Connect with us
"
"

Social

Și-a cumpărat un kilogram de portocale, dar prețul de pe bonul de casă nu corespundea cu cel la raft. Cum și-a făcut dreptate un consumator

Publicat

pe

PE SCURT

Un consumator din Chișinău și-a făcut dreptate, după ce a observat că prețul afișat pe bonul de casă nu corespunde cu prețul la raft. Astfel, cumpărând un kilogram de portocale cu 16 lei/kg, el a achitat de fapt 27,70 lei pentru un kilogram. Observând neconcordanţele între preţul de pe etichetă şi cel din bonul de casă, consumatorul indignat s-a întors la supermarket, unde i-a fost restituită diferenţa de preţ de 10,8 lei pentru trei portocale cumpărate.

La o diferență de cinci minute supermarketul comercializa aceleași portocale deja la prețul de 21,8 pentru un kilogram. Consumatorul a apelat la Linia fierbinte a Centrului de Asistență a Consumatorilor din regiunea Centru și a solicitat să fie avertizat agentul economic, scrie alegesanatos.md.

PE LUNG 

Așadar, reclamația consumatorului a fost confirmată, după ce specialiștii de la Centrul de Asistență a Consumatorilor din regiunea Centru au adresat o sesizare către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, care au efectuat un control inopinat la supermarketul vizat.

În urma controlului, s-a depistat că portocale originare din Turcia aveau la data respectivă prețul de vânzare de 16,0 lei și nu 21,80 lei cum a fost afișat la casa de marcat. Respectiv, pentru cantitatea procurată de 1,2 kg, consumatorul a achitat suplimentar 6,5 lei. Pe numele managerului a fost întocmit un proces-verbal de constatare a încălcării cerințelor de producere, depozitare, punerea pe piață și comercializarea produselor. În cele din urmă, administrația supermarketului a recunoscut încălcarea comisă și a fost de acord să restituie suma achitată suplimentar de către consumator pentru procurarea unui 1,2 kg de portocale.

Pentru evitarea unor astfel de situații, Centrul de Asistență a Consumatorilor din regiunea Centru le recomandă tuturor consumatorilor să fie informați corect și precis despre produsele și serviciile pe care le achiziționează.

„Informaţiile cu privire la produsele alimentare nu trebuie să inducă în eroare. Operatorii din businessul alimentar nu pot modifica informaţiile care însoţesc un produs alimentar dacă o astfel de modificare ar induce în eroare consumatorul final sau ar reduce în orice alt mod nivelul de protecţie a consumatorului şi posibilităţile acestuia de a alege în cunoştinţă de cauză”, explică Viorel Pîrvan, jurist în cadrul Centrului de Asistență a Consumatorilor Centru.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Turist în Moldova: Congaz, Găgăuzia

Publicat

pe

De către

Cu peste 11.000 de locuitori, satul Congaz se număra printre cele mai mari sate europene după numărul populației. Acum doi ani, localitatea a devenit faimoasă prin faptul că aici s-a deschis primul complex turistic din Moldova în stil găgăuz – Gagauz Sofrasi. Aici, pe strada Lenin din sat, poți gusta bucate gătite la foc încet, așa cum se făceau acum o sută de ani, vinuri roșii și albe, gustul cărora îți rămâne în memorie încă mult timp. Aici poți să stai în căsuțe din lut acoperite cu stuf, așa cum locuiau cândva oamenii de la sudul Moldovei. 

Unde este și cum ajungi

Satul Congaz se află la 117 km de Chișinău. De la Chișinău ajungi cu autocarul de rută Chișinău-Congaz. De asemenea, în localitate poți ajunge cu autobuzele de pe ruta Chișinău-Vulcănești, Chișinău-Cahul, Chișinău-Copceac. Prețul biletului este circa 70 de lei. 

Ce oferă și cât costă

Primul complex turistic din Moldova în stil găgăuz, Gagauz Sofrasi, a fost inaugurat acum doi ani și a devenit cunoscut rapid în rândul turiștilor. Aceasta datorită atmosferei de aici, care te face să te simți ca un adevărat băștinaș și să faci cunoștință cu tradițiile și cultura găgăuză. Ajunși aici, turiștii au posibilitatea să se cazeze în patru case tradiționale țărănești, cu pereți de lut și acoperiș din stuf, așa cum erau construite pe vremuri casele prin părțile locului. Aici mai găsești și un mini-hotel confortabil, cu camere duble. Pe teritoriul complexului, unde fiecare element arhitectural urmărește viața găgăuzilor de acum 100 de ani, se află un muzeu, o cramă, un restaurant cu terasă în stil național.

Proprietară complexului, Ana Statova, ne-a povestit că, după restricțiile legate de COVID-19, Gagauz Sofrasi și-a început activitatea în weekend-ul trecut. „Suntem gata să primim oaspeți. Anul trecut am avut mulți turiști de peste hotare. Acum situația pandemică și-a spus cuvântul. Așteptăm să vină cât mai mulți turiști de la noi”, ne-a spus ea. 

Prețul pentru cazarea în căsuțe sau mini-hotel variază între 700 și 1000 lei pentru 24 de ore. 

