Connect with us
"
"

Social

Situația la frontieră: ce încălcări au fost înregistrate

Publicat

pe

În ultimele 24 de ore, polițiștii de frontieră au înregistrat mai multe încălcări ale regimului punctelor de trecere. De asemenea, o persoană aflată în conflict cu legea și un mjloc de transport au fost reținute ca urmare a schimbului de informații cu instituțiile de drept naționale și internaționale.

În ajunul zilei de Paște, punctele de trecere au fost traversate de peste 61 de mii de oameni, cu 6,09% mai mult decât anul trecut.

Cele mai traversate puncte de trecere au fost:
PTF Leușeni – 9 800 traversări persoane,
PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 9 116 traversări persoane,
PTF Sculeni – 5 067 traversări persoane,
PTF Otaci – 6 422 traversări persoane,
PTF Giurgiulești-Galați – 4 456 traversări persoane,
PTF comun Palanca – 3 362 traversări persoane,
PTF Cahul – 2 843 traversări persoane,
PTF Costești – 2 950 traversări persoane,
PTF comun Criva – 2 755 traversări persoane.

La ora actuală toate punctele de trecere activează în regim normal. În cazul în care călătorii au întrebări cu privire la situația în punctele de trecere, ei sunt îndemnați să contacteze LINIA VERDE: 022 259 717.

Jurnalistă și omul cu frumosul, cărțile și dulciurile. Toate animalele sunt prietenii ei. Scrie ușor despre subiecte grele și face fotografii pe care o să le vindem cu mulți bani cândva.

Social

LIVE TEXT/ Încă un medic a decedat. Alte 142 de cazuri noi de COVID-19

Publicat

pe

Ora 18:40

Încă un medic a decedat

Astăzi, 19 aprilie curent, au fost înregistrate 145 cazuri noi de infecție cu noul Coronavirus, după procesarea a 640 probe investigate.

Astăzi a fost finalizat procesul de testare a celor 135 persoane diagnosticate prin telefon de către medicii de familie cu COVID-19. 84 persoane au fost testate pozitiv și 51 negativ. Persoanele care au fost testate negativ sunt plasate sub supraveghere medicală.

Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 2472 cazuri.

Totodată, alte 76 cazuri de infecție cu virusul COVID-19 au fost confirmate astăzi în regiunea transnistreană.

Din numărul total de cazuri din această zi, 13 sunt lucrători medicali: asistenți medicali – 4, medici – 3, felceri – 1, farmacişti – 1, personal auxiliar – 4.

Totodată, au fost înregistrate alte 5 decese:

Deces 63: Femeie, 80 ani, din mun. Chişinău. Comorbidităţi: cardiopatie hipertensivă, hipertensiune arterială gr. II, tiroidită autoimună.

Deces 64: Femeie, 68 ani, din mun. Chişinău, transferată de la IMSP SCM Sfânta Treime la IMSP Spitalul Clinic Municipal Nr.1 pe data de 10 aprilie, în stare extrem de gravă. Comorbidităţi: diabet zaharat tip 2, hipertensiune arterială gr. III, cardiopatie ischemică.

Deces 65: Bărbat, 76 ani, din r-nul Donduşeni, internat pe data de 08.04.2020 la IMSP SC Bălți. Comorbidităţi: cancer de intestin.

Deces 66: Bărbat, 72 ani, din r-nul Glodeni, internat pe data de 11.04.2020 la SR Glodeni, diabet zaharat tip 2, Cardiopatie aterosclerotică, HTA gr.II, ciroză hepatică de etiologie etilică evoluţie progresantă.

Astăzi a fost înregistrat un caz de deces în sistemul medical (deces 67). Este vorba de Şiman Ivan, şeful secţiei chirurgie a SR Orhei, în vârstă de 68 ani. Aceasta a fost internat pe data de 7 aprilie, la Spitalul Clinic Republican. Pacientul suferea de mai multe boli cronice: diabet zaharat tip 2, hipertensiune arterială gr. III, cardiopatie mixtă.

Pâna la ziua de azi, 457 persoane au fost tratate, iar 67 persoane au decedat din cauza COVID-19.

