Statul român va restaura cimitirul militar de la Mana, Orhei, şi mormintele a patru eroi români din Baimaclia, Căuşeni

PE SCURT

Statul român va restaura cimitirul militar de la Mana, Orhei, şi mormintele a patru eroi români din Baimaclia, Căuşeni, a anunțat astăzi președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din cadrul Parlamentului României, deputatul Constantin Codreanu.

Ministerul Apărării Naţionale de la București arată, într-un răspuns pentru Constantin Codreanu, că a fost fundamentat proiectul de restaurare a Cimitirului de onoare românesc de la Mana, raionul Orhei. Această necropolă de război adăposteşte mormintele a 16 eroi români. Suma necesară implementării proiectului, respectiv 125.000 lei cu TVA, a fost solicitată prin bugetul de stat aferent anului 2019.

PE LUNG

În ceea ce priveşte stagnarea lucrărilor restaurării Cimitirului de onoare românesc de la Nemţeni, raionul Hânceşti, Ministerul Apărării de la București a precizat că acestea nu s-au finalizat anul trecut din motive independente de instituţiile statului român, iar misiunea planificată cu prilejul inaugurării acestei necropole nu a mai avut loc. Drept urmare, nu s-a realizat nici activitatea de documentare la cimitirul civil ortodox din satul Baimaclia (judeţul Tighina, astăzi raionul Căuşeni).

Preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a adus în atenţia publică şi a ministerului Apărării, că în cimitirul ortodox din Baimaclia au fost identificaţi patru militari români: Sublocotenent în rezervă Nicolae MIIMLACHE, Regimentul 67 Infanterie, decedat la 20.07.1941; Sergent Alexandru TURCU, Regimentul 67 Infanterie, decedat la 19.07.1941; Sergent Andrei MACINEREANU, Regimentul 67 Infanterie, decedat la 1907194]; Soldat Alexandru NISIPEANU, Regimentul 67 Infanterie, decedat la 19.07.1941.

Deputatul a primit asigurări că, anul acesta, Ministerul va întreprinde toate măsurile necesare reabilitării mormintelor celor patru eroi.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.