Connect with us
"
"

Social

Și-a cumpărat un kilogram de portocale, dar prețul de pe bonul de casă nu corespundea cu cel la raft. Cum și-a făcut dreptate un consumator

Publicat

pe

PE SCURT

Un consumator din Chișinău și-a făcut dreptate, după ce a observat că prețul afișat pe bonul de casă nu corespunde cu prețul la raft. Astfel, cumpărând un kilogram de portocale cu 16 lei/kg, el a achitat de fapt 27,70 lei pentru un kilogram. Observând neconcordanţele între preţul de pe etichetă şi cel din bonul de casă, consumatorul indignat s-a întors la supermarket, unde i-a fost restituită diferenţa de preţ de 10,8 lei pentru trei portocale cumpărate.

La o diferență de cinci minute supermarketul comercializa aceleași portocale deja la prețul de 21,8 pentru un kilogram. Consumatorul a apelat la Linia fierbinte a Centrului de Asistență a Consumatorilor din regiunea Centru și a solicitat să fie avertizat agentul economic, scrie alegesanatos.md.

PE LUNG 

Așadar, reclamația consumatorului a fost confirmată, după ce specialiștii de la Centrul de Asistență a Consumatorilor din regiunea Centru au adresat o sesizare către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, care au efectuat un control inopinat la supermarketul vizat.

În urma controlului, s-a depistat că portocale originare din Turcia aveau la data respectivă prețul de vânzare de 16,0 lei și nu 21,80 lei cum a fost afișat la casa de marcat. Respectiv, pentru cantitatea procurată de 1,2 kg, consumatorul a achitat suplimentar 6,5 lei. Pe numele managerului a fost întocmit un proces-verbal de constatare a încălcării cerințelor de producere, depozitare, punerea pe piață și comercializarea produselor. În cele din urmă, administrația supermarketului a recunoscut încălcarea comisă și a fost de acord să restituie suma achitată suplimentar de către consumator pentru procurarea unui 1,2 kg de portocale.

Pentru evitarea unor astfel de situații, Centrul de Asistență a Consumatorilor din regiunea Centru le recomandă tuturor consumatorilor să fie informați corect și precis despre produsele și serviciile pe care le achiziționează.

„Informaţiile cu privire la produsele alimentare nu trebuie să inducă în eroare. Operatorii din businessul alimentar nu pot modifica informaţiile care însoţesc un produs alimentar dacă o astfel de modificare ar induce în eroare consumatorul final sau ar reduce în orice alt mod nivelul de protecţie a consumatorului şi posibilităţile acestuia de a alege în cunoştinţă de cauză”, explică Viorel Pîrvan, jurist în cadrul Centrului de Asistență a Consumatorilor Centru.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Un părinte a fost nevoit să achite 7500 lei pentru tratamentul stomatologic al copilului. Ce a făcut bărbatul

Publicat

pe

De către

Un părinte din capitală a fost nevoit să achite 7500 lei, dublu decât prețul  stabilit inițial, pentru tratamentul stomatologic al copilului său. Deși a achitat costul tratamentului, bărbatul a reclamat cazul la Poliție.

Astfel, angajații de la Inspectoratul de Poliție Centru  au sesizat Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței privind iscarea unui conflict între un consumator și un prestator de servicii stomatologice.

Potrivit sesizării, părintele s-a deplasat la o clinică stomatologică privată din centrul capitalei pentru un tratament ce urma fi aplicat  băiețelului său.

Neînțelegerea a apărut după ce a fost anunțat costul final al tratamentului, care era dublu față de prețul stabilit inițial.

În același timp, părintele a rămas nemulțumită de efectul tratamentului ce întârzia să apară.

Cu toate acestea, la solicitarea medicului, consumatorul a achitat 7500 lei pentru servicii, dar totodată a anunțat despre problemă și organele de poliție.

Prin urmare, aceștia au sesizat Agenția, care luând legătura cu administratorul clinicii au reușit să soluționeze divergențele pe cale amiabilă, consumatorul returnându-și din suma totală achitată pentru servicii- 3500 lei.

