Connect with us

Social

Șase inspectori vamali urmează a fi eliberați din funcție pentru încălcări grave

Publicat

pe

Șase inspectori vamali urmează a fi eliberați din funcție, după ce investigațiile interne au relevat comiterea de către aceștia a unor serii de încălcări flagrante ale legislației, precum și ale normelor deontologice instituite.

Trei dintre inspectorii propuși spre concediere activează în cadrul postului vamal Costești. Potrivit materialelor anchetei, aceștia au admis introducerea în țară a mai multor unități de transport cu numere de înmatriculare străine, care aveau expirat termenul maxim de aflare pe teritoriul RM (180 de zile).

Alți doi angajați au ajuns în vizorul subdiviziunii responsabile de securitatea internă a Serviciului Vamal, după ce s-a stabilit că aceștia și-au însușit ilegal mai multe pachete de țigări, care depășeau limita admisibilă la intrarea în România.

Ambele încălcări au fost consemnate la postul vamal Leușeni. Primul caz a fost relevat datorită unei plângeri depuse de către un cetățean al Bulgariei, care a declarat că vameșul i-a reținut 8 pachete din cele 10 prezentate la control, invocând că partea română nu autorizează introducerea unei cantități mai mari.

Ulterior,  în cadrul anchetei de serviciu demarate, ofițerii Direcției integritate și supraveghere a Serviciului Vamal au stabilit că într-adevăr cantitatea reținută nu a fost documentată și transmisă subdiviziunilor antifraudă, așa cum prevede procedura legală.

În cel de-al doilea caz, momentul însușirii ilicite de către un vameș a altor 8 pachete de țigări a fost surprins de către camerele de supraveghere video, gestionate de către ofițerii securității interne.

Propus spre eliberare din serviciu este și un angajat al postului vamal Sculeni. Acesta este sancționat pentru că a permis introducerea în țară a mai multor loturi de încălțăminte uzată, care, conform legislației, este prohibită la import.

Mărfurile au fost reținute în cea de-a doua linie de control. Cercetările preliminare au indicat asupra faptului că microbuzul, în care au fost găsite bunurile, a traversat frontiera prin postul vamal Sculeni, fiind stabilit și inspectorul care a autorizat trecerea.

Serviciul Vamal a reiterat solicitarea în adresa cetățenilor de a sesiza orice abuzuri sau fapte de comportament corupțional, comise de către angajații instituției. Acestea pot fi denunțate la Linia specializată anticorupție a Serviciului Vamal +373 22 574-111, fiind garantată confidențialitatea identității persoanei care depune sesizarea.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Atenție șoferi! Lapoviţă şi gheţuş pe drumurile din întreaga ţară

Publicat

pe

De către

Inspectoratul Naţional de Patrulare informează că pe întreg teritoriul ţării se circulă în condiții de precipitații sub formă de ploaie și lapoviță. Totodată, agenții de patrulare avertizează că din cauza temperaturii scăzute pe carosabil se formează polei.

Inspectorii de patrulare activează în mod sporit pe trasee, totodată, însoțesc autospecialele care împrăștie material antiderapant.

Pentru evitarea incidentelor neplăcute în trafic INP recomandă șoferilor:
– să mărească distanţa de siguranţă în mers;
– să evite efectuarea manevrelor în trafic – depăşiri;
– să folosească atît sistemul de iluminare-semnalizare, cît şi pe cel de climatizare;
– să verifice starea frînelor;
– să nu uite că autovehiculul trebuie dotat cu pneuri de iarnă, lanţuri antiderapante, lopată, racletă şi sac cu nisip;
– dacă autovehiculul începe să derapeze, NU SE FRÂNEAZĂ!

Pietonii sunt avertizați să traverseze numai pe la trecerile semnalizate după o asigurare temeinică și să circule cu prudență prin curțile blocurilor unde la fel persistă polei.

Citește mai departe

Social

Serviciul Vamal atenționează posesorii de autoturisme înmatriculate în străinătate

Publicat

pe

De către

Persoanele fizice rezidente şi cele nerezidente care nu au scos mijloacele de transport declarate prin acţiune nu au dreptul să introducă pe teritoriul Republicii Moldova alte mijloace de transport/

Serviciul Vamal a atenționat că termenul maxim de aflare pe teritoriul țării noastre a unui vehicul cu numere străine constituie 180 de zile într-un interval de 12 luni consecutive.

