Connect with us
"
"

Social

Șapte persoane au murit din cauza gripei, în ultima săptămână

Publicat

pe

Șapte persoane și-au pierdut viața săptămâna trecută în Republica Moldova din cauza gripei. Este vorba despre cinci bărbați și două femei, cu vârsta cuprinsă între 25 și 70 de ani, din Chișinău, Ungheni, Nisporeni, Cimișlia, Anenii Noi și Taraclia.

Nicio persoană din cele decedate nu a fost vaccinată împotriva gripei sezoniere. În 5 cazuri a fost confirmate cu virusul gripal A(H1N1).

În săptămâna 11-17 februarie au fost înregistrate 294 cazuri de gripă sezonieră, inclusiv 43 confirmate de laborator, 15882 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și 589 cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI).

Persoanele diagnosticate cu gripă au primit tratament conform protocoalelor clinice naționale.

Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale a precizat că supraveghează și monitorizează continuu situația epidemiologică prin gripă și infecții respiratorii acute și recomandă populaţiei să se adreseze imediat la medic, în cazul primelor simptome apărute, fără a recurge la remedii de autotratament și să urmeze sfatul medicilor.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Ce este al doilea val al pandemiei și când să-l așteptăm?

Publicat

pe

De către

În multe țări numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a scăzut, în unele nu se mai înregistrează cazuri noi, iar de aceea autoritățile anulează o serie de restricții impuse în timpul pandemiei. Cu toate acestea, infecționiștii internaționali le recomandă oamenilor să nu-și facă planuri pentru călătorii sau tot felul de ieșiri din țară, pentru că pandemia nu a trecut, ci își ia un mic „respiro”. 

Lothar Wieler, președintele Institutului Robert Koch, un institut de sănătate publică din Germania, a declarat pentru The Times că un al doilea val de răspândire a infecției „cu siguranță va veni”, pentru că mulți dintre cei care revin la viața „normală” de până la pandemie ar putea să nu mai țină cont de toate măsurile de igienă, să uite de păstrarea distanței sociale și astfel să răspândească din nou virusul. 

Al doilea val de infectare

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) explică că „al doilea val” nu este un termen tehnic fix, ci un termen care se referă la focare reînnoite după o reducere inițială a cazurilor de infectare. Pandemiile precedente ne arată că răspândirea infecției se împarte în mai multe valuri, iar cel de-al doilea, de obicei, este mult mai puternic decât primul, după ce virusul devine și mai rezistent. Acesta a fost cazul „gripei spaniole” din 1918. Dacă primul val, de la începutul lui 1918 a fost mai blând, apoi, cel de-al doilea, care a urmat după câteva luni, în același an, a fost unul extrem de agresiv. Peste un an au urmat alte șase luni ale celui de-al treilea val de infectare, mai molcom. La fel a fost și în cazul gripei porcine, care a înregistrat primele cazuri în primăvara lui 2009, iar după câteva luni de liniște, a revenit toamna și iarna cu un al doilea val de infectare mult mai puternic. 

Specialiștii presupun că al doilea val COVID-19 ar veni la mijlocul toamnei, în timp ce vor apărea mai multe viroze, care vor slăbi imunitatea oamenilor. Cel puțin așa s-a întâmplat în timpul celorlalte pandemii de gripă: spaniolă, aviară, porcină. Ceea ce iarăși ar putea crea „confuzii”, pentru că simptomele COVID-19 sunt în mare parte asemănătoare cu cele ale răcelii sau virozelor sezoniere. 

70% dintre persoane ar putea fi infectate

COVID-19, spun experții, își va continua cursul de pandemie timp de 18 luni, „până nu va infecta de la 60 până la 70% din oameni de pe întregul glob”, susține Mike Osterholm, directorul Centrului de Cercetare și Politici pentru Boli Infecțioase, scrie CNN. Ulterior, virusul ar putea deveni o boală sezonieră, precum gripa, consideră epidemiologii consultați de publicația americană The Atlantic. Profesorul Marc Lipsitch de la Universitatea Harvard, un cunoscut epidemiolog englez, crede că epidemia va continua să se extindă, iar sezonul de răceală și gripă ar putea deveni în următorii ani „sezonul de răceală, gripă și COVID-19”.