Ora 17:10

Consilier și președinte de la Dumnezeu pe timp de pandemie

Victor Gaiciuc, consilierul Președintelui Igor Dodon, a publicat imagini din călătoria în care a fost după Focul Haric. Acesta a declarat că a fost învrednicit de Dumnezeu să participe la aducerea Focului Haric în Moldova. Anterior, Gaiciuc a fost ministrul Apărării.

Gaiciuc s-a făcut remarcat după ce în spaţiul public au apărut imagini video unde acesta anterior aducea laude la adresa militarilor separatişti din estul Ucrainei.

Astazi am avut o zi fericita. Dumnezeu m-a învrednicit să particip la aducerea Focului Haric în Moldova. Îmi doresc să…

Geplaatst door Victor Gaiciuc op Zaterdag 18 april 2020

Anterior, și președintele Igor Dodon a ajuns ținta glumelor internațiunilor după ce a făcut o declarație controversată.

„Patriarhul Kiril mi-a spus un lucru foarte înţelept la începutul mandatului: Domnule preşedinte, acest mandat este dat de la Dumnezeu”, a declarat Igor Dodon pe 2 octombrie, la emisiunea „Megafon” de la NTV Moldova.

Victor Gaiciuc şi șeful statului sunt rude, Dodon fiind nașul de cununie al feciorului mai mic. În august 2019, Dodon l-a decorat pe Gaiciuc cu cea mai înaltă distincție în stat – Ordinul Republicii.

Ora 17:00

Artiștii se mută online

În vreme de pandemie de coronavirus, când sunt interzise evenimentele, artiștii autohtoni s-au mutat online și au realizat un colaj muzical de Paște online. Aceștia cântă ,,Moldovă, Moldovioara mea”, urându-le oamenilor sărbători pascale fericite. Ei au fost acompaniați de orchestra „Fluieraș”. Piesa a fost postată de interpreta Adriana Ochișanu.

Sărbători Pascale Binecuvântate și liniștite să va dea bunul Dumnezeu!👑💐🐣 Moldova, Moldovioara mea – Frații Ștefăneț cu Adriana Ochișanu, Cornelia Ștefăneț, Iulian Corochi.

Sărbători Pascale Binecuvântate și liniștite să va dea bunul Dumnezeu!👑💐🐣Moldova, Moldovioara mea – Frații Ștefăneț cu Adriana Ochișanu, Cornelia Ștefăneț, Iulian Corochi.

Geplaatst door Adriana Ochisanu Oficial op Zaterdag 18 april 2020

Ora 14:00

Mulțumiri medicilor

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a publica un video cu un mesaj social. În filmuleț apar cetățeni care au fost infectați cu COVID-19 și le mulțumesc medicilor.

Mulțumesc, lucrătorilor medicali!

🙏Astăzi, de Sfintele Sărbători de Paște, suntem cu gândul la ei, îngerii în halate albe, care stau de veghe la patul pacienților, departe de familie, de copii, de cei dragi. Azi, ca și în fiecare zi, se află în prima linie în lupta pentru viață.❤️Pacienții care au învins boala, astăzi le sunt recunoscători mai mult ca niciodată, pentru că i-au ajutat să se însănătoșească și să-și strângă din nou în brațe copii, părinții și bunicii.Dragi lucrători medicali, noi astăzi stăm acasă și ne rugăm pentru sănătatea voastră.🙏🙏🙏Hristos a Înviat!World Health Organization in Moldova USAID Moldova @ONU Moldova

Geplaatst door Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova op Zondag 19 april 2020

Ora 13:00

Încă un deces în această duminică

MSMPS informează despre înregistrarea unui nou deces provocat de infecția COVID-19. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 61 de ani, din or. Soroca. Acesta a fost internat la Spitalul Raional Soroca la data de 15.04.2020. Bărbatul suferea și de insuficiență renală cronică, AVC.

Cifra persoanelor decedate ajunge la 62.

Ora 11:50

Încă un deces

Încă 66 de persoane au fost externate. În total, 457 persoane s-au tratat de COVID-19.

