Romania, cel mai mare progres in randul statelor europene la pregatirea ITC

Romania a castigat opt locuri in clasamentul global privind gradul de pregatire pentru utilizarea IT, inregistrand cel mai mare progres in randul statelor europene, impreuna cu Islanda, a declarat joi ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy.

Potrivit ultimului raport lansat de Forumul Economic Mondial, Romania se situeaza pe locul 53, fata de locul 61 in 2003, respectiv 72 in anul 2002.

Potrivit Raportului, dupa Romania se regasesc tari precum Letonia – 56, Federatia Rusa – 62 si Polonia – 72.

Cu toate acestea, inaintea Romaniei se afla Estonia, pe pozitia 25, Spania – pe pozitia 29, Portugalia – 30, Republica Ceha – 40, Ungaria – 38, Slovacia – 48.

Editia din acest an a raportului cuprinde 104 state, fata de 102, respectiv 82, in anii 2003 si 2002, iar concentrarea autorilor asupra stabilirii indexului de pregatire pentru utilizarea IT – Networked Readiness Index – este argumentata de intentia de "a facilita sarcina factorilor de decizie de a intelege complexitatea si diversitatea elementelor care stau la baza dezvoltarii in plan national a tehnologiei ITC, in vederea atingerii obiectivelor dezvoltarii".

Ministrul comunicatiilor a anuntat ca va participa, in perioada 11-13 martie, la targul de IT – CeBIT de la Hanovra, unde Romania va fi prezenta cu 30 de firme sub pavilion national si sapte firme cu participare independenta. In data de 12 martie se va organiza la targ ”Ziua Romaniei”, cu acest prilej ministrul roman al comunicatiilor urmand sa prezinte avantajele economice pe care le ofera piata romanesca de ITC pentru potentialii investitori straini.

Participarea firmelor romanesti sub pavilion national este finantata de la bugetul de stat prin programul national de promovare a exporturilor al Ministerului Economiei si Comertului, fiind suportate 100 la suta costurile cu chiria, constructia si amenajarea standului, precum si 50 la suta din cheltuielile de transport si cazare pentru cate un reprezentant al fiecarei firme participante.

/ROMPRES/

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare