Moldova.ORG — A sosit timpul sa modificam conceptual viziunea noastra referitoare la dotarea cu tehnica agricola a sectorului agrar. Este necesar sa initiem procurarea de tehnica agricola moderna, care asigura o inalta calitate a proceselor tehnologice si o productivitate sporita a muncii. Declaratii in acest sens a facut presedintele R. Moldova in alocutiunea sa la Congresul III al Fermierilor din republica, care a avut loc la 5 mai, curent.
„O asemenea tehnica deja lucreaza in republica si cred ca multi dintre Dumneavoastra ati luat cunostinta cu capacitatile ei. Ieri am vizitat SA „Elevator Kelley-Grains” din orasul Causeni, intreprindere care dispune de tractoare si alta tehnica agricola de ultima generatie. Un asemenea tractor lucreaza pe parcursul unui an peste 1000 de ha de terenuri arabile. Consider necesar ca pe viitor fiecare statiune tehnologica de masini sa fie inzestrata, pentru inceput, cu cel putin cateva tractoare si combine de asemenea capacitati.Consider necesar ca pe viitor fiecare statiune tehnologica de masini sa fie inzestrata, pentru inceput, cu cel putin cateva tractoare si combine de asemenea capacitati”, a mentionat seful statului in discursul sau.
Potrivit presedintelui tarii, Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare urmeaza sa elaboreze un nou concept al sistemului de subventionare a producatorilor agricoli pentru anii 2008-2015, deoarece actualul sistem de subventionare nu este intru totul eficient si transparent, el continuind sa fie inca destul de birocratizat. In noul sistem de subventionare trebuie fie stabilite principiile, obiectivele si sarcinile prioritare de care trebuie sa se tina seama la elaborarea, monitorizarea si realizarea politicilor de sustinere a producatorilor agricoli prin intermediul sistemului de subventionare.
„Noul concept de subventionare trebuie sa sustina activitatile ce vor asigura modernizarea sectorului agrar, cresterea productivitatii si competitivitatii in agricultura, crearea unor unitati de prelucrare a productiei agricole, dotate cu utilaj performant, crearea infrastructurii necesare pentru achizitionarea produselor agricole, infiintarea de plantatii multianuale, producerea de material semincer, saditor si reproductiv”, a mentionat Vladimir Voronin.
O alta problema mentionata de seful statului a fost cea a consolidarii terenurilor agricole. „Pentru majoritatea dintre noi, este evident faptul ca nu putem vorbi despre crearea unei baze tehnico-materiale moderne in sectorul agrar, despre aplicarea pe scara larga a tehnologiilor avansate si a elaborarilor stiintifice fara a nu intreprinde masuri de consolidare a terenurilor agricole. Aceasta nu este o ambitie a actualei conduceri a statului, ci o necesitate vitala. Fara solutionarea acestei probleme, va fi foarte greu sa dezvoltam economia republicii, sa dezvoltam satul moldovenesc. De aceea statul va sustine si in continuare procesul de consolidare a terenurilor agricole. Vom sustine acele unitati economice care isi vor desfasura activitatea pe baza terenurilor consolidate, indiferent de forma lor organizatorico-juridica. Nimeni nu pune sarcina revenirii la colhozuri si sovhozuri”, a metionat presedintele tarii.