Şi ţie îţi cade părul?

Chişinău / Moldova.ORG/ — Oare de ce ne cade părul?

Se spune că e din cauza genelor, care se transmit de la părinţi.

Însă, de cele mai multe ori, părinţii nu au nicio legătură cu apariţia cheliilor.

Pentru a putea preveni pierderea părului, este important să ştii ce anume o cauzează.

10. Codiţele împletite, rasta sau părul prins în coadă de cal

Tragerea părului, în mod constant, duce la pierderea lui, în special la extremităţi.

9. Trichotillomania

…adică smulgerea firelor de păr din cap sau din alte zone a corpului. De-a lungul timpului, în locul unde sunt smulse cel mai frecvent firele de păr va apărea chelia. Dacă se renunţă la acest obicei prost, există şanse mari ca părul să crească la loc. Dacă este, însă, un obicei care durează de ceva timp, şansele de revenire la normal sunt scăzute.

8. Hipotiroidism

Hipotiroidismul este o boală care se manifestă prin producerea unor hormoni în cantităţi mai mici decât în mod normal şi este cea mai frecventă cauză a alopeciei areata – care afectează întregul corp, nu doar capul.

7. Boli autoimune

Dacă aveţi diabet sau artrită, înseamnă că aveţi de-a face cu boli autoimune – sistemul imunitar atacă şi distruge, din greşeală, celule sănătoase. Când sistemul imunitar atacă foliculii de păr sau alte celule sau ţesuturi importante în creşterea părului, atunci apare chelia.

6. Infecţia

Anumite infecţii pot duce la pierderea părului. Cea mai cunoscută infecţie care afectează scalpul şi părul este herpesul, cauzat de ciuperca tinea capitis. Ea apare unde este o igienă proastă, în condiţii calde şi umede.

5. Chimioterapia

Chimioterapia este eficientă împotriva celulelor canceroase pentru că afectează celulele care cresc rapid. Din păcate, nu le atacă doar pe cele bolnave, ci şi pe cele sănătoase, inclusiv cele din foliculii de păr. În timpul chimioterapiei se pierde aproape tot părul, însă după terminarea tratamentului va creşte la loc.

4. Medicamentele

O groază de medicamente pot afecta părul: cele pentru tiroidă, pentru epilepsie, anti-coagulantele şi chiar anticoncepţionalele.

3. Lipsa de vitamine şi de minerale

Lipsa anumitor nutrienţi duce la pierderea părului. Printre cei mai importanţi este fierul. Un nivel scăzut de fier în corp duce la anemie – corpul nu mai are suficiente celule roşii. Celulele roşii sunt importante pentru că transportă oxigenul în aproape toate celulele din corp, ajutându-le să funcţioneze normal. Căderea părului poate fi cauzată şi de deficienţe în vitamina B, mai ales B12, şi în proteine.

2. Stresul

Stresul fizic (precum operaţiile) sau psihic (precum moarte cuiva drag) poate avea efecte ciudate asupra corpului: stresul puternic trimite corpul într-o stare de şoc, invadându-l cu diverşi hormoni şi metaboliţi, care duc şi la pierderea părului, printre altele.

1. Modelul masculin de chelie

Deşi există o mulţime de cauze a pierderii părului, aceasta este cea mai frecventă şi cea mai puţin băgată în seamă. Pentru bprbati, acest tip de chelie este “modelul tipic” care începe de la tâmple şi din creştetul capului. De-a lungul timpului, foliculii de păr se schimbă şi se micşorează, ducând la subţierea părului. Există multe tratamente pe piaţă, însă nu garantează succesul şi nici nu reprezintă soluţii permanente.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.