Sondaj: 74,3% pentru relatii bune cu Romania

Cea mai importanta carenta a procesului de integrare europeana a Republicii Moldova, este lipsa unei vointe politice ferme din partea guvernarii, considera peste 27 la suta dintre moldoveni, conform datelor unui raport privind perceptia publica fata de procesul de integrare europeana si implementarea Planului de Actiuni R.Moldova-UE, facut public la 23 mai la Chisinau.

Potrivit acestui raport, in acelasi timp, 21 la suta dintre moldoveni considera deficitul resurselor financiare principalul obstacol in integrarea europeana, iar altii 12 la suta sunt de parare ca problema tine de capacitatile administrative reduse.

Astfel, marea majoritate a moldovenilor (79,9%) considera ca procesul de integrare europeana ar fi impulsionat daca ar fi intinerita administratia publica, in cadrul careia, ar fi angajate persoane competente. De asemenea, pentru 79 la suta, solutiile ar fi aplicarea constiincioasa a legilor si respectarea normelor europene, precum si relatii mai bune cu Romania (74,3% dintre respondenti) si eradicarea coruptiei si buna guvernare (73,9%).

De asemenea, in opinia respondentilor, aderarea Moldovei la UE ar fi impulsionata si de schimbarea generatiei actuale de politicieni (64% dintre moldoveni), precum de si introducerea in scoli a cursurilor despre Uniunea Europeana.

In cazul in care Moldova ar adera la UE, mai mult de 41 la suta dintre moldovenii sustin ca nu vor pleca din tara, iar altii 39 la suta ar pleca, insa doar pentru o perioada si doar 13 la suta s-au aratat hotarati sa paraseasca tara. Cea mai mare parte a respondentilor (82,4%) s-au aratat optimisti ca integrarea europeana a Moldovei va duce la cresterea potentialului economic al tarii, iar 81 la suta considera ca se vor extinde posibiliatile de circulatie a persoanelor. Alte beneficii ale integrarii in opinia moldovenilor sunt si cresterea investitiilor straine (80% dintre moldoveni), cresterea numarului locurilor de munca (79,9%) si cresterea veniturilor (78%).

Raportul de opinie publica asupra progresului in domeniul integrarii europene si implementarii Planului de Actiuni UE-R.Moldova a fost realizat de Institutul pentru Dezvoltare si Initiative Sociale- IDIS Viitorul, cu participarea companiei sociologice CBS-AXA, cu suportul financiar al Agentiei SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID) si Agentia suedeza SIDA, prin intermediul Fundatiei Eurasia.

Sondajul a fost realizat in perioada februarie-martie curent, pe un esantion stratificat de 1 083 de persoane cu varsta de peste 18 ani, din 12 regiuni geografice ale tarii. Marja de eroare este de 3 la suta.//REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.