Sondaj: 98 la sută dintre moldoveni sărbătoresc Paștele. Cine merge la Biserică pentru a sfinți bucatele

PE SCURT

98 la sută din cetățenii Republicii Moldova petrec Sărbătorile Pascale. Nouă din zece moldoveni obișnuiesc să meargă la biserică pentru a sfinți bucatele cu regularitate, în fiecare an, pe când 4 la sută nu au acest obicei deloc, arată un sondaj realizat de compania de cercetări și marketing Magenta Consulting.

Potrivit cercetării, per general, se observă că moldovenii cu venituri lunare mai mici de 7000 de lei merg să sfințească bucatele cu regularitate într-o proporție mai mare decât cei cu venituri lunare mai mari.

PE LUNG

Sondajul arată că aproape jumătate – 45% dintre moldoveni spun că merg la biserică singuri, pe când 2 din 10 merg împreună cu familia. Dintre persoanele care merg singure la sfințit pasca, 64% sunt femei, iar 68% sunt din mediul rural. Putem spune că persoanele cu vârsta de 30+ merg la sfințit pasca de sine stătător, într-o măsură mai mare.

Se spune că de sărbători nicăieri nu-i mai bine ca acasă, fapt pe care ni-l confirmă și sondajul. 87% dintre moldoveni sărbătoresc Paștele acasă – cu familia, rudele sau prietenii, în timp ce 11 la sută merg la țară sau în ospeție. Cei care nu stau acasă de Paște sunt în mare parte din mediul urban (41% sunt din Chișinău), iar ¾ au vârsta de până la 50 de ani.

Cercetarea mai arată că multe dintre obiceiurile de Paște de la noi sunt legate de mâncare. În primul rând, mâncăm sfințit de dimineață, apoi ciocnim ouăle la masa de sărbătoare – și nu vorbim aici despre cum începe diminica de Paște pentru un moldovean tipic. Acestea sunt două cele mai des menționate obiceiuri pascale în Moldova.

În top se mai află spălatul feței de dimineață cu ouă roșii, mersul la biserică pentru a sfinți bucatele, dar și participarea la slujba din noaptea Învierii – menționată de către 61% dintre respondenți.

Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion de 420 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani, cu o marjă de eroare de +/- 5%. Datele au fost colectate prin telefon în perioada 26 martie – 15 aprilie 2019.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.