Satul Rimetea, locul în care soarele răsare de două ori

De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Un loc retras, liniştit cu griji zilnice, ce perpetuă de milenii, fără modificări, este satul Rimetea din judeţul Alba. Este un sătuc ocrotit de civilizaţie şi de influenţa nefastă a acesteia de creste ascuţite ale munţilor Apuseni. Viaţa îşi are curgerea ei tihnită, monotonă, dar în acelaşi timp fascinantă, în acest colţ de rai.

Odată cu cântatul cocoşilor şi răsăritul soarelui se începe rutina şi forfoteala zilnică a localnicilor, care trebuie să găzduiască şi astăzi turişti veniţi în grupuri mari să se molipsească de melancolia locului. Dar deodată, atenţia de la pregătirea micului dejun îţi este furată de dispariţia soarelui, care răsărise de ceva vreme.

Ce se întâmplă? Apune deja soarele? Dar nu am reuşit nici măcar să dejunez. Îmi îndrept ochii spre cer şi mă minunez de ceea ce văd, stânca Piatra Secuiului, piatra scut a satului, a înghiţit soarele, ca după câteva minute de umbră să mă delectez cu încă un răsărit de soare splendid. Şi atunci îmi vine în cap o idee, dacă aş fi fost mai hărnicuţă aş fi reuşit să dejunez pentru a doua oară astăzi, la al doilea răsărit de soare.

Cât nu ar fi de straniu, acest colţ de rai uitat parcă de civilizaţie şi de lume este vizitat de foarte mulţi turişti, în special străini. Încerc să dezleg misterul. După lungi cercetări aflu că satul Rimetea este atestat documentar în anul 1257, iar de atunci şi până în prezent puţin ce s-a schimbat din felul de trai şi de îndeletniciri al localnicilor. Arhaismul şi tradiţionalismul localităţii a fost desemnată de Uniunea Europeană cu medalia de argint „Europa Noastră” în anul 1999. Sătucul cu toate cele ce îi aparţin face parte şi din Patrimoniul UNESCO, de aceea localnicii ţin cu sfinţenie la păstrarea tradiţiilor strămoşeşti.

Frumuseţea peisajelor, frumuseţea tradiţiilor şi nu în ultimul rând frumuseţea oamenilor de aici, vrăjeşte pe oricine. Sătucul cochet din inima munţilor, îţi dăruie toate aceste daruri, însă în schimb nu-ţi cere nimic, ce poate fi mai frumos şi ce-ţi mai poţi dori de la viaţă.

Poate doar o boare proaspătă de benzină, claxoane stridente şi îmbulzeală pietonală, pe care sigur nu le vei găsi la Rimetea.

Distanţa de la Chişinău până la Rimetea este de 571 km.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.