Social
România/ Încă un medic a murit în timpul gărzii

PE SCURT
Încă un medic a murit în timp ce făcea garda la un centru de permanenţă din judeţul Bihor. „Nu munca sau lipsa banilor omoară prematur un medic de familie în România. Ci lupta pentru respect, pentru recunoaştere, pentru puţin sprijin”, scriu colegii acestuia, potrivit mediafax.
PE LUNG
Medicul primar dr. Livia Davidescu, din Craiova, scrie pe Facebook că lista medicilor decedaţi în gardă se prelungeşte cu încă un nume.
„Colegul Ştefan Quai, primul mf-ist din Bihor cu contract privat cu CAS (şi-a amenajat spaţiul din casă pentru cabinet medical pe vremea când toţi lucrau încă în cabinetele de stat) s-a dus azi la ceruri. Nu a mai apucat să iasă din garda efectuată la CP. Abia ieşise la pensie, mai făcea gărzi la CP pentru a fi încă activ. Se mutase din Oradea mai la sat pentru a fi mai liniştit şi pentru a se putea ocupa mai mult de nepoţi. Să-l ierte D-zeu şi să-l odihnească!”, scrie dr. Livia Davidescu.
Medicul primar din Craiova a postat anul trecut o listă cu peste 40 de medici care au murit în timpul gărzilor, cerând autorităţilor ca gărzile să fie recunoscute ca vechime în muncă.
„Alo! Ministerul Sănătăţii! Colegiul Medicilor… Nu credeţi că deja s-a depăşit orice limită? Cum ne apăraţi voi interesele, nouă, ca breaslă? Câţi mai trebuie să murim? Deja nu mai putem rămâne pasivi la nenorociri ca aceasta!”, adaugă medicul din Craiova.
La rândul lor, colegii medicului din Bihor care a murit în timpul gărzii scriu că acesta învăţase de mult să lupte, „de când, obligat să fie pe cont propriu, a trebuit să supravieţuiască. Nu să prospere. Să se adapteze la ziua de mâine, când ea nu semăna niciodată cu ziua de azi. Douăzeci de ani a luptat aşa. Iar lupta şi-a luat obolul. Acum se odihneşte, în sfârşit. În pace. Nu, nu munca sau lipsa banilor omoară prematur un medic de familie în România. Ci lupta pentru respect, pentru recunoaştere, pentru puţin sprijin. Şi, uneori, chiar lupta pentru a fi lăsat în pace”.
Social
Un medic de familie din Chișinău, implicat în comercializarea medicamentelor cu efect psihotrop

PE SCURT
Polițiștii au reținut doi bărbați implicați în comercializarea drogurilor sub formă de medicamente cu efect psihotrop. Unul este medic în cadrul unui Centru al medicilor de familie din Chișinău. Aceștia au pus la cale o schemă prin care vindeauconsumatorilor de droguri stupefiante, produse medicamentoase cu efect psihotrop.
Valoarea drogurilor depistate, precum și a celor vândute de către suspecți se ridică la 10 000 de lei.
PE LUNG
Astfel, medicul elibera rețete pe numele unor persoane terțe și procura personal din farmacii stupefiante, pe care le transmitea complicelui său pentru comercializare.
În procesul de documentare a activității infracționale ofițerii de investigație au efectuat achiziții de control, fiind procurate pastile Alprazolam și fiole de Tramadol.
În urma perchezițiilor efectuate de la suspecți, polițiștii au depistat și ridicat 83 de pastile Alprazolam, 29 de fiole de Tramadol, precum și mai multe rețete pe care erau menționate denumiri de medicamente cu efect psihotrop.
Suspecții și-au recunoscut vina și se cercetează în stare de libertate.
Dacă le va fi demonstrată vinovăția, ei riscă o pedeapsă de la 7 la 15 ani de închisoare, aceștia fiind bănuiți de „Circulația ilegală a drogurilor, etnobotanicelor sau analogilor acestora în scop de înstrăinare”.
Social
Deces în urma unei bătăi pentru 50 de lei. Procurorii din Briceni l-au trimis pe făptaș după gratii pentru nouă ani