Încălcarea acestui termen atrage după sine o amendă de până la 4 500 de lei, concomitent cu obligativitatea scoaterii din țară a autovehiculului. Iar în cazul în care acesta a fost depistat în interiorul țării, posesorul suportă și cheltuielile de escortare care constituie 0,15 euro/km.

Totodată, în situația în care vehiculul nu a fost scos de pe teritoriul Republicii Moldova în termenul stabilit, iar acesta nu mai există (a fost distrus sau vândut la piese, fapt confirmat prin documente justificative), organul vamal va încasa pentru mijloacele de transport ce se încadrează în termenul admisibil de exploatare – drepturile de import, iar în cazul în care acestea sunt prohibite, va percepe contravaloarea lor conform legislaţiei în vigoare.

Pe un termen mai mare de 180 de zile se pot afla doar autoturismele introduse în țară de către persoanele fizice domiciliate în străinătate şi care deţin permis de conducere în ţara în care îşi au domiciliul.

Totuși, după expirarea acestui termen, conducătorii respectivelor autoturisme trebuie să achite vinieta de 180 de euro pentru fiecare perioadă consecutivă de 180 de zile de aflare a autovehiculului pe teritoriul ţării noastre, dar care să nu depășească 3 ani de la prima intrare în țară.

Citește mai departe

Social

Târgul de Crăciun, inaugurat în centrul capitalei// VIDEO

Publicat

pe

De către

Cea de-a doua ediție a „Târgului de Crăciun” , organizată de Guvernul Republicii Moldova, este inaugurată astăzi la Chișinău, cu începere de la ora 18:00.

Târgul se desfășoară pe strada 31 August, în perimetrul străzilor Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni și A. Pușkin.

Cea de-a doua ediție pregătește mai multe surprize: în premieră, a fost instalată o roată panoramică de 20 de metri, de la înălțimea căreia va putea fi văzut întregul Târg.

De asemenea, va funcționa cel mai mare patinoar din țară și un carusel venețian.

La căsuțele din lemn, vizitatorii vor putea procura produse handmade, bucate tradiționale și vin fiert cu aromă de scorţişoară.

„Târgul de Crăciun” va avea mai multe zone.

Astfel, în Zona de Poveste Moş Crăciun îi va aştepta pe cei mai mici vizitatori, în Zona Tradiţiilor au fost instalate 30 de căsuţe. În Zona de Gheaţă a fost instalat un patinoar, iar altele au fost dotate cu roata panoramică, carusele şi trenuleţ.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Partidul Acțiune și Solidaritate15 ore în urmă

Platforma DA și PAS au semnat acordul de constituire a Blocului electoral ACUM// VIDEO

Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate au semnat astăzi acordul de constituire a blocului electoral „ACUM Platforma...

Partidul Liberal16 ore în urmă

Partidul Liberal a decis sa meargă la alegeri parlamentare în cadrul blocului ACUM// VIDEO

Partidul Liberal  a decis să participe la alegerile din 24 februarie în cadrul Blocului ACUM, a anunțat duminică președintele președintele...

Social17 ore în urmă

Atenție șoferi! Lapoviţă şi gheţuş pe drumurile din întreaga ţară

Inspectoratul Naţional de Patrulare informează că pe întreg teritoriul ţării se circulă în condiții de precipitații sub formă de ploaie...

Externe19 ore în urmă

Mormânt vechi de 4 400 de ani, descoperit în Egipt. Ce au găsit înauntru i-a uimit pe arheologi

Un mormânt vechi de peste 4.400 de ani, care i-a aparținut unui preot de rang înalt din Egiptul Antic, a...

Externe19 ore în urmă

Ucraina are de sâmbătă propria biserica ortodoxă „fără Putin”

Ucraina şi-a înfiinţat sâmbătă o biserică ortodoxă independentă de Moscova, punând capăt unei tutele religioase de 332 de ani. Un...

Externe21 de ore în urmă

Cele mai proaste parole folosite în anul 2018: 123456, admin și … donald

Anul 2018 a fost plin de atacuri informatice, dar în ciuda avertismentelor date de experții în securitate informatică, oamenii continuă...

Social22 de ore în urmă

Serviciul Vamal atenționează posesorii de autoturisme înmatriculate în străinătate

Persoanele fizice rezidente şi cele nerezidente care nu au scos mijloacele de transport declarate prin acţiune nu au dreptul să...

Advertisement

Opinii

Advertisement
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com