RISE: Vlad Plahotniuc s-a bucurat de pașaport de serviciu cu mult timp înainte să devină om politic

Două pașapoarte de serviciu. Unul emis în 2000, altul în 2007. Emitent – Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Beneficiar – Vladimir Plahotniuc, pe atunci doar om de afaceri. Cu aceste documente Plahotniuc a trecut hotarul Ucrainei de mai mult de 10 ori, inclusiv în scop diplomatic.

Și omul de afaceri Vaja Jhashi a beneficiat de pașaport de serviciu, pe care l-a ridicat la nici o lună după ce a devenit cetățean al Republicii Moldova.

Informația a ieșit la suprafață după ce RISE a reușit să consulte Registrul de frontieră al Ucrainei.

Vladimir Plahotniuc s-a bucurat de beneficiile pașaportului de serviciu cu mult timp înainte să devină om politic. Datele intrate în posesia RISE demonstrează că, între anii 2005-2009, actualul președinte al Partidului Democrat din Moldova a traversat hotarul Ucrainei de cel puțin 11 ori în baza a două pașapoarte de serviciu deținute în perioada 2000-2011. Scopul declarat al vizitelor: turistic, privat și chiar diplomatic.

8 septembrie 2005. Plahotniuc urcă la bordul unui avion privat cu destinația Kiev. Scopul declarat la intrarea pe teritoriul Ucrainei – „turism”.

16 februarie 2008. Plahotniuc zboară în Odesa, tot la bordul unui avion privat. De data asta vizita a avut scop „privat”. Nu se reține mult pe malul Mării Negre și, în aceeași zi, revine în Republica Moldova.

5 аugust 2008. Plahotniuc își ia zborul din Chișinău spre Kiev, de unde revine în aceeași zi. Călătoria-fulger a avut scop „diplomatic”.

Sunt câteva din călătoriile lui Plahotniuc în care acesta a prezentat grănicerilor ucraineni pașaportul său de serviciu. Document care i-a permis, potrivit unui răspuns oferit de Ambasada Ucrainei în Republica Moldova, să treacă frontiera în regim preferențial.

PRIMUL PAȘAPORT

S0004406. Emis la – 14 noiembrie 2000. Expiră la – 30 decembrie 2002. Acestea sunt datele primului pașaport de serviciu a lui Vladimir Plahotniuc care apare în baza de date a grănicerilor ucraineni.

În 2000 Plahotniuc avea 34 de ani. Cu ce se ocupa atunci – nu știm. Anii 1998-2001 sunt o perioadă albă în CV-ul publicat pe pagina Parlamentului, perioadă reluată în 2001, când obține la Universitatea Tehnică din Moldova diploma de inginer în Tehnologia Industriei Alimentare.

Mai știm că, din 2001 și până în 2011, a fost inițial director comercial, apoi director general și, într-un final, vice-președinte al Petrom Moldova, una dintre cele mai mari companii petroliere de pe piață.

AL DOILEA PAȘAPORT

S0005486. Emis la – 6 martie 2007. Expiră la – 6 martie 2011. Acestea sunt datele celui de-al doilea pașaport de serviciu al lui Vladimir Plahotniuc identificat de RISE în baza de date a grănicerilor ucraineni. Cu acest document Plahotniuc a traversat frontiera ucraineană de cel puțin opt ori. Scopurile de bază au rămas aceleași: personale, de serviciu, la care s-au mai adăugat și misiuni diplomatice.

În majoritatea cazurilor, Plahotniuc a trecut hotarul cu avionul personal, cu numărul de înregistrare NBL101, navă înregistrată pe numele companiei Nobil Air din Republica Moldova. Ulterior, compania aeriană a fost vândută primarului de Orhei, Ilan Șor, condamnat în primă instanță pentru implicare în furtul miliardului.

Același avion a fost folosit de mai multe ori în diferite călătorii atât de către oligarhul transnistrean Victor Gușan, cât și de către actualul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.

Textul integral al investigației RISE Moldova poate fi citit AICI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.