Pe parcursul nopții a fost înregistrat un nou deces de COVID-19. Este vorba de un bărbat, 55 ani, din mun. Bălți. Acesta a fost transferat la Institutul de Medicină Urgentă pe data de 17 aprilie, din SC Bălți în stare extrem de gravă. Acesta mai suferea de hipertensiune de gradul III, insuficiență respiratorie, cardiopatie hipertensivă.

În total, sunt înregistrate 61 de decese în Republica Moldova cauzate de coronavirus.

De asemenea, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că 200 persoane sunt în stare gravă, 525 sunt în gravitate medie, iar 1 039 persoane sunt satisfăcătoare. 17 persoane se află la respirație dirijată.

Ora 11:35

Peste 500 de salvatori sunt la datorie

Salvatorii și pompierii din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență sunt la datorie de Sfintele Sărbători. Potrivit IGSU, în ultimele 24 de ore angajații instituției au intervenit în peste 100 situații de risc.

Pompierii au reușit lichidarea a 81 focare de ardere, dar și au prevenit producerea a două incendii în municipiul Chișinău și UTA Găgăuzia. În municipiile și satele unde instituit regim de carantină activează 17 angajați IGSU cu 6 unități de tehnică.

Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au menirea de a menține securitatea cetățenilor, dar și de a acorda suportul necesar autorităților publice la fața locului.

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, în aer liber

Îndemnul IGSU este ca persoanele din afara localităților unde este regim de carantină, să nu meargă să-și viziteze apropiații în satele și municipiile, unde conform Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale este introdus regimul de carantină.

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, oameni în picioare, maşină şi în aer liber

Nici o persoană din afară nu va primi permisiunea de a intra în localitățile Carahasani și Talmaza, raionul Ștefan Vodă, municipiile Glodeni, Soroca și Ștefan Vodă, pentru a evita contaminarea cu COVID – 19. Excepție sunt doar serviciile de urgență, dar și cele care mențin infrastructura localităților. Potrivit IGSU, de sărbători pentru menținerea siguranției antiincendiare și intervenția în situații excepționale sunt la datorie peste 500 de salvatori și pompieri cu 150 unități de tehnică.

Ora 10:15

Biserici goale în noaptea Învierii

Fețele bisericești au săvârșit slujba de înviere cu bisericile goale. Unii dintre preoți au transmis live pe Facebook slujba, așa cum a făcut Maxim Melinti, paroh al bisericii din s. Ghidighici.

Liturghia Învierii la biserica Ghidighici#bisericaghidighici

Geplaatst door Maxim Melinti op Zaterdag 18 april 2020

În unele localități din țară, parohul bisericilor a mers și a sfințit bucatele din mașină. Așa s-a întâmplat în comuna Trușeni unde parohul Andrei Secrii, după ce a săvârșit slujba de înviere, a mers pe principalele străzi din sat. Această măsură a fost luată pentru a proteja cetățenii de infecția cu coronavirus.

Aprocsimativ așa vom merge cu Sfințitul . Zona 1 după 2:00 zona 2 după ora 2:30 zona 3 ora 3:00 zona 4 ora3:30 mahalaua 5 ora 4:00 mahalaua 6 ora 4:30 zona 7 ora 5:00. Plus + minus – 10’-20’ minute

Geplaatst door Секрий Андрей op Vrijdag 17 april 2020

Și serviciul divin de la Catedrala mitropolitană de Învierea Domnului, săvârșit de către Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova, a fost transmis online. Slujitorii bisericii au purtat măști în această noapte.

Trebuie să menționăm că ieri, președintele Igor Dodon, după ce a întâmpinat delegația care a adus Focul Haric de la Ierusalim la Chișinău, i-a asigurat pe preoți că nu vor fi puse amenzi și că a discutat cu ministrul de Interne despre asta.

