Să învăţăm londonezii să chefuiască (VIDEO)

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Pe data de 29 octombrie, la Londra, a avut loc un Festival al moldovenilor pentru moldoveni, dar care a fost vizitat şi de englezi, ruşi, români. Festivalul cu genericul „La Vatra Neamului” a arătat europenilor cum ştiu moldovenii să se distreze cu băuturi şi bucate delicioase, cu cântece şi dansuri.

Festivalul a fost organizat de Asociaţia moldo-britanică pentru cultură şi dezvoltare „Vatra”, susţinută de Ambasada Moldovei în Marea Britanie. Organizarea evenimentului a fost posibilă prin susţinerea financiară a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţiune din Moldova.

În inima Marii Britanii moldovenii au fost la ei acasă cu iarmaroace, expoziţii de costume şi obiecte tradiţionale moldoveneşti, cu concursuri şi activităţi pentru copii şi părinţi. Festivalul s-a dorit a fi, de fapt, un colţişor de plai natal pe tărâmuri străine pentru moldovenii din Marea Britanie, dar a fost mai mult decât atât. Englezii şi toţi oaspeţii festivalului au fost plăcut surprinşi de bogăţia spirituală a moldovenilor şi de frumuseţea Moldovei, admirată în fotografiile participante la concursul „Moldova Mea”.

Vizitatorii la festival şi-au împărtăşit părerile, spunând că “un eveniment atât de mare şi interesant, organizat de către moldoveni şi pentru moldoveni nu a mai fost până acum pe aici”.

Cheful de la Londra a fost susţinut de moldovenii care au incendiat capitala Marii Britanii: Formaţia „Călătorul”, Fraţii Sorin şi Ovidiu Negrea, studentele Cătălina Cărăuş, Lidia Scarlat şi Mihaela. Invitat special la acest eveniment a fost Geta Burlacu care a mărturisit că a avut plăcerea să participe la un astfel de festival amplu şi frumos.

Membrii Asociaţiei moldo-britanice „Vatra” au relatat faptul că mijloacele băneşti acumulate în timpul festivalului vor fi folosite pentru susţinerea copiilor orfani din Moldova.

Acest lucru enorm de voluntariat s-a transformat într-o veselă sărbătoare pentru cei ce sunt departe de patrie, dar şi o lecţie frumoasă despre comorile Moldovei pentru europenii prezenţi la eveniment.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.