Și-a cumpărat un kilogram de portocale, dar prețul de pe bonul de casă nu corespundea cu cel la raft. Cum și-a făcut dreptate un consumator

PE SCURT

Un consumator din Chișinău și-a făcut dreptate, după ce a observat că prețul afișat pe bonul de casă nu corespunde cu prețul la raft. Astfel, cumpărând un kilogram de portocale cu 16 lei/kg, el a achitat de fapt 27,70 lei pentru un kilogram. Observând neconcordanţele între preţul de pe etichetă şi cel din bonul de casă, consumatorul indignat s-a întors la supermarket, unde i-a fost restituită diferenţa de preţ de 10,8 lei pentru trei portocale cumpărate.

La o diferență de cinci minute supermarketul comercializa aceleași portocale deja la prețul de 21,8 pentru un kilogram. Consumatorul a apelat la Linia fierbinte a Centrului de Asistență a Consumatorilor din regiunea Centru și a solicitat să fie avertizat agentul economic, scrie alegesanatos.md.

PE LUNG 

Așadar, reclamația consumatorului a fost confirmată, după ce specialiștii de la Centrul de Asistență a Consumatorilor din regiunea Centru au adresat o sesizare către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, care au efectuat un control inopinat la supermarketul vizat.

În urma controlului, s-a depistat că portocale originare din Turcia aveau la data respectivă prețul de vânzare de 16,0 lei și nu 21,80 lei cum a fost afișat la casa de marcat. Respectiv, pentru cantitatea procurată de 1,2 kg, consumatorul a achitat suplimentar 6,5 lei. Pe numele managerului a fost întocmit un proces-verbal de constatare a încălcării cerințelor de producere, depozitare, punerea pe piață și comercializarea produselor. În cele din urmă, administrația supermarketului a recunoscut încălcarea comisă și a fost de acord să restituie suma achitată suplimentar de către consumator pentru procurarea unui 1,2 kg de portocale.

Pentru evitarea unor astfel de situații, Centrul de Asistență a Consumatorilor din regiunea Centru le recomandă tuturor consumatorilor să fie informați corect și precis despre produsele și serviciile pe care le achiziționează.

„Informaţiile cu privire la produsele alimentare nu trebuie să inducă în eroare. Operatorii din businessul alimentar nu pot modifica informaţiile care însoţesc un produs alimentar dacă o astfel de modificare ar induce în eroare consumatorul final sau ar reduce în orice alt mod nivelul de protecţie a consumatorului şi posibilităţile acestuia de a alege în cunoştinţă de cauză”, explică Viorel Pîrvan, jurist în cadrul Centrului de Asistență a Consumatorilor Centru.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.