Romania si Bulgaria vor beneficia de eurotarife in sistemul roaming

Moldova.ORG — Comisia pentru industrie, cercetare si energie (ITRE) a respins cu o larga majoritate amendamentul deputatei socialiste Batzeli, care cerea o derogare de la propunerea de regulament pentru noile state membre, Romania si Bulgaria.

Vicepresedinta in Comisia ITRE, Silvia Ciornei, a declarat in urma votului: "Votul negativ dat de Comisia ITRE pentru acest amendament readuce lucrurile in fagasul normal, aparand valorile si obiectivele Uniunii Europene. Aplicarea acestui amendament ar fi contravenit egalitatii in drepturi a tuturor cetatenilor europeni si obiectivului de creare a unei piete unice europene. In opinia mea, acest amendament nu va mai fi readus in discutia plenului Parlamentului European pentru a fi supus votului (desi procedura parlamentara permite acest lucru), intrucat votul dat astazi de reprezentantii tuturor grupurilor politice aproape in unanimitate – s-a inregistrat un singur vot pentru – a fost un vot si tehnic si politic. In concluzie, amendamentul doamnei Batzeli este ingropat".

Comisia ITRE a adoptat o serie de amendamente la propunerea facuta de Comisia Europeana care sunt in avantajul cetatenilor europeni. Astfel s-a aprobat un nivel mai redus al tarifelor maxime (Eurotarife) instituite prin acest Regulament pentru apelurile efectuate sau primite in sistem roaming, in spatiul european. Pentru apelurile efectuate in sistem roaming, nivelul maximal al preturilor pe care operatorii de telefonie mobila le pot percepe a fost redus la 40 eurocenti/minut (fata de 50 eurocenti), iar pentru apelurile primite la 15 eurocenti/minut (fata de 25 eurocenti, cat este propunerea Comisiei Europene). De asemeni s-a stabilit ca operatorii de telefonie mobila sa fie obligati sa respecte aceste Eurotarife pentru toti utilizatorii de roaming, fie ca sunt noi sau vechi, fie ca sunt abonati sau utilizeaza cartele telefonice.

Operatorii nationali vor fi de asemenea obligati ca in decurs de o ora din momentul in care cetateanul european a intrat pe teritoriul altui stat membru sa-l informeze gratuit, printr-un SMS, cu privire la tarifele percepute pentru serviciul roaming pe teritoriul tarii in care se afla. Prevederile din acest regulament legate de tarifele maximale se vor aplica la o luna de la publicarea Regulamentului, iar cele privind transparenta preturilor din momentul publicarii.

Raportul Rubig va intra la vot intr-una din sesiunile plenare ale Parlamentului European din luna mai. Consiliul de Ministri care se va intruni in luna iunie va hotari asupra propunerii votate de Parlament, avand doua posibilitati: fie sa aprobe propunerea, care astfel ar fi adoptata sau sa o modifice, situatie in care se trece la o a doua citire in Parlament.

"Deoarece a doua situatie ar duce la intarzierea aplicarii Regulamentului, se doreste o solutie de compromis cat mai eficienta, astfel incat cetatenii europeni sa beneficieze cat mai repede de tarife reduse la roaming. De aceea, este prevazut ca Parlamentul European sa inceapa de saptamana viitoare discutiile cu Consiliul de Ministri, pentru a se ajunge la o intelegere pe elementele aflate in disensiune, pentru ca forma adoptata in sesiunea plenara a Parlamentului European sa fie o forma agreata de Consiliu", a declarat doamna Silvia Ciornei.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare