spațiile publice deschise, unde nu este posibilă păstrarea distanței sociale de minim 1 m. În cadrul briefing-ului, Nicolae Furtună a făcut apel către persoanele vârstnice și persoanele cu comorbidități (patologii cardiovasculare, diabet zaharat, maladii renale, obezitate, maladii neurologice) să stea acasă, deoarece fac parte din grupul de risc și sunt cei mai expuși la agravarea bolii pe fundalul altor maladii cronice.

Ion Chicu: Se așteaptă până la 600 de cazuri pe zi cu COVID-19

Premierul Ion Chicu a menționat că în această săptămână ar putea fi înregistrate noi recorduri de infectări cu noul coronavirus – câte 500-600 de cazuri pe zi. „Reluarea activităților economice o s-o resimțim și săptămâna aceasta. Specialiștii spun că pot să fie 500-600 cazuri pe zi. Este o situație pe care o așteptăm în această săptămână, de care suntem pregătiți. Dar rămâne apelul către toți cetățenii să se protejeze”, a spus Chicu după ședința de lucru din această dimineață cu șeful statului și președintele Parlamjentului.

Pentru a face față numărului sporit de infectări, vor fi pregătite încă 2000 de paturi de spital, inclusiv la centrul COVID-19 de la Moldexpo.

Chișinău: Transportul public va circula doar dimineața și seara

De astăzi și până la 30 iunie, transportul public municipal, troleibuze și autobuze și microbuze, va circula în regim special. Astfel, transportul public din capitală va fi organizat în zilele de lucru, între orele 05:00 – 10:30, dimineața și între orele 15:30 – 21:30, seara. Se va interzice îmbarcarea persoanelor fără măști de protecție. În zilele de odihnă, transportul va fi sistat. Carabinierii și/sau angajați ai forțelor armate vor asigura monitorizarea pasagerilor în stațiile de transport public.

Totodată, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a capitalei a interzis până la data de 30 iunie aflarea persoanelor în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.) în grupuri mai mari de 3 persoane. Respectarea distanţei sociale/fizice de minim un metru rămâne a fi obligatorie, indiferent de numărul de persoane prezente în locurile publice.

De astăzi își reia activitatea Aeroportul Chișinău. Restaurantele și sălile de sport, redeschise

De astăzi sunt reluate cursele aeriene regulate de pe Aeroportul Internațional Chișinău. Potrivit noilor reguli, în terminalul aeroportului vor fi adminși doar pasagerii, care poartă măști de protecție, iar purtarea măștilor devine obligatorie pentru toți pasagerii și persoanele din incinta aeroportului. De asemenea, pasagerii vor trebui să respecte  distanțarea socială (1,5 – 2 metri). De asemenea, pasagerii vor fi supuși controlului temperaturii corporale, iar persoanele cu o temperatură corporală de peste 38 grade nu vor fi admise în clădirea terminalului de pasageri.

Tot de astăzi se redeschid sălile de sport și fitness, dar fără a fi permis accesul la vestiare, cabinele de duș și piscine. Numărul persoanelor la ora de sport va fi limitat. Aparatele și echipamentele sportive vor fi amplasate la o distanță de doi metri unele între altele și vor fi dezinfectate după fiecare antrenament. Antrenorii vor trebui să poarte măti de protecți și î sala de sport.

De astăzi își reiau activitatea restaurantele și cafenelele. Potrivit noilor reguli, administratorii acestora vor trebuie să aplice ecrane de protecție din plexiglas/sticlă la case și locurile de preluare a comenzilor. Se va admite deservirea la mese a maximum 4 persoane, cu excepția grupurilor constituite din membrii unei familii. Igienizarea și dezinfectarea meselor de deservire se va efectua după fiecare client.

Al doilea preot răpus de COVID-19

Protoiereul Ioan Bîrlădeanu, clericul bisericii „Minunea Sfântului Arhanghel Mihail” din satul Vărvăreuca, raionul Florești a decedat din cauza virusului COVID-19. Despre decesul feței bisericești a anunțat Mitropolia Moldovei, fără însă a preciza cauza morții. Protopopul bisericilor din raionul Florești, Ioan Zîmbreanu, a relatat pentru TV8 că, vineri, după ce Ioan Bîrlădeanu a acuzat simptome caracteristice coronavirusului, a fost testat la COVID, iar rezultatul a fost pozitiv. Preotul suferea de alte câteva boli cronice și starea lui de sănătate era gravă. Acesta este al doilea caz de deces în rândul fețelor bisericești. Pe 9 iunie s-a anunțat că parohul Catedralei „Sfântul Ioan Botezătorul” din orașul Comrat, arhimandritul Ilian (Bondari) a decedat din cauza COVID-19.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Politică5 ore în urmă

Rezumat din Parlament: angajarea răspunderii și minus două ore de democrație

Pe ordinea de zi ședinței au fost puse inițial 42 de proiecte de legi. Printre acestea au fost și alte...

Social7 ore în urmă

Turist în Moldova: Duruitoarea Veche, Râșcani

Duruitoarea Veche este una din cele mai cunoscute destinații turistice din Republica Moldova. Totuși, ne-am gândit că s-ar putea să vrei...

Social14 ore în urmă

9 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 195 cazuri noi de infectare și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

EconomieO zi în urmă

Cât costă să-ți reînnoiești încălțămintea

Sigur ai și tu măcar o pereche de încălțăminte preferată, pe care o porți cu plăcere, dar care ajunge într-o...

SocialO zi în urmă

„Raiul” sovietic și turnătorii. Interviu cu Viorica Olaru-Cemîrtan, Doctoră în istorie

Viorica Olaru-Cemîrtan este istorica care a cercetat luni în șir arhivele ascunse de sovietici despre deportările din Basarabia, a discutat...

CulturăO zi în urmă

Neesențialii: artiștii

Ei sunt oamenii care și-au pus talentul și toată dedicarea la bătaie și au încercat să-și creeze o viață bună...

Social2 zile în urmă

8 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 330 cazuri noi de infectare și 11 decese 

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Divertisment2 zile în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

Politică6 zile în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

PoliticăO săptămână în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie1 lună în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031