„Acest virus poate deveni doar un alt virus endemic în comunitățile noastre”, este de părere Mike Ryan, epidemiolog specializat în boli infecțioase și sănătate publică de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Ceea ce înseamnă că oamenii ar trebui să se obișnuiască să trăiască cu acest virus, la fel cum au făcut-o și cu alții, mai ales că COVID-19, spun experții, deși are o rată de răspândire mare, totuși nu este atât de periculos ca „gripa spaniolă”, apărută în timpul primului război mondial și care a ucis peste 500 de mii de tineri perfect sănătoși, sau „gripa aviară”, care deși se răspândea greu și perioada de incubare era foarte scurtă, ucidea pe majoritatea celor infectați. „Multe virusuri nu au dispărut, dar au fost dezvoltate medicamente care să le atenueze efectele și am învățat să trăim cu acesta, cum ar fi HIV, tuberculoza etc”, a subliniat Ryan. 

Cum ne pregătim de cel de-al doilea val

Experții în domeniul sănătății spun că lunile următoare ar fi un moment bun pentru ca fiecare țară, pe lângă faptul că își încurajează populația să păstreze distanța socială, să se spele cât mai des pe mâini și să evite aglomerațiile, să-și pregătească noi rezerve de echipamente de protecție și materiale de testare în masă.

În pofida fricii de a reporni un nou val de infectare nu la mijlocul toamnei cum presupun mai mult experți, ci chiar acum, unele state au anulat treptat sau chiar brusc restricțiile impuse la începutul pandemiei de COVID-19. Președintele Tanzaniei, John Magufuli a spus în cadrul unei conferințe de presă că economia este „mai importantă decât amenințarea reprezentată de coronavirus” și că țara se pregătește să se redeschidă pentru turism – în ciuda avertismentelor că Africa ar putea înfrunta următorul val de boală. De asemenea, au redus sau anulat complet restricțiile mai multe state europene: Germania, Spania, Grecia, Muntenegru și altele. Chiar și Regatul Unit, care a înregistrat un număr mare de infecții (265.227) și decese (peste 37 de mii), se gândește la „redeschiderea economiei”, după cum au cerut mai multe întreprinderi mari. În timp ce statul african Zimbabwe a reimpus o serie de restricții dure, India a prelungit termenul stării de urgență și la fel a făcut și Franța, care a decis ca starea de urgență să dureze până la 24 iulie. 

Președintele american, Donald Trump, a spus însă că nu are să mai „blocheze” SUA chiar și dacă va urma un al doilea val COVID-19. „Vom stinge focurile. Nu vom închide țara”. Observațiile lui Trump au venit în condițiile în care toate cele 50 de state americane reduc măsurile care au drept scop stoparea răspândirii virusului, care a infectat peste 1,7 mln de oameni de la ei și a cauzat peste 100 de mii de decese. Să reducă restricțiile au decis și membrii Comisiei Situații Excepționale de la noi, care, deși la 15 mai au declarat stare de urgență pentru sănătatea publică, la zece zile distanță au anulat cea mai mare parte a restricțiilor, în timp ce în țară au fost înregistrate 7305 de infectări și 273 de decese.

Mutațiile virusurilor

Posibilitatea unui al doilea val ține mai degrabă de felul în care va fi gestionată ieșirea din carantină. Felul în care oamenii vor înțelege să respecte măsurile de protecție atunci când vor putea circula din nou liber va determina evoluția pandemiei, spune Maria Neira, directoarea pentru sănătate publică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Într-un interviu acordat unui post de radio din Barcelona ea a menționat că restricțiile trebuie reduse treptat și cu foarte multă precauție. Experta OMS a cerut populaţiei să nu dea dovadă „nici de paranoia, nici de relaxare excesivă” şi să „înveţe să convieţuiască cu bolile infecţioase”. De asemenea, experta a spus că urmează să se vadă cum reacționează virusul după relaxarea restricțiilor, când oamenii revin la serviciu, participă mai activ în viața socială. Cu toate acestea, OMS se arată încrezută că chiar și în cazul unui nou val de infectare, țările vor fi mai pregătite să ajute populația să treacă peste pandemie, iar oamenii vor ști că măsura cea mai sigură de protecție de COVID-19 este să se spele cât mai des pe mâini cu apă și săpun, să păstreze distanța fizică și să nu-și atingă fața în spațiul public.  

Citește mai departe

Social

COVID-19 explicat: De ce este periculoasă automedicația?

Publicat

pe

De către

Fiecare dintre noi are acasă un sertar plin cu medicamente de tot felul. Acum, în plină pandemie, de frică să ajungă la spital, unii oameni recurg la tratament de sinestătător, chiar dacă administrarea unor medicamente în lipsa recomandării și a supravegherii medicului poate avea efecte foarte grave.

