RISE: Un fost șef al Poliției Criminale din Republica Moldova plătit de bancherul negru

Documentele din Troika Landromat dezvăluie relația neștiută dintre un fost șef al Poliției Criminale din Republica Moldova cu bancherul rus German Gorbuntsov, supus unei tentative de asasinat la Londra în 2012.

Pe cei doi îi leagă o listă cu 85 de posesori de carduri conectată la o firmă offshore din Insulele Virgine Britanice care avea conturi la banca lituaniană AB Bankas Snoras, închisă de autorități din cauza datoriilor, scrie RISE Moldova.

Datele din scurgerea recentă Troika Landromat — conțin extrasele de cont ale Nicktown Ventures de la banca din Lituania — AB Bankas Snoras. În tranzacțiile bancare ale acestei companii apare, în peste o sută de operațiuni, și German Gorbuntsov, supranumit „bancherul negru” și soția sa, Larisa.

Una dintre plățile tipice făcute de Nicktown pe contul lui Gorbuntsov a fost înregistrată pe 16 aprilie 2007. Atunci compania offshore i-a transferat 65.000 de euro. Transferul s-a făcut de la distanță prin aplicația „Internet Banking” al băncii lituaniene, iar la destinația plății apare mențiunea „plata pentru consultație juridică”.

Nicktown a făcut mai multe transferuri pe conturile lui Gorbuntsov deținute la banca elvețiană Rothschild Bank, în Lituania la AB Bankas Snoras, în Letonia la Latvijas Krājbanka și în Moldova la Universalbank.

Printre extrasele de cont ale companiei Nicktown Ventures Inc. apare și o listă cu 85 de persoane. Documentul are denumirea — cardholders (deținători de carduri — n.r.). Pentru fiecare persoană este indicat numele, țara de origine, data nașterii, dar și alte informații de identificare.

Printre posesorii de card se mai numără: Larisa Gorbuntsova, Diana Motologa — fostă membră în Consiliul de administrare de la Universalbank, dar apare și numele colonelului Gheorghe Tretiacov, fostul șef al Poliției Criminale (instituție reorganizată în Inspectoratul Național de Investigații — n.r.).

Contactat de RISE Moldova, Tretiacov a recunoscut că a primit un card la mână.

— Gheorghe Tretiacov: În 2007 am fost șeful securității la Universalbank. De la Moscova mi-a eliberat un card. Mai degrabă cred că este acel card. Salariul îmi venea pe card. Moscova mi l-a eliberat că eu eram angajat la Universalbank și, după cum știți, Universalbank era a unor cetățeni de la Moscova.

— Reporter: Firma Nicktown vă este cunoscută?
— Tretiacov: Nu cunosc. Eu de la Moscova am primit cardul. În țările baltice nu am fost niciodată.

— Reporter: Ce ați făcut cu cardul?
— Tretiacov: Mai degrabă că l-am aruncat…

— Reporter: Îl lista noastră de carduri apare și Gorbuntsov.
— Tretiacov: Pe Gorbuntsov îl cunosc. El era directorul nostru.

— Reporter: Cât timp ați lucrat la Universalbank?
— Tretiacov: Am lucrat în poliție până în 2007. M-am pensionat. M-am angajat la bancă și am lucrat vreo 3 luni. După aceea banca a început să aibă probleme și eu m-am eliberat. În 2010 m-am angajat din nou în Ministerul de Interne.

În prezent, colonelul Tretiacov este pensionar, iar la începutul acestui an președintele Igor Dodon i-a oferit Ordinul de stat „Credinţă Patriei” clasa I, în calitate de membru al Uniunii Ofițerilor din Republica Moldova

Troika Laundromat este una dintre cele mai mari scurgeri de documente bancare. Cuprinde peste 1,3 milioane de tranzacții de la 233 de mii de companii și indivizi, în valoare totală de peste 300 de miliarde de euro. Datele reprezintă o compilație de documente ce provin din mai multe surse și au fost obținute de OCCRP și portalul lituanian 15min.lt.

Documentele au fost furnizate unui număr de 23 de parteneri media din întreaga lume, inclusiv jurnaliștilor RISE Moldova.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.