Diagnosticați prin telefon, apoi la laborator

Ieri, 18 aprilie, au fost testate pozitiv încă 114 cazuri de COVID-19. În total, în Republica Moldova sunt înregistrate:

2 351 de cazuri de infectări cu COVID-19, dintre care

69 au fost diagnosticați prin telefon de către medicul de familie

2 282 au fost depistați pozitiv prin analizele de laborator

391 persoane au fost tratate

60 de persoane au decedat

Este important să menționăm despre cele 135 de cazuri diagnosticate de medicii de familie prin telefon. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că din aceste 135 de cazuri, au fost testate de laborator 66 de persoane. Din persoanele testate, 39 sunt cu rezultat de laborator pozitiv, iar 27 sunt cu rezultat negativ și sunt excluși din cei cu diagnostic clinico -epidemiologic și rămân la supraveghere medicală.

Au intrat 2 086 persoane, dar își vor cumpăra
primă de asigurare medicală 1 296

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 2 086 traversări. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 1 399 traversări persoane, dintre care 536 treceri la frontiera moldo-română, 538 treceri la frontiera cu Ucraina și 325 treceri a frontierei aeriene (rute charter).

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în RM) au fost:
PTF Leușeni – 420 traversări persoane;
PTF Aeroport Chișinău – 325 traversări persoane (rute charter);
PTF Otaci – 221 traversări persoane;
PTF Tudora – 144 traversări persoane;
PTF Giurgiulești-Reni – 86 traversări persoane.

În toate punctele de trecere a frontierei au fost supuse screeningului 2 086 persoane și completate 1 399 fișe epidemiologice individuale. Ncio persoană nu a prezentat simptomele virusului de tip Covid-19.

Au fost completate și semnate 1 296 Declarații pe propria răspundere privind obligația achitării primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul curent.

Prin culoarul tranzit al teritoriului Ucrainei și intrarea în țară prin punctul de trecere a frontierei Otaci, s-au înregistrat 87 cetățeni moldoveni, repatriați din Polonia. În Aeroportul Internațional Chișinău au fost notate la intrarea în țară a trei rute charter din Germania și Israel, fiind înregistrați 309 pasageri moldoveni.

Citește mai departe

Important

Paștele în pandemie, cum sărbătorim acasă

Publicat

pe

De către

Duminică, 19 aprilie, creștin ortodocșii din Republica Moldova sărbătoresc Paștele. Fiind în plină pandemie, multe biserici și-au închis ușile, iar oamenii sunt nevoiți să stea acasă, fără a putea petrece această sărbătoare alături de cei dragi. Oamenii mai în vârstă povestesc că nici pe timpul comuniștilor bisericile n-au stat închise și se întreabă ce vor face anul acesta. 

Noi îți recomandăm să sărbătorești Paștele acasă și avem câteva recomandări care ar putea veni în ajutor în aceste vremuri. 

Cum pregătim masa de Paște

Paștele creștin-ortodox nu trece fără tradiționalele ouă vopsite. Vopsea de ouă artificială se găsește la magazine, chiar și cele din sate.

Totuși, dacă nu vrei să riști să ieși afară sau vrei să încerci câteva metode ecologice de vopsire a ouălor, ceapa roșie și galbenă, sfecla, varza roșie, urzica pot asigura o gamă largă de culori.

Astfel, pentru culoarea roșie folosiți cojile de ceapă roșie și o sfeclă mai micuță. 

Pentru culoarea albastră – funcționează de minune frunzele de varză roșie. 

Pentru culoarea galbenă – foi de ceapă galbenă sau şofran. 

Pentru cea verde: adăugaţi o ceaşcă de spanac, urzici sau câteva linguri de spirulină în apa în care fierb ouăle.

Pentru o culoare cât mai pronunțată alege ouă cu coajă albă, spală și degresează ouăle înainte de vopsire.

Pe Youtube poți găsi o mulțime de tutoriale care să te inspire, iată doar câteva dintre ele: 

https://www.youtube.com/watch?v=xXJ8tW4WEVI

https://www.youtube.com/watch?v=mkUDU7nOQ-4

https://www.youtube.com/watch?v=xyZ8PP892ng

De asemenea, pentru masa de Paște îți recomandăm să folosești cât mai multe verdețuri. Iată aici un video de la Tamara Șchiopu, în care poți afla cum să utilizezi condimente proaspete în bucătăria ta. 