În general, atât Organizația Mondială a Sănătății, cât și autoritățile Republicii Moldova, au tras alarma de multe ori în privința pericolului pe care-l prezintă automedicația. 

Mui multe detalii afli din video de mai jos:

Covid-19 explicat: De ce medicația este mai periculoasă ca niciodată?

Salut, în episodul de azi Ana Gherciu vorbește despre ceea ce mulți dintre noi facem – autodiagnosticarea și automedicația. În încercarea de a evita la maximum spitalele în această perioadă, tratamentul fără supravegherea unui medic specialist poate fi foarte periculos.Ai grijă de sănătatea ta și, dacă mai poți, #staiacasă!

Geplaatst door Moldova.org op Donderdag 14 mei 2020

Citește mai departe

Social

11 mai 2020. COVID-19 PE SCURT: 68 cazuri noi de infecție. Un nou focar într-un centru de plasament

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

68 de cazuri noi de infectare cu COVID-19

Astăzi au fost confirmate 68 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, după procesarea a 481 de probe în laborator. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate la Chișinău – 21. La Ceadâr-Lunga au fost confirmate nouă cazuri, la Bălți – șase cazuri, Cahul, Sângerei, regiunea din stânga Nistrului și Ungheni – câte patru cazuri, Nisporeni – trei cazuri, Căușeni și Ocnița – câte două cazuri, Călărași, Criuleni, Dondușeni, Edineț, Florești, Ialoveni, Rezina, Strășeni și Telenești – câte un caz. Din numărul total de cazuri de infecție din această zi, 9 sunt lucrători medicali: medici- 2, asistenți medicali – 5, personal auxiliar – 2. Din numărul total de pacienți infectați, 251 se află în stare gravă,  dintre care 21 sunt conectați la respirație asistată. În total, bilanțul persoanelor infectate a ajuns la 4 995.

Totodată, MSMPS anunță despre înregistrarea altor cinci decese provocate de COVID-19: Este vorba despre patru femei și un bărbat, cu vârste cuprinse între 56 ani și 78 de ani.

Un nou focar de infecție cu COVID-19

Ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu a anunțat despre înregistrarea unui nou focar de infecție cu COVID-19, este vorba despre Centrul  de plasament temporar  pentru persoanele adulte cu dizabilități Bădiceni, unde au fost înregistrate 4 cazuri de COVID -19. Trei cazuri sunt din rândul angajaților, iar un caz din rândul beneficiarilor. Din aceste 4 persoane, două se află în tratament la domiciliu, o persoană este internată în SR Soroca și alta este spitalizată în Spitalul de Psihiatrie din Bălți.

La moment, în izolatorul Centrului sunt plasate 13 persoane care se află sub monitorizare. Astăzi, au fost colectate 100 de probe la Covid-19 (96 de beneficiari și 4 din rândul personalului). Potrivit ministrei, în cadrul Centrului au fost întreprinse mai multe măsuri de sănătate publică: triajul riguros al beneficiarilor și angajaților prin termometrie, stabilirea contacților din rândul beneficiarilor și angajaților, cu asigurarea monitorizării stării de sănătate, intensificarea regimului de igienizare și dezinfectare a încăperilor, limitarea accesului în grupe, etc.

În Centrul de Plasament Temporar pentru persoanele adulte cu dizabilități Bădiceni sunt 382 de beneficiari și 214 angajați.

Sindicatele: virusul COVID-19 să fie recunoscut drept boală profesională

Federația Sindicală „Sănătatea” din Moldova a înaintat o scrisoare deschisă către autoritățile de diferite niveluri, prin care solicită ca virusul COVID-19 să fie recunoscut drept boală profesională. Sindicatul cere introducerea în legislație unui nou cod specific pentru COVID-19 (SARS-COV-2) ca boală profesională. De asemenea, se solicită ca urmașii personalului medical decedat în perioada exercitării atribuțiilor de serviciu în timpul pandemiei COVID-19, indiferent de stagiul realizat în sistemul public de asigurări sociale, să beneficieze de dreptul la pensie de urmaș a acestuia. iar lucrătorii din ramura sănătăţii care participă la acțiuni medicale în combaterea pandemiei COVID-19 – de dreptul la asistență medicală și medicamente gratuite și de scutirea de la plata impozitului pe imobil aflat în proprietate sau coproprietate. Lucrătorii din ramura sănătăţii care execută, conduc sau coordonează misiuni și sarcini de serviciu în condiții de pericol deosebit, să beneficiaze de un spor de până la 100%, calculat la salariul de bază.

