Rusii nu cred intr-un tandem cu românii in materie de spionaj

Cotidianul Kommersant a publicat declaratii ale unor fosti lideri din comunitatea de informatii de la Moscova, cu privire la „reteaua rusa de spionaj“ din Nigeria, dosar in care a fost arestat si cetateanul roman Bogdan Dumitrescu. Iuri Kobaladze, fost general-maior in serviciile externe, afirma ca informatiile venite din Nigeria trebuie tratate cu circumspectie, tinand cont de tehnicile folosite de nigerieni in fraudele financiare internationale.
„Pentru inceput este necesar sa verificam cu atentie orice referire la existenta unei comunitati de spionaj romano-ruse, intrucat acesta este un tandem de spionaj foarte straniu“, spune Kobaladze. Nikolai Leonov, fost sef de directie in KGB, este sigur ca exista mecanismele prin care cetatenii straini arestati la Abuja sa fie repatriati – si anume la schimb cu alti cetateni nigerieni.

Iuri Kobaladze, director executiv al companiei Renaissance Capital si fost general-maior in serviciile de informatii externe, afirma ca informatiile venite de la nigerieni trebuie tratate cu circumspectie. „Baietii astia sunt speculatori financiari rafinati, care stapanesc mijloace de castigare a increderii si de a disparea cu activele financiare furate“, spune el. „Si, in general, pentru inceput este necesar sa verificam cu atentie orice referire la existenta unei comunitati de spionaj romano-ruse, intrucat acesta este un tandem de spionaj foarte straniu“, a adaugat Kobaladze.

Mai departe decât Georgia
Fostul general spune ca nu se poate face o comparatie intre cazul Nigeriei si al Georgiei. „Aici este necesara o abordare mai delicata“, a incheiat Kobaladze. Referirea a fost la disputa de la inceputul acestei luni, cand autoritatile georgiene au arestat pentru putin timp patru ofiteri rusi si au inconjurat o unitate a armatei ruse de la Tbilisi.

Cetateanul roman Bogdan Dumitrescu, in varsta de 50 de ani, a fost arestat si inculpat pentru spionaj, saptamana trecuta, de catre Inalta Curte federala din Abuja, Nigeria. Impreuna cu Dumitrescu, au mai fost arestati israelianul Eliav Hommossany, irlandezul James Nolan, precum si trei cetateni nigerieni, functionari in Ministerul Apararii – Vincent Mathew Shigrut, Godwin Aboh si Samuel Okogie. De asemenea, au mai fost pusi sub acuzare in lipsa irlandezul Michael Quinn – 65 de ani – si rusul Nikolai Salnikov – 51 de ani.

Suspectii sunt acuzati de spionaj efectuat intre ianuarie 2004 si iunie 2006 in profitul tarilor din care provin. Acuzarea sustine ca informatiile urmau sa ajunga la Ambasada Federatiei Ruse de la Abuja. Ei au pledat nevinovat pentru cele 12 capete de acuzare legate de spionaj. Urmatorul termen pentru discutarea cazului este pe 21 noiembrie.

Metode de schimb
Nikolai Leonov, membru al comisiei pentru securitate din Duma de Stat a Rusiei si fost sef al Directiei de Analiza pentru Informatii Externe a KGB-ului sovietic, spune ca „pentru orice activitate de strangere de informatii va exista una de contrainformatii“. Acesta este sigur ca serviciile secrete de la Moscova au ceva probe la adresa diplomatilor nigerieni din Rusia, care astfel ar putea fi retinuti si apoi dati la schimb pentru cetateanul rus. Scandalurile de spionaj nu ar trebui sa duca niciodata la o agravare totala a relatiilor dintre state, spune Leonov. Toata lumea stie foarte bine ca ofiterii de informatii pot sa faca greseli de natura profesionala, iar pentru a rezolva aceste probleme exista reguli internationale standardizate, gandite cu mult timp inainte, a afirmat Leonov, citat de Kommersant.

Luni, 9 octombrie, in ziua in care Dumitrescu a fost arestat, Curtea de Apel Cluj a pus in libertate doi cetateni nigerieni care au fost prinsi de politistii clujeni de la Crima Organizata in timp ce incercau sa vanda bilete bancare falsificate. Okoro John Chukwuemeka si Samaki Jaro Hassan au facut recurs impotriva prelungirii mandatului de arestare, dat de Tribunalul Cluj, iar Curtea de Apel Cluj a decis schimbarea mandatelor de arestare cu interdictia de a nu parasi teritoriul Romaniei. Okoro John Chukwuemeka este fiul unui fost ambasador al Nigeriei in Romania, iar Samaki Jaro Hassan este fiul unui actual senator din Nigeria. Potrivit Mediafax, in favoarea celor doi a intervenit Ambasada Nigeriei la Bucuresti, care a explicat ca cei doi sunt fii de demnitari si ca nu au antecedente penale. In adresa ambasadei, se mai preciza ca cei doi ar putea fi judecati in stare de libertate. Cei doi au fost prinsi, in 7 septembrie, in timp ce incercau sa vânda bilete bancare falsificate, in valoare de 1.000 de dolari, pe care cereau cate 500 de dolari. Cei doi nigerieni au afirmat ca au gasit biletele in gara din Timisoara. / Vlad Bârleanu // Gardianul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.