Societatea civila constata derogari de la Codul Audiovizualului

Compania „Teleradio-Moldova” (TRM) ofera informatii preponderent prin optica oficiala asupra evenimentelor, ceea ce confera institutiei caracter de stat si nicidecum public, sustin autorii unei monitorizari a unor buletine de stiri ale Companiei.

Victor Pantaru, expert in domeniu, a declarat joi, 10 mai, in cadrul unei conferinte de presa desfasurate la Info-Prim Neo, ca monitorizarea a fost efectuata in perioada 25-31 martie, in cadrul proiectului „Monitorizarea implementarii Codului Audiovizualului”, realizat de 10 ONG-uri sub egida Asociatiei Presei Electronice.

In urma monitorizarii emisiunilor „Mesager” de la „Moldova 1” si a radiojurnalului de la „Radio Moldova”, s-a constatat ca o buna parte din jurnalisti dau dovada deseori de loialitate fata de putere; politica editoriala nu este in concordanta cu prevederile Codului Audiovizualului si, in general, Compania nu s-a conformat prevederilor legale in vigoare. Autorii au mai constatat ca materialele problematice lipsesc aproape cu desavarsire, iar putinele care apar prezinta doar punctul de vedere al autoritatilor. De asemenea, nu se resimte efortul Consiliului de Observatori in evaluarea emisiei si luare de atitudine fata de calitatea emisiei, iar Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA( nu intreprinde efortul necesar pentru a asigura drepturile consumatorilor de programe ale radiodifuzorului public.

Potrivit Corinei Fusu, expert in cadrul proiectului, cel mai ingrijorator este faptul ca TRM da preferinte partidului de guvernamant si ca jurnalistii de la Companie nu respecta principiile si normele deontologice ale meseriei.

In cadrul conferintei a fost prezentat studiul de caz privind postul de radio „FM 103.5” din Balti, licenta caruia nu a fost prelungita de CCA in luna februarie, anuntandu-se castigatoare o companie fondata cu cateva saptamani inainte. Fadei Nagacevschi, expert in cadrul proiectului, a declarat ca decizia CCA a fost influentata in mare parte de raportul de monitorizare a unui volum de emisie de doar 12 ore, concluziile caruia au condus la o denaturare a realitatii si la formarea unor pareri eronate. De asemenea, a spus expertul, trezeste nedumerire faptul ca CCA a acordat prioritate unei companii necunoscute si fara practica in domeniu, in detrimentul postului care activase pe piata timp de 10 ani si-si formase un auditoriu considerabil in acest timp. CCA, prin nerespectarea prevederilor unor serii de articole din Cod si, in special, al spiritului acestuia, care indeamna la dezvoltarea si instituirea principiilor democratice de functionare a audiovizualului, a admis sistarea unei voci ascultate si apreciate in nordul republicii, a concluzionat expertul.

Un alt studiu de caz se refera la analiza comparativa a grilelor de emisie a postului de radio „Antena C”, pe cand activa in calitate de institutie publica si dupa privatizare. Concluzia expertilor este ca reorganizarea postului public municipal de radio „Antena C” in SRL, in urma implementarii defectuoase a Codului Audiovizual, a condus la slabirea capacitatii echipei redactionale de acoperire a evenimentelor de interes public; oficializarea informatiilor si diminuarea pluralismului de opinii in stiri si programe de actualitati; reducerea esentiala a numarului de emisiuni si programe dedicate publicului larg si cu participarea acestuia; reducerea diversitatii tematice a emisiunilor si programelor etc.

Prin proiectul „Monitorizarea implementarii Codului Audiovizualului”, finantat de Fundatia Soros-Moldova, se urmareste instituirea unui mecanism de control public asupra modului in care este aplicata noua legislatie audiovizuala din R. Moldova. // Info-Prim Neo

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.