Citește mai departe

Social

Companiile Wizz Air şi Ryanair au fost reclamate din cauza politicii privind bagajele de mână

Publicat

pe

De către

Transportatorii de tip low-cost Wizz Air şi Ryanair au fost reclamaţi la Consiliul Concurenţei, în urma modificărilor aduse politicii de bagaje. Sesizarea a fost făcută de Asociaţia pentru Protecţia Drepturilor pasagerilor din România care acuză cele două companii că au încercat astfel să disimuleze majorarea preţurilor, transmite digi24.ro.

Începând cu luna noiembrie, transportatorii de tip low-cost Wizz Air şi Ryanair și-au modificat semnificativ politica de servicii suplimentare, în sensul că transportul unui bagaj de mână, tip valiză, nu mai este inclus în tariful de bază, ci reprezintă un serviciu suplimentar. Inclus în tariful de bază a rămas doar transportul unui bagaj de cabină foarte mic, tip poșetă/servietă de mână

„În primul rând, cei doi transportatori au încălcat legislația privind protecția consumatorilor din România. Pasagerii români care au achiziționat bilete anterior datei de 1 noiembrie, dar care urmează să călătorească după această dată, au fost induși în eroare, fiindu-le prezentați doar termenii și condițiile generale de călătorie de la momentul achiziției.

Practica celor doi transportatori ridică importante semne de întrebare din perspectiva concurenței pe piața din România, întrucât urmarea imediată reală a fost creșterea costului total al călătoriei suportat de consumatorii români: deoarece în cazul călătoriei cu avionul pasagerul are nevoie să poată transporta un număr de obiecte personale ce nu pot încăpea într-o poșetă/servietă, acesta trebuie să achiziționeze și serviciul suplimentar al transportului unui bagaj de cabină tip valiză, atunci când folosește serviciile Wizz Air și Ryanair, în timp ce acest serviciu este deja inclus în tariful de bază al transportatorilor români, cum ar fi Blue Air și Tarom.

Cei doi transportatori au încercat să disimuleze majorarea prețurilor prin prezentarea noilor politici drept unele de optimizare a costului total al călătoriei, care va permite, în unele situații, chiar costuri mai mici resimțite de pasageri.

În realitate, atât timp cât tariful de bază nu a scăzut, iar foarte puțini pasageri pot călători doar împreună cu o poșetă/servietă, acest lucru nu se întâmplă.

Vă solicităm investigarea acestor fapte, care pot duce ca activitatea din domeniu sa fie serios perturbată, existând riscul ca și transportatorii români, Blue Air și Tarom, să majoreze tariful de bază, având în vedere creșterea costului de călătorie în cazul celor doi concurenți majori, ceea ce va afecta și mai mult consumatorii români”, se arată în sesizare.

Citește mai departe

Social

Fotografia săptămânii: Cum să lucrezi un an pentru 2 lei

Publicat

pe

De către

Petrea Casian a lucrat toată viața la o fabrică de tractoare, la colhoz, apoi în gospodării țărănești. Chiar și acum, la ai săi 86 de ani, mai urcă la volanul tractorului. În urmă cu șase ani, bătrânul împreună cu feciorul său au decis să planteze o vie.

În via lor este curat. Au întins câte două rânduri de sârmă. Fiecare butuc este fixat separat, „ca să fie liber și să aibă cu ce respira”.

Nu avea răbdare să se lumineze afară și, sprijinindu-se în cârja din lemn lăcuit, să meargă la vie să vadă dacă a fost afectată de ploaie ca anul trecut. Dar cei care vin să cumpere poama propun un preț care nu acoperă nici măcar cheltuielile pentru îngrijirea și strângerea ei.

„Ei caută fiecare bobiță și dacă găsesc vreun defect cât de mic, taie din preț ca din topor. Așa-i afacerea țăranului, soarta lui este tare grea. Ți se cer multe, dar de primit, nu primești nimic în schimb, nici măcar cât cheltui”, clatină dezamăgit din cap bătrânul .

