Moldova.ORG — Chiar si o analiza fugara este suficienta pentru a intelege ca sistemul nostru economic are nevoie de un „doping”, a declarat Presedintele R. Moldova, Vladimir Voronin in alocutiunea sa, in cadrul sedintei Guvernului de marti.
„Noi nu mai dispunem de resurse pentru a ne dezvolta in continuare pe cale extensiva. Noi nu mai putem face astazi in Moldova numai ceea ce se obisnuieste a face pretutindeni, ca si cum actiunile respective ar fi trase la indigo. A venit timpul sa adoptam decizii care sa porneasca de la particularitatile noastre, inclusiv de la cele politice, geografice si mentale. A venit timpul sa adoptam decizii care sa elibereze spiritul intreprinzator al populatiei noastre, orientindu-l spre un proces dinamic de faurire”, a mentionat presedintele tarii.
Presedinte a mentionat ca in anii 90, a aparut si s-a dezvoltat fenomenul deosebit de monstruos si foarte raspandit al economiei subterane. Aceasta se refera la toate activele si la toate mijloacele de care dispune, in totalitatea sa, societatea noastra. In consecinta, intreaga sfera materiala a Moldovei este subestimata, capitalizarea reala a tarii nu corespunde statisticii formale. Sunt paralizate nu numai mecanismele de piata normale – gajul, creditul, circulatia capitalurilor, dar si mecanismele proprii unei politici sociale reale. Capitalul oamenilor instariti, al clasei de mijloc, al cetatenilor nostri care lucreaza in strainatate este mort, el nu produce noi valori, iar ceea ce statul aloca in mod real pentru sustinerea celor care duc lipsuri nu ajunge la ei.
Voronin sustine ca „din 2001, noi am pornit pe calea diminuarii treptate a impozitului pe venit cu intarirea, concomitenta, a disciplinei fiscale. Ca urmare, impozitul pe venit s-a redus de la 32 la 15 procente. In acelasi timp, noile si noile spirale de urmarire a intreprinzatorilor nostri pentru „ispravile” lor din trecut au devenit un mediu favorabil pentru ridicarea unui nou val de coruptie”.
„Anume in virtutea acestor imprejurari eu am inaintat in Parlament un pachet format din 3 initiative interdependente”, a declarat Presedintele tarii.
Voronin a declarat ca prima initiativa prevede amnistierea capitalului. „Amnistierea capitalului vizeaza toti cetatenii si toate intreprinderile tarii noastre, fara exceptie. Amnistierea priveste toate formele de capital – de la mijloacele banesti la bunurile imobiliare, de la cotele de participare la afaceri si valorile mobiliare. Amnistierea se va face pe baza de cerere. Indiferent de suma capitalului declarat pentru amnistiere, statul il va legaliza doar contra 5 la suta din ea. Mijlocele acumulate de stat pe aceasta cale vor fi repartizate in felul urmator: jumatate – bugetului de stat; jumatate – bugetelor asigurarilor sociale si de sanatate”, sustine seful statului.
A doua initiativa prevede amnistierea fiscala. „Adica va avea loc amnistierea tuturor tipurilor de impozite si taxe de stat. Astfel, noi punem un punct mare trecutului. Statul ii spune businessului: incepem impreuna o viata noua, o viata neimpovarata de amintirile si conflictele din trecut”, considera Voronin.
Cea de a treia initiativa reprezinta o noua abordare radicala a impozitului pe venitul obtinut din activitatea de intreprinzator. In conformitate cu aceasta initiativa, impozitul pe beneficiu va fi egal cu zero pentru toti agentii economici.