Micul dejun costă o sută de lei, iar prețul unui prânz cu bucate tradiționale găgăuze cum ar fi  kaurmaua din carne de miel (o tocană tradițională gătită la foc mic), și kâvârmaua (plăcintă cu brânză, cu un aluat frământat după o rețetă specială) sau ghezlemele (plăcinte cu mărar) ajunge la 200 de lei.

De asemenea, turiștii au posibilitatea să facă și o degustare de vin aici. „Nu avem un preț fix pentru o degustare. Pentru că fiecare are posibilitatea să aleagă din ce sticlă de vin să guste și ce cantitate să consume”, a precizat Ana.

„La noi veți putea vedea cum să gătește mâncarea tradițională găgăuză, să probați straie pentru nuntă, care erau purtate cu 60-70 de ani în urmă și chiar să vizitați stâna de oi. Anul trecut la Congaz au venit niște turiști din Olanda, care au spus că le-ar fi interesant să vadă o stână de oi. Am mers cu ei la stâna din apropierea localității”, ne-a mai spus proprietara complexului.   

Locuri frumoase de văzut

La Găgăuz Sofrasi găsești biciclete oferite gratuit, cu care poți merge prin sat și împrejurimi. Pentru început, localnicii îți recomandă să mergi neapărat să vizitezi lacul din Congaz, unde în aceste zile au apărut circa o sută de pelicani roz.  De asemenea, potrivit localnicilor, în mod obligatoriu ar trebui de văzut și biserica Sfintei Treimi din centrul localității. Tot cu bicicleta poți să dai o tură prin împrejurimi, pentru a admira câmpurile de floarea soarelui sau viță-de-vie, dar și să ajungi în localitatea alăturată, Beșalma, care se află la 2-3 km de Congaz. Acolo vei descoperi primul muzeu de istorie găgăuză din lume, „Muzeul Național Găgăuz de Istorie și Etnografie „D. Kara-Cioban”.

Ce spun localnicii/proprietarii/oamenii care au fost

„Oameni gospodari și tradiții frumoase”, „Noi am sărbătorit nuntă la ei. Nu știu dacă ați gustat din bucate, la sigur ați rămas încântată”, „Este foarte confortabil”, „Çok güzel yerler (locuri foarte frumoase)”, sunt doar câteva recenzii ale vizitatorilor de aici. 

„Vă așteptăm cu drag. Hoş Geldiniz! După perioada de restricții, vrem să revenim în forță, să creăm și să lucrăm și mai mult pentru oaspeții noștri”, ne-a spus la final Ana Statova.  

Citește mai departe

Social

Turist în Moldova: Văratic, Râșcani

Publicat

pe

De către

Satul Văratic, raionul Râșcani și Casa de vacanță Văratic

Satul Văratic este un sat tradițional din nordul Moldovei, cu multe case frumoase și îngrijite și locuri pitorești perfecte pentru contul tău de Instagram. Localnicii spun cu mândrie că este satul unde toate casele sunt cu vedere la apă, spre stâncile și grotele Prutului. Asta pentru că Văratic este situat pe malul râului Ciuhur, un afluent al Prutului. Aici puteți admira defileul Văratic, care s-a format pe parcursul a câteva sute de mii de ani, trei cascade și o peșteră adevărată. Există posibilitatea de a face o excursie cu barca pe râu, cu vedere frumoasă asupra cheilor de pe ambele părți.

Dacă într-o bună zi vei hotărî să tragi o fugă până acolo, să știi că în sat există și o casă de vacanță, unde proprietarii te așteaptă cu drag. 

Unde este și cum ajungi

Satul Văratic este situat la circa 30 km de orașul Râșcani și la 200 km de Chișinău. De la Chișinău, ajungi cu microbuzele Chișinău-Văratic, Chișinău-Dumeni sau Chișinău-Cuconești. Prețul biletului este de circa o sută de lei. 

Ce oferă și cât costă

La Casa Văratic poți petrece o vacanță în familie sau cu prietenii. „Capacitatea casei este gândită pentru patru persoane, sunt două dormitoare, dar am mai pus o canapea extensibilă în living unde mai pot sta două persoane”, spune Laurenția Schulz, fondatoarea ideii Casa Văratic. De fapt, sunt două case de vacanță identice – Casa Albă și Casa Galbenă. Fiecare dintre acestea este o casă cu bucătărie echipată, doua dormitoare, camera de baie cu duș și o terasa cu vederea spre stânci. Cei care vin aici pot să mănânce căpșunele direct din grădină sau să culeagă fructele din pom, iar copii să vadă animalele din preajma casei. „Pot să vadă viața de la țară cu proprii ochi și nu la televizor”, a povestit ea. Laurenția mai spune că aci a fost amenajat loc pentru grătar, sunt sezlonguri, hamace, este o nisipieră pentru copii și este și un teren de joacă cu leagăn.Totul este cu vederea la apă. Casa urmează să primească oaspeți, după restricțiile impuse de pandemie, începând cu 15 iunie. Dat fiind numărul sporit de cazuri cu COVID-19, pentru început prioritatea la rezervări vor avea familiile și nu grupurile de prieteni. 