Din cauza vremii nefavorabile din acest an, țăranii au cheltuit câte 28-30 de mii de lei pe hectar pentru îngrijirea viei. Plus la toate astea, toamna le-a mai pus o greutate pe umeri – ei primesc doar doi lei pentru un kilogram de poamă.

Despre ce zic micii viticultorii  din satul Pojăreni și cum se descurcă aceștia citiți în reportajul de pe Moldova.ORG „Toamna dezamăgirilor sau Cum să lucrezi un an pentru 2 lei”.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Externe2 ore în urmă

Ce promite Boris Johnson după o victorie istorică

PE SCURT Boris Johnson a promis că va lucra „ziua și noaptea” pentru a întoarce încrederea alegătorilor, după ce i-a...

Sănătate4 ore în urmă

Cercetătorii HIV sunt pe cale de a descoperi un noi vaccin

PE SCURT Cercetătorii au descoperit noi modalități de înmulțire a anticorpilor capabili să neutralizeze virusul HIV.  Studiul poate înlătura un...

Cultură4 ore în urmă

Transportul a schimbat orașele și viața din ele. Istoria începe 800 de ani î.Hr.

PE SCURT În 1994, fizicianul italian Cesare Marchetti a descris o idee care a fost numită „constanta Marchetti”. El a...

Economie9 ore în urmă

Cât costă să imporți o mașină în Republica Moldova

PE SCURT Guvernul Chicu a aprobat o hotărâre în luna noiembrie prin care anulează reducerea de 50% la importul mașinilor...

SocialO zi în urmă

Ce trebuie să știi despre divorțurile în Moldova

PE SCURT Raionul Anenii Noi a înregistrat cele mai multe divorțuri în anul 2018: 446. În timp ce în același...

SănătateO zi în urmă

Cum să-ți anunți apropiații că ești HIV pozitiv

PE SCURT Prejudecățile și dezinformarea cu privire la virusul imunodeficienței umane, precum și sindromul imunodeficienței dobândite, influențează  opinia multora chiar...

EconomieO zi în urmă

Cum protestează transportatorii din alte țări și ce obțin

PE SCURT Transportatorii de pasageri la nivel național au organizat al treilea protest din acest an, în Piața Marii Adunări...

Advertisement

Politică

Istorie2 zile în urmă

Cei mai tineri premieri din lume. Republica Moldova în listă

PE SCURT Sanna Marin, în vârstă de 34 de ani, va deveni, săptămâna viitoare, cea mai tânără prim-ministră din istoria...

Politică3 zile în urmă

La ce ne putem aștepta de la partidul lui Mark Tkaciuk și Iurie Muntean

PE SCURT Pe scena politică din Republica Moldova a avut loc lansarea unei noi formațiuni politice – „Partidul Acțiunii Comune...

JustițieO săptămână în urmă

4 ani la închisoare și o conferință de presă. Pe scurt, despre situația lui Vlad Filat

PE SCURT Condamnat la nouă ani de detenție, fostul premier Vlad Filat  a fost eliberat condiționat, înainte de termen. Eliberarea...

PoliticăO săptămână în urmă

Cum a fost discutată pe Facebook eliberarea condiționată a lui Vlad Filat

PE SCURT Fostul prim-ministru Vlad Filat, condamnat la nouă ani de detenție, a fost eliberat astăzi, înainte de termen din...

Cultură2 săptămâni în urmă

Despre mărul roșu și câinele cu două boturi. Poeții vorbesc despre situația politică din țară

PE SCURT S-au adunat poeții la „Poezie Politică” unde și-au exprimat, prin intermediul operelor lor, dar și al altor autori,...

Politică2 săptămâni în urmă

Câte instituții publice mai sunt conduse de exponenți numiți de Partidul Democrat

PE SCURT De la plecarea PDM de la guvernare a trecut aproape șase luni, iar Republica Moldova este deja la...

Politică3 săptămâni în urmă

De ce vrea premierul Chicu să transforme Moldova „într-un șantier imens” și cât ar costa asta

PE SCURT Fostul ministru al finanțelor, actualul prim-ministru, Ion Chicu, a fost unul dintre cei care au contrasemnat decizia Guvernului...

Advertisement

Opinii

decembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« nov.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031