“Sculptorul Ion Guţu, un Icar al Basarabiei”

Scos din anonimat de către colaboratorii Casei-muzeu „A.Mateevici” din Zaim, dacă ar fi fost in viaţă, sculptorul Ion Guţu, originar din satul Taraclia, una dintre revelaţiile anului 2010 in domeniul artei plastice, la 12 aprilie ar fi implinit 48 de ani. Intru rememorarea distinsului lor conaţional, sub genericul „Icar al Basarabiei”, la baştina artistului plastic a avut loc, recent, un impresionant program de acţiuni omagiale.

Aceste acţiuni de omagiere au fost organizate de Casa-muzeu „A.Mateevici” din Zaim, in colaborare cu Casa memorială „I. Guţu” din Taraclia, aflată in proces de creare, liceul teoretic „Ştefan cel Mare şi Sfant” din localitate, cu rudele omagiatului.

Evenimentul s-a produs in preajma unei ample expoziţii de reproduceri foto din colecţiile Casei-muzeu „A.Mateevici” de la Zaim, cu lucrările descoperite pană la această oră din creaţia lui Ion Guţu, găzduită de liceul „Ştefan cel Mare şi Sfant”.

Participanţii la acţiunea de omagiere a sculptorului Ion Guţu, autor al unor lucrări de inaltă prestanţă artistică, in şirul cărora cantecul de lebădă este sculptura modernă „Legenda lui Icar”, care şi-a aflat loc pe „Insula indrăgostiţilor” din municipiul Constanţa, Romania, au cinstit printr-o clipă de reculegere memoria acestui deosebit artist plastic, care abia urmează să fie descoperit.

Solicitat să spună cum se inscrie această acţiune in activitatea Casei-muzeu „A. Mateevici” din Zaim, care a promovat ideea şi, respectiv, a realizat toate acţiunile care vin să-l readucă acasă pe sculptorul Ion Guţu, scriitorul şi muzeograful Ion Găină, director al Casei-muzeu „A. Mateevici”, avea să menţioneze: „Ceea ce s-a produs la Taraclia, intr-adevăr, face parte dintr-un program mai larg de activitate, care se desfăşoară in Spaţiul spritiual Mateevici. Or, instituţia proaspăt creată prin decizia din 22 februarie anul curent a Consiliului local Taraclia, ce prevede deschiderea Casei-muzeu „I. Guţu”, se inscrie firesc in axa spirituală a ţinutului Căuşenilor, care mai include şi Mănăstirea Marta şi Maria, biserica „Adormirea Maicii Domnului” din oraşul Căuşeni, Casa-muzeu „A. Mateevici” din Zaim, Casa memorială „Ioan Zlotea” din satul Sălcuţa. Este o axă pe care poţi atinge treptat cele mai deosebite valori ale creştinismului şi laicului din acest ţinut”.

Ion Guţu a dat dovadă de fineţe şi artistism in lucrările sale şi in chipurile pe care le-a ales şi le-a realizat. Acest lucru este evident mai ales in lucrarea sa de respiraţie europeană „Legenda lui Icar”, montată la Constanţa. El depăşeşte acest spaţiu şi se plasează in circuitul culturii universale.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.