Casa de vacanță nu dispune de licență de restaurant, de aceea cei care vin aici trebuie să-și aducă mâncarea de acasă. La dispoziția clienților este bucătăria care este dotată cu tot ce este necesar pentru prepararea bucatelor. 

Laurenția a menționat că prețurile variază, în funcție de perioada rezervării și a timpului petrecut aici. Perioada minimă de cazare este de două nopții. Chiria casei de vacanță variază între 1 200-1 600 lei pe o noapte. 

La Casa Văratic poți închiria un caiac, canoe, catamaran (toate sunt a câte două persoane) sau o barcă. Prețul este de 60 lei/ora. Cei care vor dori să se plimbe pe apă vor trebui să îmbrace veste de salvare, care vor fi oferite neapărat și pentru cei mici și pentru cei adulți. 

Locuri frumoase de văzut

Este un loc perfect pentru excursii, unde poți descoperi natura Moldovei. Văratic face parte din așa-numitele „Stâncile Prutului”’ – un lanț cu formațiuni de recife calcaroase care începe cu satul Criva din nordul țării. La est de sat, poți admira defileul Văratic, un adevărat monument al naturii. Experții spun că  la baza acestuia se află un masiv recifal și este constituit din schelete de corali, foraminifere, moluște și alte organisme acvatice. În unul din versanții recifului se află peștera „Căsoaia”, care are și un izvor. Pe râu s-au format trei cascade, iar înainte de a intra în sat, poți observa o mulțime de livezi de măr pe ambele părți ale drumului. În anii ’70 -’80, în Văratic se afla a doua livadă fructiferă din țară ca dimensiune, de 2500 de hectare. Astăzi aceste livezi aparțin unor persoane private sau asociațiilor de țărani.

Ce spun localnicii/proprietarii/oamenii care au fost

„ Satul este renumit prin priveliștile spre apă, care îi dau o nuanță de frumos”, spun localnicii. „Recomand fără îndoială”, „arată grozav, ceva pentru oamenii care călătoresc în Prut în vizită, foarte frumos, cu priveliști grozave”, „pot spune cu toată sinceritatea că locul acesta e cel mai minunat loc pe care l-am văzut vreodată, pentru că e Văratic și pentru că mi s-a înrădăcinat până în măduva oaselor”, sunt doar câteva dintre recenziile celor care s-au odihnit la Casa de vacanță Văratic. 

Citește mai departe

Social

Un părinte a fost nevoit să achite 7500 lei pentru tratamentul stomatologic al copilului. Ce a făcut bărbatul

Publicat

pe

De către

Un părinte din capitală a fost nevoit să achite 7500 lei, dublu decât prețul  stabilit inițial, pentru tratamentul stomatologic al copilului său. Deși a achitat costul tratamentului, bărbatul a reclamat cazul la Poliție.

Astfel, angajații de la Inspectoratul de Poliție Centru  au sesizat Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței privind iscarea unui conflict între un consumator și un prestator de servicii stomatologice.

Potrivit sesizării, părintele s-a deplasat la o clinică stomatologică privată din centrul capitalei pentru un tratament ce urma fi aplicat  băiețelului său.

Neînțelegerea a apărut după ce a fost anunțat costul final al tratamentului, care era dublu față de prețul stabilit inițial.

În același timp, părintele a rămas nemulțumită de efectul tratamentului ce întârzia să apară.

Cu toate acestea, la solicitarea medicului, consumatorul a achitat 7500 lei pentru servicii, dar totodată a anunțat despre problemă și organele de poliție.

Prin urmare, aceștia au sesizat Agenția, care luând legătura cu administratorul clinicii au reușit să soluționeze divergențele pe cale amiabilă, consumatorul returnându-și din suma totală achitată pentru servicii- 3500 lei.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

SocialO oră în urmă

Turist în Moldova: Congaz, Găgăuzia

Cu peste 11.000 de locuitori, satul Congaz se număra printre cele mai mari sate europene după numărul populației. Acum doi...

Lifestyle7 ore în urmă

Cum alegi o fereastră termopan?

Cu toate că există o varietate mare de profile, cum ar fi VEKA, Salamander,Trocal, KBE, Aluplast, etc. să alegi un...

Social8 ore în urmă

Despre oameni, destine și deportări, într-o nouă dezbatere „AntiNostalgia” la Europa Liberă

La 6 iulie Republica Moldova își va aminti, din nou, de calvarul deportărilor. În această zi, în anul 1949, peste...

Social8 ore în urmă

2 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 252 cazuri noi de infectare și 11 decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

EconomieO zi în urmă

Cât costă să mergi la psiholog

Ideea că doar oamenii cu probleme psihologice grave trebuie să meargă la psiholog este demult depășită. Astăzi oamenii înțeleg importanța...

SocialO zi în urmă

1 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 285 cazuri noi de infectare și patru decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social2 zile în urmă

30 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 256 cazuri noi de infectare și nouă decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică3 zile în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

PoliticăO săptămână în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie3 săptămâni în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031