Geplaatst door Tamara Schiopu op Zaterdag 11 april 2020

Pentru că anul acesta probabil nu vei avea musafiri, îți recomandăm să vopsești cam atâtea ouă, câte vor mânca membrii familiei tale.

Cozonacul

Mitropolia Moldovei a precizat că în acest an biserica va sfinți cozonacii la SA „Franzeluța” sau la alte întreprinderi care produc pască și cozonaci. În așa fel, puteți să cumpărați cozonacii gata sfințiți.

Dacă totuși te-ai aventurat să faci cozonacii acasă, îți lăsăm aici rețeta uneia dintre cele mai cunoscute prezentatoare de la noi, faimoasă și pentru copturile ei delicioase – Lorena Bogza.

Buna dimineata!Dragi gospodari si gospodine, in sfarsit am reusit sa scriu aici reteta mea de cozonac. Ar fi trebuit…

Geplaatst door Lorena Bogza op Dinsdag 14 april 2020

Slujba de înviere

Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a anunțat că anul acesta Sfânta Liturghie de Paște va avea loc doar cu participarea slujitorilor și a personalului bisericesc, care ajută la oficierea serviciilor divine. În cazul comunităților monahale, doar cu participarea obștii mănăstirești.

„Credincioșii mireni sunt îndemnați să înalțe rugăciuni de acasă, având posibilitatea să urmărească slujba praznicală la posturile TV și Radio. Pentru a fi urmărită slujba din fiecare sfânt locaș, pot fi instalate sisteme de sonorizare sau transmisă online pe rețele de socializare”, a menționat Mitropolia. 

Lumina de Paști va fi distribuită în parohii de către personalul clerical și cel mult trei voluntari, sâmbătă, 18 aprilie 2020, începând cu ora 20:00. În acest an, lumina va adusă de la Ierusalim în condiții speciale. Conform procedurilor stabilite de către statul israelian, persoanele care vor merge în acest an după Focul Haric nu vor ieși din avion. Toate delegațiile, din toate țările, care vor veni după lumină rămân în avion și reprezentantul ambasadei se duce, ia focul și-l aduce la avion. După care avionul decolează.

În noaptea învierii, în localitățile compacte care numără câteva zeci de familii, slujitorii se vor  deplasa pe la fiecare gospodărie pentru a sfinți bucatele. Primari din sate mai mari și mai multe orașe au anunțat pe rețelele de socializare că în noaptea învierii oamenii vor putea să scoată coșurile cu bunătăți pe anumite străzi, iar la sfințire va participa un singur membru al familiei, care va trebui să poarte mască și mănuși și să păstreze distanța socială de un metru. Ieșirea persoanelor aflate în autoizolare, a celor mai în vârstă de 63 de ani și a minorilor a fost interzisă. 

Pentru cei care nu vor avea posibilitatea să meargă la sfințit, Mitropolia Moldovei a menționat că binecuvintează sfințirea în condiții casnice în felul următor: înainte de masa pascală se cântă de trei ori „Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le!”, după care se stropesc bucatele cu aghiasmă, rostindu-se iarăși de trei ori „În Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin!”.

Musafirii

Anul acesta, din păcate, Paștele va fi sărbătorit fără musafiri. Este interzis mersul în ospeție la rude și prieteni. Așa că atunci când vei găti bucatele, ține cont de faptul că la masă vor fi doar membrii familiei. În aceste condiții, probabil singura grijă ar fi să ai factura achitată la internet, ca să ciocnim de la distanță un ou roșu și un pahar de vin cu cei dragi. 

Îți dorim un Paște liniștit și sănătos! 

Citește mai departe

Social

Flux mare de automobile la punctele de trecere ale frontierei de stat

Publicat

pe

De către

PE SCURT

În ultimele trei luni, s-a înregistrat un flux mare de automobile la unele treceri ale frontierei de stat, ceea ce a dus la o circulație mai anevoioasă și o creștere a mediei timpului de așteptare, anunță Poliția de Frontieră.

