Sagrada Familia a primit permis de construcţie după 137 de ani

PE SCURT

Sagrada Familia, celebra catedrală din Barcelona, Spania, concepută de arhitectul Antoni Gaudi, a primit permisul de construcţie, după ce, timp de 137 de ani, a funcţionat ca şantier ilegal, potrivit Mediafax.

PE LUNG

În octombrie 2018, Sagrada Familia a primit o amendă de 35 de milioane de euro după ce autorităţile spaniole au descoperit că nu deţine un permis de construcţie, deşi lucrările au început în urmă cu peste 130 de ani.

Din punct de vedere tehnic, catedrala Sagrada Familia era o construcţie ridicată ilegal, începând cu 1882.

Primăria Barcelonei a aprobat în cele din urmă acordarea permisului companiei care se ocupă în prezent de construirea edificiului, contra sumei de 4,6 milioane de euro. Permisul este valabil până în 2026, dată prevăzută pentru încheierea lucrărilor.

Potrivit permisului, catedrala va avea o înălţime maximă de 172 de metri, iar bugetul a fost stabilit la 374 de milioane de euro.

Catedrala catolică, concepută de celebrul arhitect catalan Antoni Gaudí, este inclusă în lista patrimoniului UNESCO, din 2005, şi atrage peste 10 milioane de vizitatori anual.

În 1926, când a murit Gaudí, abia un sfert din catedrală fusese ridicat.

În cei 137 de ani, niciun responsabil pentru acest proiect nu ceruse un permis pentru construcţie. Documentele istorice arată că lui Gaudí i s-a spus să se ocupe de formalităţi, dar acesta nu a făcut-o, iar catedrala nu apărea în registrul de proprietăţi al Barcelonei.

Absenţa unui permis de construcţie constituia o problemă şi pentru autorităţi, nu numai birocratică, întrucât acestea nu puteau impune în cazul acestei clădiri standarde de planificare urbană.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.