Rominia isi doreste un spatiu economic comun cu R. Moldova

Forumul de afaceri romino-moldav, desfasurat vineri la Chisinau, in cadrul „Zilelor Economiei Rominiei in R. Moldova”, a intrunit peste 100 de reprezentanti ai mediilor de afaceri si factori guvernamentali de pe ambele maluri ale Prutului, discursurile si dezbaterile developind ingrijorarea, dar si sperantele, legate de ceea ce se va intimpla in relatiile economice bilaterale dupa aderarea vecinei noastre din vest la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007.

Desi, cel putin la nivelul declaratiilor, oficialitatile de la Bucuresti si Chisinau si-au pus mari sperante in acest forum, se pare ca un dialog direct, pragmatic si constructiv intre oamenii de afaceri, precum si un veritabil parteneriat public-privat, cu implicarea autoritatilor din ambele tari, inca mai urmeaza. La forumul de vineri, oamenii de afaceri din R. Moldova, intr-o prezenta numerica mult prea modesta, nu s-au facut auziti si nu s-au antrenat in dezbateri, de parca nici nu i-ar fi interesat faptul ca peste jumatate de an se vor schimba radical regulile de joc in relatia cu Rominia. Totodata, autoritatile de la Chisinau trebuie inca sa depaseasca nivelul declaratiilor de deschidere fata de Rominia, trecind la fapte, si sa-si invinga reticenta de factura ideologica fata de tot ce poarta denumirea de „romin”. Or, despre atitudinea Chisinaului vorbeste si faptul ca la forum, anuntat drept eveniment de referinta in relatiile economice bilaterale, autoritatile moldovene au fost reprezentate de ministrul adjunct al Economiei si Comertului … responsabil de salarii si pensii, Sergiu Sainciuc, care a prezentat in culori mult prea roze situatia economica a RM.

Vorbitorii romini, printre care ambasadorul Filip Teodorescu, secretarul de stat Dan Dumitru, directorul general in Ministerul Economiei si Comertului, Mircea Toader, au accentuat ca si dupa accederea in UE Rominia va continua sa fie avocatul si sustinatorul cel mai important al R. Moldova in parcursul ei declarat de integrare europeana, inclusiv prin efortul de racordare economica a tarilor noastre. Rominia este disponibila sa faciliteze accesul produselor moldovenesti pe piata UE si sa faca tot posibilul ca efectele negative pentru RM – regimul de vize si introducerea taxelor vamale – sa fie diminuate.

Vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie a Rominiei (CCIR), Dragos Seuleanu, a mentionat ca apropierea granitei UE a facut ca RM sa intre in zona de interes a marilor investitori internationali, estimind ca dupa aderarea Rominiei vor creste considerabil schimburile comerciale ale RM cu tarile-membre ale Uniunii. Acest proces va determina, in opinia lui Seuleanu, o serie de schimbari pozitive in mentalitatea populatiei, va impulsiona clasa politica sa adopte decizii de apropiere de UE si va crea reflexe comune in cele doua tari, in acest fel spatiul economic comun al Rominiei si RM realizindu-se fara mare efort politic. Seuleanu a mai opinat ca odata cu extinderea UE, Rusia si China vor manifesta un interes crescut pentru economia RM, la fel si SUA.

Presedintele CCI a RM, Gheorghe Cucu, a spus ca RM va deveni „o placa turnanta intre UE si CSI”, un atu pe care ar trebui sa-l valorifice ca pe un argument pentru atragerea de investitii. Cucu a atras atentia ca dupa 2007 evenimentele se vor desfasura intr-un ritm tot mai alert, de aceea oamenii de afaceri moldoveni vor trebui sa fie pregatiti sa beneficieze de situatie.

Printre oportunitatile de colaborare enuntate in cadrul forumului se numara cooperarea in cadrul euroregiunilor si a zonelor economice libere, dezvoltarea unor proiecte comune in domeniul energetic, al transporturilor, tehnologiilor informationale etc., pentru care pot fi accesate fonduri europene.

Dupa o perioada de „inghet” si stagnare in relatiile economice moldo-romine, din 2005 acestea cunosc o dezvoltare ascendenta pronuntata, cel putin, la nivelul statisticilor, care arata ca in anul trecut volumul total al schimburilor comerciale bilaterale s-a cifrat la 411 mln. USD, in crestere cu 46% fata de 2004. Tendinta se mentine in anul curent, fiind influentata si de reorientarea exporturilor moldovenesti din Rusia spre pietele europene, implicit spre Rominia.

George Cojocaru, presedinte-director general al „Romexpo”, co-organizator al „Zilelor Economiei Rominiei in RM”, a promis ca aceasta manifestare, la fel ca si „Zilele Economiei RM in Rominia”, vor deveni prezente constante in calendarul expozitiilor organizate de „Romexpo” si „Moldexpo”. Amintim ca la evenimentul de la Bucuresti au fost stabilite peste 100 de intentii de afaceri. Deocamdata, nu se cunoaste care este numarul de contracte sau intentii de colaborare stabilite la Chisinau. Cert este ca oamenii de afaceri romini se declara multumiti. Bunaoara, Florea Duinea, director comercial al Grupului „Alro”, lider in productia de aluminiu din Rominia, ne-a declarat ca in cadrul expozitiei au fost contactati de 30 de potentiali cumparatori, de aceea este probabila deschiderea unei reprezentante in RM. / Alina Turcanu // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare