Moldova.ORG — Membrii Coaliţiei pentru Dezvoltare Economică Rurală (CDER) sunt de părere că sistemul actual de subvenţionare a producătorilor agricoli este ineficient şi nu poate contribui la realizarea obiectivelor de sporire a competitivităţii prin creşterea productivităţii şi a calităţii culturilor agricole în condiţiile aplicării tehnologiilor moderne în procesul de producere, despre aceasta s-a discutat în cadrul masei rotunde cu genericul „Eficientizarea sistemului existent de susţinere a agriculturii”, transmite MOLDOVA.ORG.
Potrivit discuţiilor din cadrul mesei rotunde, Legea buletului de stat pentru 2006 a prevăzut un fond pentru subvenţionarea producătorilor agricoli în sumă de 220 mln. de lei. Din aceste mijloace, numai cele prevăzute pentru ramura tutunului şi a producerii sfeclei de zahăr constituie subvenţii directe.
De asemenea, este necesar de luat în calcul faptul că producătorii agricoli din statele vecine care sunt principalii concurenţi pentru agricultorii din Republica Moldova beneficiază de un nivel de subvenţionare net superior celui aplicat în ţara noastră după mai multe criterii: valoarea subvenţiilor, eficienţa aplicării acestora, domeniile subvenţionate etc.
Participanţii la masa rotundă, atât factori de decizie din cadrul structurilor guvernamentale şi legislative, cît şi reprezentanţi ai organizaţiilor financiare şi de acordare a asistenţei în sectorul agricol, şi-au expus poziţiile şi viziunile în ceea ce priveşte eficientizarea sistemului de susţinere a agriculturii.
Aceştia au convenit asupra faptului că revizuirea sistemului existent de subvenţionare ar favoriza producerea unor schimbări calitative şi cantitative durabile în agricultură. Pentru aceasta, sistemul de subvenţionare necesită a fi direcţionat spre stimularea entităţilor agricole producătoare de produse cu pondere majoră la importuri, acordarea unor plăţi directe la hectar cu condiţia atingerii unor plafoane optime de productivitate şi calitate etc.
La ora actuală CDER desfăşoară o campanie de advocacy ale cărei obiectivele strategice sunt: analiza detaliată a sistemului existent de subvenţionare în agricultură şi elaborarea propunerilor de îmbunătăţire a acestuia, sensibilizarea opiniei publice şi a factorilor de decizie referitor la ineficienţa sau efectele negative ale sistemului de subvenţionare în agricultură, precum şi antrenarea activă a organizaţiilor membre CDER şi a producătorilor agricoli în promovarea propunerilor de restructurare a sistemului actual de susţinere a agriculturii.
În cadrul acestei campaniei de advocacy pentru eficientizarea sistemului de susţinere a agriculturii se preconizează organizarea a încă opt mese rotunde regionale.
MOLDOVA.ORG informează: Coaliţia pentru Dezvoltare Economică Rurală, organizaţie din care fac parte 43 de ONG-uri, s-a constituit în septembrie 2002, cu scopul de a promova perfecţionarea cadrului legislativ ce reglementează activitatea economică în agricultură şi industria prelucrătoare. // MOLDOVA.ORG
MANIFEST AL COALITIEI PENTRU DEZVOLTARE ECONOMICA RURALA
In Republica Moldova, politicile agricole pe parcursul ultimilor 15 ani au urmarit realizarea unor obiective caracteristice unei perioade de tranzitie. In ansamblu, masurile aplicate de catre institutiile statale au fost directionate spre stoparea degradarii sistemului agroalimentar. Instrumentele si mecanismele utilizate pentru atingerea obiectivelor politicilor agricole aplicate In Republica Moldova au Imbinat o combinatie de instrumente agricole specifice economiilor de comanda si instrumente, care sunt traditional folosite In tarile In curs de dezvoltare. Descarca manifestul complet in formatul MS Word