De Stela Roman
Cred că am devenit foarte familari cu expresia “Evitaţi consumul excesiv de sare, zahăr şi grăsimi”. Cu toţii înţelegem că aceste condimente ne pot afecta sănătatea dacă nu le consumăm cu cap. Dar ştim noi oare care sunt riscurile unui consum în exces?
De ce prea mult zahăr este nociv?
Unul dintre efectele negative ale consumului de zahăr este dat de creşterea nivelului de insulină, care inhibă eliberarea hormonilor de creştere, influenţând şi funcţionarea sistemului imunitar. Efectul consumului regulat de zahăr este asociat cu o serie întreagă de probleme de sănătate precum obezitate, diabet, tublurări cardiovasculare, artrite, hipertensiune, agravarea astmului, schimbări de dipoziţie, schimbări ale personalităţii, diverse tipuri de cancer, osteoporoza.
Un lucru este cert, putem limita consumul de zahăr fără a reduce din plăcere. Cum? Înlocuindu-l cu mierea.
Putem pune semnul de egalitate între miere şi zahăr doar dintr-un singur punct de vedere: acela al numărului de calorii. În rest, cei care spun că e acelaşi lucru, nu fac decât sa se induca în eroare.
Dacă zahărul este format în proporţie de 100% din glucide: fructoză şi glucoză, mierea conţine pe lângă aceste 2 componente şi enzime, proteine, vitaminele B1, B2, B6, B12, PP, H, vitaminele C şi A, dar şi minerale, precum potasiu, magneziu, fosfor şi fier şi săruri minerale.
De ce prea multă sare este nocivă?
Specialiştii recomandă ca un adult să consume şase grame de sare pe zi. Cu toate acestea, consumul mediu de sare pe zi este de nouă-zece grame. Mulţi cercetători leagă acest proces de hipertensiune, care la rândul său este legată de riscul crescut de afecţiuni cardiace coronariene sau de atac cerebral. Un adult este capabil să elimine sarea din organism prin rinichi în urină. Cu toate acestea, bebeluşii nu au capacitatea de a procesa mari cantităţi de sare, deoarece rinichii lor nu sunt complet dezvoltaţi. Din acest motiv, dacă un bebeluş primeşte mâncare cu o cantitate mare de sare, înainte de a împlini patru luni, excesul de sodiu se acumulează în corp, ducând la probleme ale rinichilor, ficatului şi ale creierului şi în unele cazuri, destul de rare, chiar la deces.
8 motive să înlocuim zaharul cu mierea:
– protejează dantura întarind dinţii şi gingiile (spre deosebire de zahăr care reprezintă în proporţie de 90% cauza apariţiei cariilor dentare).
– conţine B5: acid pantotenic care încetineţte îmbătrânirea.
– combate constipaţia, având un efect diuretic.
– ne protejează stomacul de gastrită sau ulcer.
– este cel mai rapid şi puternic energizant natural.
– previne infecţiile, datorită efectului antiinflamator.
– dacă zaharul scade imunitatea organismului, mierea ne ofera un surplus de vitamine, minerale, enzime, proteine care întăresc sistemul imunitar.
– este bogată în antioxidanţi, care ajută în prevenirea cancerului şi a bolilor de inimă, pe când zaharul sta la baza multor boli cardiovasculare.
Cum reducem cantitatea de sare din alimentaţie?
Printre metodele de reducere a cantităţii de sare din mesele zilnice se numără: alegerea unor alimente cu un conţinut redus de sodiu, o atenţie sporită acordată conţinutului de sare din alimentele procesate şi consumul mare de fructe şi legume deoarece acestea conţin potasiu, el echilibrând efectul sării asupra organismului.