PE SCURT
Un bărbat din Briceni, care și-a bătut până la moarte colegul cu care consumase băuturi alcoolice, a fost condamnat la nouă ani de închisoare.
Potrivit procurorilor, făptașul a consumat băuturi alcoolice împreună cu victima, într-un sat din raionul Briceni. Pe parcurs, acesta îl rugase pe colegul cu care consumase să mai cumpere alcool în valoare de 50 de lei. Aceasta, însă, nu s-a îmtâmplat. Colegul s-a întors fără alcool și fără bani.
PE LUNG
Astfel, bărbatul i-a aplicat victimei mai multe lovituri cu mâinile și picioarele în cap și în regiunea corpului. O zi mai târziu, victima a decedat.
La 9 septembrie, procurorii din Briceni au obținut în procesul de judecată din fața Judecătoriei Edineț, sediul Briceni, o sentință de condamnare a făptașului cu pedeapsa închisorii pentru o durată de 9 ani și 90 de zile, în penitenciar de tip închis.
De asemenea, instanța de judecată a dispus în beneficiul victimei să fie încasată suma de 10 mii lei pentru prejudiciu moral, precum și peste 50 mii lei pentru cheltuielile de înmormântare.
Sentința este cu drept de apel în instanța ierarhic superioară.
Social
O fetiță de opt ani a murit în spitalul din Rezina. Ministra Sănătății: „Decesul a fost evitabil”

PE SCURT
O fetiță de opt ani a decedat în spitalul raional din Rezina, după ce a avut nefericirea să facă o infecție virală banală. Fetița a fost adusă la spital pe 11 februarie 2019, iar pe 12 februarie dimineața a decedat.
Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a relatat că decesul a fost evitabil, „chiar și în reanimare mai existau șanse dacă fetița ar fi fost transferată la un spital de referință”. Potrivit ei, copilul a stat în secția de internare aproape cinci ore fără a fi consultată de specialiști și administrându-i-se o perfuzie simplă de tot, apoi după alte 2 ore în secție, a fost transferată în reanimare, unde din tot timpul aflării acolo 2 ore le-a petrecut doar cu infirmiera, fără nicio supraveghere medicală.
PE LUNG
Ala Nemerenco a relatat că primul răspuns al ministerului la solicitarea părinților de a iniția o anchetă de serviciu a fost „o mușamalizare fără genă a cazului”. „Era în toi campania electorală și scandal în Rezina nu trebuia nimănui. Sabina oricum era deja în pământul rece”, a scris ministra pe contul său de Facebook.
A doua anchetă inițiată de ministră, în urma audienței cu mămica și bunica fetiței, a descoperit o cu totul altă realitate.
„Pe tot traseul aproape neomenesc al micuței prin secțiile spitalului au fost depistate zeci și zeci de încălcări ale procedurilor și standardelor, care cumulate cu nepăsare, lipsă de compasiune și atitudine a unora, au finalizat într-o tragedie. În spital s-a dovedit lipsa multor protocoale și standarde, medicul reanimatolog în general activează fără licență, și toate astea, dar și altele vorbesc de un management sub orice critică al spitalului”, a relatat Ala Nemerenco.
Ministra a precizat că nu deține puterea de decizie pentru a demite pe cineva în cazul când Fondator al spitalului este autoritatea locală. „Am avut discuție lungă cu reprezentantul Consiliului raional, dar și cu directorul spitalului. Le-am trimis și o scrisoare cu întreaga notă, și am cerut eliberarea din funcție a medicului reanimatolog deoarece nu deține drept de activitate, dar și demisia directorului. Din câte înțeleg, Fondatorul e cu totul de altă părere și își susține directorul. Care de asemenea, nici gând să plece”, a adăugat ea.
Cazul este investigat de Procuratură.