Scandalul violenței domestice în Rusia: cum o influenceră care a ofensat victimele se transformă în avocata lor

Până acum câteva săptămâni, nu știam cine este Reghina Todorenko. Astăzi, nu doar că știu cine e, ci am petrecut câteva ore bune uitându-mă la un video documentar pe care l-a făcut recent, citind articole și opinii despre scandalul care a reușit să devină mai popular decât coronavirusul în Rusia. 

Reghina Todorenko este prezentatoare TV, cântăreață și vedetă pe social media. Este originară din Ucraina, dar locuiește împreună cu soțul ei, interpretul Vlad Topalov în Rusia. Reghina are peste 8 milioane de urmăritori pe Instagram și avea venituri de aproape un milion de dolari americani anual. 

Pe 23 aprilie, în cadrul unui interviu online, Reghina a declarat că femeile care se plâng pe internet că sunt abuzate sunt „psihic bolnave”. „Dar ce-ai făcut tu, ca el să nu te bată?”, a mai adăugat ea la final. Deși comentariile negative au apărut imediat, peste câteva zile, Reghina Todorenko mai apare într-un interviu Live pe Instagram pentru revista Glamour din Russia, în care își confirmă atitudinea spunând că „bărbații care își bat soțiile sunt rezultatul educației femeilor”.

Dacă la început Reghina și soțul ei au încercat să se apere de valul de comentarii negative apărute online, la câteva zile după declarațiile ei, o parte din brand-urile care au susținut-o până atunci au declarat că își vor întrerupe colaborarea. Revista Glamour i-a retras titlul de „femeia anului”, pe care Todorenko l-a obținut în 2017, companii mari ca Pampers, PepsiCo și altele au declarat public că întrerup contractele cu ea, iar o parte din banii predestinați publicității prin intermediul Reghinei Todorenko vor fi donați asociațiilor care luptă împotriva violenței domestice. 

https://www.instagram.com/p/B_Z98DsgkoF/

https://www.instagram.com/p/B_YR1D6D1IP/

Atunci, internetul rusesc s-a împărțit în două tabere: cei care încă mai continuau să o acuze pe Reghina, chiar dacă aceasta și-a cerut între timp scuze publice „pentru formularea incorectă”, și cei care i-au luat apărarea, spunând că vedeta și-a recunoscut greșeala. 

Pe data de 4 mai Reghina Todorenko lansează un video documentar, de o oră și 12 minute, în care vorbește cu avocate, psihologe și alte femei care luptă organizat împotriva violenței domestice în Rusia. Filmul e diferit de tot ce ai văzut până acum pe contul de instagram al Reghinei. Glamourul este înlocuit de fața ei tristă, haine simple, lipsa machiajului: Reghina merge pe drum și se întreabă „dar ce-am făcut eu ca să ajut?”. Cel mai important mesaj al filmului este că în Rusia violența domestică este ascunsă sub covor: nu există statistici, nu există mecanisme și cunoștințe instituționale care să apere victimele și, mai ales, nu există o lege care să protejeze femeile în aceste situații, iar politicienii se fac că plouă.

Filmul este impresionant, pentru un material făcut în 5 zile. Dar este impresionant nu neapărat prin calitate sau creativitate, ci prin subiect. Subiectul care era deja acolo, de mult timp și avea nevoie doar ca cineva să-l pună în lumina reflectoarelor. 

Chiar dacă pe alocuri filmul pare simpluț și grăbit, iar prestația Reghinei e un pic stângace, probabil cel mai mare merit al filmului este acela că a readus subiectul în arena discuțiilor publice. Iar acum, spun experții, legea împotriva violenței domestice are mai multe șanse să fie votată de duma rusească. Mai mult, poate de un exact astfel de film, simplu și nepretențios, care pune subiectul pe masă direct și pe înțelesul tuturor, aveau nevoie cele 8 milioane de oameni care o urmăreau pe Reghina pentru cu totul alte motive până acum?

După lansarea videoului, chiar și mulți dintre cei care au criticat-o au declarat că Reghina este un exemplu despre cum să-ți corectezi greșeala, mai ales că toți banii câștigați din monetizarea videoului, pe care l-au văzut peste 3,5 milioane de oameni deja, vor fi donați celor care luptă împotriva violenței domestice. 

În același timp, după oprobriul public căruia a fost supusă Todorenko, foarte mulți au comparat situația cu altele similare, dar în care bărbații au fost cei care au avut un limbaj sexist sau chiar au fost agresori în cazuri de violență domestică. Cel mai cunoscut exemplu este actorul Marat Basharov, care a recunoscut public că și-a bătut fostele partenerele, iar cariera lui nu a avut de suferit. 

https://www.instagram.com/p/B_cLsmIpOYH/

Concluzia? De cele mai multe ori acești bărbați, nu numai că nu și-au cerut scuze publice, dar au rămas pe poziții și și-au păstrat și poziția socială, și privilegiile economice de care se bucurau până atunci. Astfel, cazul Reghinei demonstrează încă o dată cât de sexistă este lumea în care trăim, în care femeile și bărbații sunt tratați diferit chiar și atunci când își exprimă opiniile sexiste. 

În același timp, soțul vedetei, Vlad Topalov, care se afla în același interviu atunci când Reghina a făcut declarațiile, și nu a reacționat nicicum la cuvintele soției, a fost cruțat de opinia publică. El nu a fost nevoit să dea explicații, de ce tolerează un astfel de comportament, dacă este de acord cu el și nici nu a pierdut bani sau contracte. 

***

Cazul Reghinei Todorenko este, probabil, unul dintre puținele în care o influenceră nu doar reușește să treacă peste un scandal monstruos, ci se reinventează, aduce în atenția publică un subiect social extrem de important și se transformă într-un nou personaj numai bun de urmărit pe rețelele de socializare. Dacă toată această istorie nu a fost un plan de PR bine pus la punct sau dacă Reghina este sinceră în pornirea ei de a-și schimba părerea, probabil doar timpul ne va arăta. 

 

Deocamdată, Reghina Todorenko este studiul de caz perfect despre ce trebuie să faci atunci când ai o criză de imagine, iar rețeta e simplă: să vezi unde ai greșit, să-ți recunoști greșeala și să faci tot ce-ți stă în puteri ca să o îndrepți. Lucru pe care foarte mulți încă rezistă sa-l învețe de bună voie. 

Aici puteți vedea documentarul lansat de Reghina Todorenko: 

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.