Sancţiuni dure pentru încălcarea regulilor la BAC

Amenzi pentru cei care vor face publice testele la BAC. Guvernul a aprobat, în cadrul şedinţei de ieri, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative, ca o măsură suplimentară în vederea prevenirii și combaterii fraudei, precum si pentru completarea măsurilor antifraudă și anticopiat la examenele de bacalaureat.

Documentul stabileşte completarea Legii învăţământului cu o prevedere nouă, potrivit căreia se interzice publicarea subiectelor la BAC, dar şi a soluțiilor la acestea, până la începerea examenului sau pe durata desfăşurării lui.

De asemenea, se propune modificarea şi completarea Codului Contravenţional al Republicii Moldova. Potrivit modificărilor, publicarea subiectelor examenului de bacalaureat şi a soluțiilor la acestea până la începerea examenului sau pe durata desfășurării lui se va sancționa cu amendă de la 50 la 150 unităţi convenţionale – pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 300 la 500 unităţi convenţionale – pentru persoanele juridice.

În acelaşi timp, pentru persoanele cu funcție de răspundere, care vor comite asemenea încălcări, se prevede amendă de la 300 la 500 unităţi cu privarea de dreptul de a deţine anumite funcţii sau de dreptul de a desfăşura anumite activităţi pe un termen de la 3 luni la un an. Documentul urmează să fie examinat şi aprobat de Parlament.

Reguli mai dure și pentru elevi

Ministerul Educației a anunțat că în sesiunea BAC 2014 regulile vor fi mai dure. Candidații vor fi verificaţi cu detectorul de metale – înainte, în timpul, sau la expirarea timpului de scriere a probei de examen. În cazul fraudării unei probe de către candidat, vor fi anulate notele de la toate probele de examen susţinute, iar absolventul va putea relua susţinerea integrală a examenului de bacalaureat doar în sesiunea din următorul an.

Totodată, dacă după susţinerea examenului de bacalaureat se constată că un anume candidat a fraudat examenul, atunci Ministerul Educației poate întreprinde măsuri și după eliberarea diplomelor de bacalaureat, inclusiv anularea diplomei respectivului candidat prin instanţa de judecată.

Și la sesiunea din 2014, exact ca la cea din anul trecut, va fi utilizat sistemul video pentru monitorizarea desfăşurării examenelor. La fel, elevii care au obţinut note insuficiente în sesiunea de bază vor putea susţine repetat probele respective în sesiunea suplimentară, iar notele în urma contestaţiilor nu vor fi micşorate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.