Moldova.ORG — Situaţia actuală în sectorul de producere a laptelui, produselor lactate şi a cărnii de vită a fost examinată în cadrul unei şedinţe de lucru, prezidate de Primul-ministru Vasile Tarlev cu factori de decizie din cadrul Guvernului şi producătorii din sfera dată.
Anatolii Gorodenco, ministrul agriculturii şi industriei alimentare a informat că situaţia în ramură a înregistrat o ameliorare, începând cu anul 2002, când Guvernul a întreprins acţiuni concrete de stopare a dezastrului în care s-a pomenit acest sector, printre care deschiderea în fiecare comună a oficiilor de însămânţare artificială a animalelor, de acordare a serviciilor veterinare şi de achiziţionare a laptelui, alocarea subvenţiilor pentru dezvoltarea ramurii etc.
Totodată, în cadrul şedinţei s-a menţionat că problemele de bază rămân a fi lipsa mijloacelor financiare şi inaccesul fermierilor la creditele preferenţiale, necesare pentru construcţia şi renovarea fermelor pe bază de tehnologii moderne, lipsa cadrelor calificate.
Vasile Tarlev a menţionat că rolul acestui segment în circuitul agricol este foarte important şi Guvernul va acorda susţinerea necesară în vederea înregistrării unui salt calitativ şi eficient în domeniul dat.
Şeful Executivului a apreciat pozitiv deschiderea în fiecare localitate a oficiilor de acordare a serviciilor veterinare şi însămânţare a animalelor şi a solicitat ministerelor de resort să contribuie la lărgirea spectrului de servicii acordate.
Premierul a dispus Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare să efectueze o analiză suplimentară a situaţiei în domeniul subvenţionării ramurii producerii laptelui, produselor lactate şi a cărnii de vită şi să propună un sistem mai lărgit de susţinere financiară a activităţilor din domeniul dat.
Totodată Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, în comun cu Ministerul Finanţelor, va examina şi va prezenta propuneri vizând restituirea TVA la importul resurselor de prăsilă, utilajelor tehnologice şi tehnicii (care nu se produce la noi în ţară), destinate utilării şi deservirii fermelor zootehnice.
Agenţia Construcţii şi Dezvoltare a Teritoriului, în colaborare cu Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, va examina oportunitatea creării în cadrul Institutului de proiectări „Industrial-proiect” a unei structuri (subdiviziuni) de proiectare a fermelor zootehnice.
Ministerul Finanţelor în comun cu Ministerul Economiei şi Comerţului, Banca Naţională vor formula propuneri de modificare a legislaţiei în vederea simplificării sistemului de acordare a creditelor acestor categorii de agricultori, a sistemului de gaj, precum şi în posibilitatea acordării unor credite preferenţiale de lungă durată.
Primul-ministru a lansat iniţiativa creării unei Asociaţii a producătorilor de lapte, care ar asigura apărarea drepturilor acestei categorii de agricultori.