Multe mașini au fost și în după amiaza zilei de ieri. În diferite perioade de timp s-a semnalat trafic intensiv în punctele de trecere Mirnoe, Criva și Palanca. S-a activat la capacitate maximă pentru a nu permite creșterea considerabilă a timpului de așteptare.

PE LUNG

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 61.916 de traversări, dintre care un număr mai mare de treceri – 34.625 a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova. La fel, din totalul de traversări persoane un număr mai mare a fost consemnat al trecerilor cetățenilor moldoveni – 40.988 traversări. Valorile traficului de mijloace de transport a prezentat un număr de 12.683  traversări, cu un număr mai mare înregistrat al mijloacelor de transport înmatriculate în Moldova – 7.866 traversări autovehicule.

Cele mai tranzitate puncte de trecere au fost:

PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 6.839 traversări persoane;

PTF Tudora – 6.041 traversări persoane;

PTF Otaci – 5.753 traversări persoane;

PTF Cahul – 5.627 traversări persoane;

PTF comun Palanca – 5.339 traversări persoane;

PTF Giurgiulești-Galați – 4.535 traversări persoane;

PTF comun Criva – 3.804 traversări persoane;

PTF Leușeni – 3.354 traversări persoane.

În scopul susținerii participanților la traficul transfrontalier, Poliția de Frontieră recomandă:

– verificarea, din timp, a valabilității și statutului documentului de călătorie în baza căruia se traversează frontiera de stat.

– tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniță, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele și pentru a evita formarea rândurilor.

– îndemnăm agențiile de turism să notifice Poliția de Frontieră, în prealabil cu 24 de ore, despre sosirea grupurilor de turiști în punctele de trecere.

– pe parcursul celor trei luni de vară, motocicliștilor li se permite trecerea tuturor formalităților de frontieră fără a sta în rând cu alte tipuri de mijloace de transport.

– în cazurile în care apar întrebări cu privire la situația în punctele de trecere, călătorii sunt îndemnați să contacteze LINIA VERDE: 022 259 717.

– manifestarea de înțelegere, răbdare și disciplină, ținând cont de regulile de aflare și traversare a frontierei de stat.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social5 ore în urmă

15 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 346 de pacienți sunt în stare gravă. 27 – conectați la respirație asistată 

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Ecologie21 de ore în urmă

„Dacă vrei să faci o faptă bună, sortează plasticul”

Probabil ai auzit deja despre „iulie fără plastic”, dar știi ce înseamnă? De unde vine? Și ce trebuie să faci...

Social23 de ore în urmă

Pandemia în Rusia: „COVID-19 nu e ceva rușinos”

Rusia a fost una dintre țările care a ales să nu recunoască impactul real al pandemiei. Primul caz de infectare...

SocialO zi în urmă

14 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 269 cazuri noi de infectare și șase decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Alegeri2 zile în urmă

Pandemia, pretext pentru a restricționa votul în diasporă? Soluții

Pe data de 10 iulie 2020, în cadrul emisiunii „Președintele răspunde” Igor Dodon a făcut o declarație despre următoarele alegeri...

Social2 zile în urmă

Trei știri bune din Moldova: rezerve locale pentru iarnă, cetatea Sorocii în imagini și clătite olandeze la Chișinău

Umple-ți borcanele la Cămara Fest În fiecare sâmbătă de august în Scuarul Catedralei Mitropolitane va fi organizat un târg al...

Opinii2 zile în urmă

Viorica Ataman: „Turismul din Moldova nu-i tocmai child-friendly”

Viorica Ataman e una dintre cele mai bune cunoscătoare a destinațiillor autohtone, a colindat Republica Moldova în lung și în...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

Pe banii noștri: un deputat în căutarea identității și două partide care s-au lansat în gaming și aplicații mobile

La începutul acestei săptămâni Parlamentul părea că nu se putea trezi. Era luni dimineața, iar în acel moment, exista cam...

Politică6 zile în urmă

Rezumat din Parlament: angajarea răspunderii și minus două ore de democrație

Pe ordinea de zi ședinței au fost puse inițial 42 de proiecte de legi. Printre acestea au fost și alte...

DivertismentO săptămână în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

Politică2 săptămâni în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

Politică2 săptămâni în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031