Satul din mijlocul codrilor (VIDEO)

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — În partea de nord a republicii, înconjurat de dealuri verzi, acoperite de păduri, stau ascunse căsuţele satului Cosăuţi, un sat ce atrage ca magnetul turiştii prin pitorescul peisajelor.

Localitatea Cosăuţi este aşezată pe malul drept al Nistrului în raionul Soroca, la doar 7 kilometri de municipiul Soroca.

Prima atestare documentară a satului Cosăuţi se referă la ziua de 17 ianuarie 1517. Însă acest lucru nu înseamnă că până în secolul XVI în această regiune nu a locuit nimeni. Pe aceste teritorii vestitului arheolog I. Borziac, elucidează o cultură a omului din trecut şi care se prezintă a fi una din cele mai remarcabile construcţii logice ale omului din paleoliticul superior. Stâncile pădurii din împrejurimile satului ascund urme ale geto-dacilor, rămăşite ale unei fortificaţii amplasate deasupra Nistrului, unde pot fi văzute câteva valuri concentrice de pământ de 2-3 m înălţime cu urme de palisade.

Pe lângă peisajele pitoreşti ce ascund vestigii istorice importante, satul Cosăuţi mai este vizitat şi datorită mănăstirii satului construită în anul 1990 de către parohul satului Cosăuţi, Ieronim Palii. Mănăstirea pe care o vedem astăzi este relativ nouă, dar premizele unui locaş de cult sunt destul de vechi pe meleagurile de pe malul Nistrului. O mănăstire în Cosăuţi a existat încă în secolul XVII, însă nu a rezistat fiind distrusă de multe ori atât de turci, cât şi de stihiile naturii. Vechea mănăstire din secolul XVII de călugări şi-a păstrat rămăşiţele până în secolul XIX, când a fost distrusă, rămânând în locul locaşului de cult doar nişte pietre cu inscripţii. Enoriaşii satului sunt însă mulţumiţi că mănăstirea reconstruită în anii’90 ai secolului XX, pe panta de nord a versantului, în partea opusă aşezării iniţiale, adună mulţi credincioşi la rugăciune.

Pe teritoriul mănăstirii curge un izvor cu apă tămăduitoare, minerală, ce a ajutat multă lume să-şi vindece bolile sistemului locomotor.

Pădurea "Stânca-Jeloboc" (634.2 ha), ce înconjoară satul, reprezintă o rămăşiţă a marilor păduri existente cândva în zona Sorocii (numite pe atunci "Codrii Sorocii") din bazinul de mijloc al râului Nistru. Din anii ’90 o buna parte a acestei păduri (585 ha) este inclusă în reţeaua ariilor protejate din Republica Moldova ca rezervaţie peisagistică. Acest complex istorico-natural este o zonă recreaţională atractivă pentru vizitatori. Valorile peisagistice riverane şi coastele stâncilor împădurite sunt populare în rândurile ecoturiştilor.

Meşterii populari din satul Cosăuţi sunt vestiţi în toată republica, dar şi peste hotarele acesteia, prin meşteşugul deosebit al tăierii în piatră, iar piatra de Cosăuţi a devenit deja brand autohton.

Cred că v-am convins că satul Cosăuţi merită vizitat, fiindcă sufleţelul dvs. cere hrană…sufletească.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.