Regimul de carantină din orașul Glodeni, ridicat

Regimul de carantină din orașul Glodeni a fost ridicat astăzi, conform unei dispoziții a Comisiei pentru Situații Excepționale. Pe toată durata regimului de carantină pentru menținerea siguranței cetățenilor aiici au activat 47 de persoane cu 12 unități de tehnică. Acțiunile au fost organizate de angajați din cadrul MAI și reprezentanții Ministerului Apărării. Regimul de carantină în orașul Glodeni a fost introdus pe 14 aprilie 2020, iar începând cu 11 mai ora 00:00 acesta a fost sistat.  Regimul de carantină va rămâne în satul Talmaza din raionul Ştefan Vodă şi în oraşul Ştefan Vodă.

Șase secții de la spitalul „Sfânta Treime” din Chișinău au fost închise

Șase secții de la  spitalul „Sfânta Treime” din Chișinău au fost închise, după ce au fost înregistrate cazuri de infecție cu coronavirus. Anunțul a fost făcut la ședința operativă a Primăriei de șefa Direcției asistență socială și sănătate, Tatiana Bucearschi. Acolo au fost efectuate  măsuri antiepidemice urgente de dezinfecție. Toate persoanele diagnosticate au fost internate pentru tratament.

251 de pacienți cu COVID-19 se află în stare gravă, 21 pacienți sunt la respirație asistată

251 de pacienți cu COVID-19 se află în stare gravă, 21 pacienți sunt la respirație asistată, iar 458 sunt în stare de gravitate medie, a anunțat Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 4 927 de cazuri de infecție COVID-19, dintre care 606 în Transnistria. În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19, au fost internați 33 pacienți cu suspecție la COVID-19. Până la ziua de azi, au fost confirmate 1188 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-283, asistenţi medicali-434, felceri-63, paramedici-1, farmacişti-19, personal auxiliar-388 persoane. S-au tratat 477 lucrători medicali.

Totodată, în ultimele 24 ore, au fost înregistrate două decese cauzate de infecţia COVID-19. Este vorba despre o femeie de 88 ani, din r-nul Fălești, internată la Spitalul Clinic Bălți. Pneumonie bilaterală, insuficiență respiratorie acută. Într-un alt caz este vorba despre o femeie de 80 ani, din mun. Bălţi, internată la Spitalul Clinic Bălți, pe data de 13 aprilie. Comorbidităţi: hipertensiune arterială gr. III, insuficienţă cardio-respiratorie, obezitate gr. III.

Totodată, pe parcursul zilei de ieri au fost externate 22 persoane. În total 1980 persoane au fost tratate.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social11 ore în urmă

2 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT/ +188 cazuri noi de COVID-19. 17 sunt lucrători medicali

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

PoliticăO zi în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

SocialO zi în urmă

Deșeurile generate de pandemie – o nouă problemă ecologică la care Moldova nu are soluții

PE SCURT  Imaginea în care un activist ține pe un suport mai multe măști colectate din apele ce înconjoară insulele...

SocialO zi în urmă

1 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 109 cazuri noi și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Cultură2 zile în urmă

Festivalul Mai Dulce anulat, dar alături de fanii deserturilor. 5 rețete pe care ai vrea să le încerci

PE SCURT Din cauza pandemiei de coronavirus și a restricțiilor, festivalul Mai Dulce a fost anulat. Însă organizatorii nu s-au...

Lifestyle2 zile în urmă

6 cartiere post-comuniste superbe, unde ai vrea să locuiești

PE SCURT În vremea comunismului, blocurile erau simboluri ale politicii locative egalitare. Iar mai târziu au devenit un simbol al...

Cultură2 zile în urmă

Câte o librărie în fiecare sat: apariția și dispariția librăriilor Luminița în Moldova

În ambele sate ale bunicilor mei se găsesc două clădiri similare, cu ferestre mari, care în anii 70 au fost...

Advertisement

Politică

PoliticăO săptămână în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Politică2 săptămâni în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Externe1 lună în urmă

Cum un oraș din Polonia a scăpat de publicitate și ce face Chișinăul

PE SCURT Jurnalistul polonez Dawid Krawczyk povestește cum orașul Nałęczów din Polonia a scăpat de publicitate și a obținut reputația...

Advertisement

Opinii

iunie 2020
L Ma Mi J V S D
« mai    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930