Securitatea energetică a Republicii Moldova discutată la Moscova și Bruxelles

PE SCURT

Ministrul Economiei și Infrastructurii Vadim Brînzan a avut miercuri la Bruxelles o întrevedere cu directorul general adjunct pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Katarina Mathernová.

Au fost discutate mai multe subiecte importante pentru Republica Moldova: obținerea unui credit de urgență pentru achiziționarea și stocarea a aproximativ 400 milioane metri cubi de gaze în lunile ianuarie și februarie 2020, căile de întărire a securității energetice, planurile de dezvoltare energetică pe termen scurt și mediu, investițiile în eficientizarea consumului de energie.

PE LUNG

De asemenea, a fost discutată ideea creării unui depozit de stocare a gazelor naturale în Republica Moldova, care ar putea fi procurate și stocate direct de pe piețele competitive, asigurând astfel securitatea energetică a țării.

Ministerul Economiei și Infrastructurii precizează că părțile au vorbit despre construcția stației back-to-back în Vulcănești, a unei linii de transport de 400 kV între Vulcănești și Chișinău, precum și extinderea stațiilor de transformare Chișinău-Vulcănești.

Oficialii au accentuat potențialul major de investiții în valorificarea surselor de energie regenerabilă. În acest sens va fi luată în considerare ajustarea legislației, pentru a crea un mediu mai prielnic pentru potențialii investitori în Republica Moldova.

Tot ieri, ministrul Brînzan, alături de delegația președintelui Dodon, a avut o întrevedere cu vicepreședintele Comisiei Europene, comisarul pentru Uniunea Energiei, Maroš Šefčovič. Principale subiecte abordate au vizat aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova pentru anul viitor, colaborarea dintre UE, Republica Moldova și Ucraina pentru securizarea rutei de furnizare a gazelor naturale în regim revers prin conducta transbalcanică din proiectul Turkish Stream, stocarea gazelor naturale în rezervoarele din Ucraina prin ruta tradițională. La fel au fost discutate sursele de alternativă pentru obținere a energiei electrice.

Tot săptămâna aceasta, pe 2 septembrie, în cadrului unei vizite de lucru la Moscova, ministrul Economiei și Infrastructurii, împreună cu președintele Dodon, s-au întâlnit cu vicepremierul, reprezentantul special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Republica Moldova, Dmitri Kozak, precum și cu președintele Consiliului de Administrare al companiei Gazprom, Alexei Miller.

Pe agenda discuțiilor bilaterale au fost incluse un șir de subiecte de actualitate pentru economia țării noastre: livrările de gaze în Republica Moldova, exportul de produse vinicole moldovenești pe piața rusă, precum și problemele legate de transportul de mărfuri și de pasageri dintre părți. În mod special, delegația moldovenească a discutat cu președintele Gazprom, Alexei Miller, subiectul livrării gazelor naturale din Federația Rusă, începând cu luna ianuarie 2020.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.