STEINEL Moldova – un exemplu al renaşterii electronice moldoveneneşti/ INTERVIU

Acum 5 ani Familia STEINEL a decis să-şi extindă afacerea şi în Republica Moldova, contribuind astfel la renaşterea sectorului electronic din ţară. Astăzi, Reprezentanţa STEINEL în Chişinău – „ÎM Steinel Electronic SRL”, este o întreprindere împlinită, numărând 230 de angajaţi, deşi încă în toamna anului 2007 erau doar 7.
Urmăriţi mai jos un interviu cu Iurie Gurschi, Administrator, şi Dumitru Bacalîm, Director Economic, al firmei STEINEL în Moldova.

Cum a început istoria STEINEL în Moldova?
Iurie Gurschi: S-a început cu 7 oameni şi un şef (zâmbeşte). S-a făcut o cercetare a pieţei pentru a stabili direcţiile de dezvoltare ale noii structuri. Am trecut şi o perioadă de şcolarizare în cadrul Reprezentanţei STEINEL din România, care este una din cele mai mari din grup. S-a hotărât să începem cu producerea încălzitoarelor pentru generatoare de aer cald, aplicând cunoştinţele, procedeele tehnice şi tehnologiile de fabricaţie STEINEL GmbH.

Care a fost prima comandă realizată de Reprezentanţa din Chişinău?
Iurie Gurschi: Prima comandă pe care am lucrat-o aici, în noul sediu, a fost o placă electronică. Timp de un an şi jumătate, am produs plăci electronice pentru aparate de cafea. Simplu vorbind, produceam „inima” care le dădea viaţă acestor aparate.

Care sunt direcţiile de activitate STEINEL?
Dumitru Bacalîm: În primul rând activitatea se împarte în producţia proprie STEINEL şi comenzile clienţilor externi. În cadrul întreprinderii divizăm producţia în două segmente mai mari cum sunt electronica, unde vorbim de plăci electronice diverse, montaj senzori etc., şi electrotehnica – subansamble pentru generatoare de aer cald. Ne mândrim atât cu produsele noastre cât şi cele pe care le facem pentru terţi. Sunt firme cu renume mondial şi, evident, clienţi importanţi pentru noi. Faptul că figurezi în lista acestora ca subcontractor este deja un pas imens, iar colaborarea noastră este de durată şi s-a demonstrat a fi reciproc benefică. Noi, moldovenii, trebuie să ne mândrim cu faptul că asemenea idei cum este, de exemplu, „energy saving” sunt realizate prin produse de înaltă calitate originare de aici. Le facem noi şi putem declara cu demnitate că justificăm sloganurile „german quality” şi „intelligent technology”.

Putem vedea producţia reprezentanţei moldoveneşti şi pe piaţa locală?
Dumitru Bacalîm: În Moldova nu rămâne nimic din ce produce STEINEL Moldova. Suntem exportatori sută la sută. În momentul de faţă exportăm doar către grup, la alte întreprinderi-membre ale grupului STEINEL. Astăzi produsele noastre pleacă în formă de subansamble, produse nefinalizate, care apoi se mai prelucrează şi se integrează în produsul final.

Câţi oameni întruneşte astăzi colectivul STEINEL din Moldova?
Iurie Gurschi: În momentul de faţă avem 2 schimburi de lucrători, în jur de 230 de oameni în total. Dat fiind faptul că lucrul se începe la 6:30 dimineaţa, ceea ce presupune că lucrătorul trebuie să fie deja la serviciu la orele 6:10, un transport gratuit îi aduce zilnic la locul de muncă. La fel şi seara. Al doilea schimb se termină la orele 23:00, când transportul public nu mai circulă.

Aveţi şi tineri specialişti printre angajaţi?
Iurie Gurschi: Da, colectivul este foarte tânăr. Lucrăm cu şcoli profesionale, care pregătesc specialişti în domeniul electronicii, lucrăm cu Colegiul de Microelectronică, avem şi relaţii cu Universitatea Tehnică din Moldova, unde este o facultate întreagă care pregăteşte ingineri în domeniul electronicii.
Dumitru Bacalîm: Încercăm să oferim o bază bună de practică pentru tinerii specialişti. În fiecare an, vara, primim tineri la practică. La rândul său, angajaţii companiei participă în mod regulat la şcolarizări, training-uri, întălniri, care durează de la câteva zile până la câteva săptămâni. În acest sens ne ajută foarte mult colegii din grup.

Ce condiţii de muncă oferă STEINEL angajaţilor săi?
Dumitru Bacalîm: Ţinem la angajaţii noştri şi îi asigurăm nu numai condiţiile obligatorii de specialitate, când vorbim de electronică, dar şi condiţiile fireşti umane. Bunăstarea lor este şi calitatea produselor noastre. Noi niciodată nu uităm de acest lucru. Este evident că nu am pornit cu tot ceea ce vedeţi în jur chiar din prima zi. În 2007, când proiectul a fost considerat unul „pilot”, condiţiile au fost departe de ceea ce se vede acum. Odată cu timpul, proiectul s-a dovedit a fi important pentru proprietarul afacerii. Acesta a văzut în noi potenţial, a văzut calitatea pe care o producem, şi cu fiecare an afacerea practic se tot dubla, iar stăzi am ajuns la acel baraj de 250 de angajaţi.

De unde provine această cifră-limită de „250”?
Dumitru Bacalîm: Nu este o limită, ci mai degrabă un prag important în orice afacere şi poate chiar mai deosebit în producţie. Se consideră că 250 e un „milestone” până la care funcţionează anumite principii şi feluri de organizare infrastructurală. Astăzi suntem în faţa acestui prag important. Scopul nostru acum e să demonstrăm că putem activa la acest nivel şi, de ce nu, să depăşim această limită cu succes, păstrând eficienţa sporită şi calitatea înaltă, aşa cum au făcut-o colegii noştri din România. La capitolul angajaţi aceştia sunt astăzi de 3 ori mai mari ca noi, respectiv şi volumele lor de lucru sunt mai mari.

Care ar fi cheia succesului STEINEL în Moldova?
Iurie Gurschi: Orice succes are la bază omul. Dacă ai alături oameni pe care poţi să te bazezi, şi ai o perspectivă clar definită, atunci ai şi succes.

Aţi împlinit anul acesta 5 ani. Care ar fi planurile pentru următorii cinci?
Iurie Gurschi: În următorii cinci ani o să lucrăm în formula actuală. Poate o să mărim numărul de angajaţi pâna la 260-270 de persoane.
Dumitru Bacalîm: Deja ne-am remarcat drept o firmă serioasă şi în Moldova. Acum ţinta este să prindem rădăcini, să aducem cât mai multe produse noi cu un grad de finisare până la cel de produse finite, păstrând şi în continuare accentul pe calitate. În spate e multă muncă şi responsabilitate solidă faţă de STEINEL şi consumatorii finali din întreaga lume – acestea ne şi dorim.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare