Connect with us
"
"

Social

RISE: Un fost șef al Poliției Criminale din Republica Moldova plătit de bancherul negru

Publicat

pe

Documentele din Troika Landromat dezvăluie relația neștiută dintre un fost șef al Poliției Criminale din Republica Moldova cu bancherul rus German Gorbuntsov, supus unei tentative de asasinat la Londra în 2012.

Pe cei doi îi leagă o listă cu 85 de posesori de carduri conectată la o firmă offshore din Insulele Virgine Britanice care avea conturi la banca lituaniană AB Bankas Snoras, închisă de autorități din cauza datoriilor, scrie RISE Moldova.

Datele din scurgerea recentă Troika Landromat — conțin extrasele de cont ale Nicktown Ventures de la banca din Lituania — AB Bankas Snoras. În tranzacțiile bancare ale acestei companii apare, în peste o sută de operațiuni, și German Gorbuntsov, supranumit „bancherul negru” și soția sa, Larisa.

Una dintre plățile tipice făcute de Nicktown pe contul lui Gorbuntsov a fost înregistrată pe 16 aprilie 2007. Atunci compania offshore i-a transferat 65.000 de euro. Transferul s-a făcut de la distanță prin aplicația „Internet Banking” al băncii lituaniene, iar la destinația plății apare mențiunea „plata pentru consultație juridică”.

Nicktown a făcut mai multe transferuri pe conturile lui Gorbuntsov deținute la banca elvețiană Rothschild Bank, în Lituania la AB Bankas Snoras, în Letonia la Latvijas Krājbanka și în Moldova la Universalbank.

Printre extrasele de cont ale companiei Nicktown Ventures Inc. apare și o listă cu 85 de persoane. Documentul are denumirea — cardholders (deținători de carduri — n.r.). Pentru fiecare persoană este indicat numele, țara de origine, data nașterii, dar și alte informații de identificare.

Printre posesorii de card se mai numără: Larisa Gorbuntsova, Diana Motologa — fostă membră în Consiliul de administrare de la Universalbank, dar apare și numele colonelului Gheorghe Tretiacov, fostul șef al Poliției Criminale (instituție reorganizată în Inspectoratul Național de Investigații — n.r.).

Contactat de RISE Moldova, Tretiacov a recunoscut că a primit un card la mână.

— Gheorghe Tretiacov: În 2007 am fost șeful securității la Universalbank. De la Moscova mi-a eliberat un card. Mai degrabă cred că este acel card. Salariul îmi venea pe card. Moscova mi l-a eliberat că eu eram angajat la Universalbank și, după cum știți, Universalbank era a unor cetățeni de la Moscova.

— Reporter: Firma Nicktown vă este cunoscută?
— Tretiacov: Nu cunosc. Eu de la Moscova am primit cardul. În țările baltice nu am fost niciodată.

— Reporter: Ce ați făcut cu cardul?
— Tretiacov: Mai degrabă că l-am aruncat…

— Reporter: Îl lista noastră de carduri apare și Gorbuntsov.
— Tretiacov: Pe Gorbuntsov îl cunosc. El era directorul nostru.

— Reporter: Cât timp ați lucrat la Universalbank?
— Tretiacov: Am lucrat în poliție până în 2007. M-am pensionat. M-am angajat la bancă și am lucrat vreo 3 luni. După aceea banca a început să aibă probleme și eu m-am eliberat. În 2010 m-am angajat din nou în Ministerul de Interne.

În prezent, colonelul Tretiacov este pensionar, iar la începutul acestui an președintele Igor Dodon i-a oferit Ordinul de stat „Credinţă Patriei” clasa I, în calitate de membru al Uniunii Ofițerilor din Republica Moldova

Troika Laundromat este una dintre cele mai mari scurgeri de documente bancare. Cuprinde peste 1,3 milioane de tranzacții de la 233 de mii de companii și indivizi, în valoare totală de peste 300 de miliarde de euro. Datele reprezintă o compilație de documente ce provin din mai multe surse și au fost obținute de OCCRP și portalul lituanian 15min.lt.

Documentele au fost furnizate unui număr de 23 de parteneri media din întreaga lume, inclusiv jurnaliștilor RISE Moldova.

Jurnalistă și știristă din fașă, convertită în om creativ din obligație. Are o memorie fără de preț și păstrează în ea detalii picante despre toți politicienii din Moldova, dar și membrii redacției.

Social

Moldova.org, în finala concursului de etică și deontologie jurnalistică

Publicat

pe

PE SCURT

Portalul Moldova.org se numără printre cei cinci finaliști pentru Premiul Național de Etică și deontologie jurnalistică, din 20 de instituții de presă nominalizate. Prin acest concurs, Consiliul de Presă promovează principiile etice și deontologice profesionale și recunoaște meritele instituțiilor mass-media în acest domeniu.

Mai mult, Moldova.org, în campania electorală pentru alegerile parlamentare a fost printre cele mai echidistante portaluri de știri, iar acum trece printr-o schimbare majoră de conținut.

PE LUNG

Cei cinci finaliști ai Premiului Național de Etică și deontologie jurnalistică sunt:

Moldova.org

RISE Moldova

TV 8

Radio Chișinău

NewsMaker

Prin organizarea acestui concurs, Consiliul de Presă intenționează să scoată în evidență bunele practici profesionale, încearcă să creeze o comunitate profesională promotoare de valori deontologice. Un alt obiectiv este de a contribui la educarea tinerei generații de jurnaiști și a promova imaginea breslei şi jurnalismul de calitate.

Printre cele mai echidistante portaluri de știri

„Moldova.org a asigurat o tonalitate neutră de reflectare în raport cu toți concurenții electorali din circumscripția națională pe care i-a mediatizat, dar și în raport cu candidații/potențialii candidați din circumscripțiile uninominale”, se arată într-o concluzie a Centrului pentru Jurnalism Independent și a Asociației Presei Independente, în primul raport de monitorizare a mass-media în perioada campaniei electorale pentru alegerile parlamentare 2019.

În campania electorală pentru alegerile parlamentare au fost monitorizate și alte instituții de presă cum ar fi: agora.md, aif.md, deschide.md, diez.md, esp.md, gagauzinfo.md, Jurnal de Chișinău, Kp.md, NewsMaker, noi.md, realitatea.md, sputnik.md, timpul.md, unimedia.info, ZdG.md. 

Transformarea Moldova.org

Portalul Moldova.org trece printr-o serie de schimbări de conținut. Jurnaliștii au început să facă știri explicative, astfel încât să înțelegeți de ce se întâmplă anumite lucruri, cum ele vor influența viața noastră, ce practici punem prelua de peste hotare, dar și cum rezolvăm anumite probleme. Moldova.org vrea să facă jurnalismul soluțiilor și încearcă să propună soluții pentru problemele pe care le avem, inspirate de acasă sau din altă parte. De exemplu, jurnalista Diana Madan-Preașcă a căutat soluții pentru problema câinilor vagabonzi și a vorbit cu candidații la Primăria Chișinău despre soluțiile identificate de ei: Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru câinii vagabonzi.

E sfârșit de octombrie, iar frunzele de pe copaci cad. Mulți oameni le dau foc, însă acest lucru este interzis, pentru că dăunează mediului. Ca să evitați o amendă și să nu poluați mediul, Tatiana Beghiu vă povestește ce putem face cu frunzele uscate. 

Iar „pâinea noastră cea de toate zilele” costă 3 lei, cea fabricată de Combinatul de panificație Franzeluța. Dar pâinea care se face în 24 de ore respectând o tehnică de coacere tradițională, cu dospire, cu fermentare, cu făină integrală, fără drojdii comerciale va costa mult mai mult decât una produsă în marile întreprinderi industriale care este gata în 2-3 ore. Doina Stimpovschi vă spune cum poate o pâine să coste 30 de lei. 

Moldova.org a explicat, printr-o analiză, ce se întâmplă în sistemul judecătoresc, ce urmează și de ce autoritățile dădeau semnale de alarmă și atenționau că cele două adunări generale ale judecătorilor au fost ilegale.

Premiul Național de Etică și deontologie jurnalistică este un concurs destinat tuturor instituțiilor mass-media din Republica Moldova și este acordat anual de către Consiliul de Presă din Republica Moldova. Câștigătorul va fi anunțat la Forumul Mass-Media 2019, care va avea loc între 4 și 5 noiembrie la Chișinău.

În 2015, Premiul a fost înmânat Radio Europa Liberă, în 2016 portalului Anticoruptie.md, în 2017 Ziarului de Gardă, iar în 2018 ziarului SP din Bălți.

Citește mai departe

Social

Fosta cantină a Guvernului și aproape două mii de metri pătrați din Casa Presei, puse sub sechestrul procurorilor. Proprietarii șterg urmele?

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Procurorii anticorupție au pus sechestru pe o parte din fostele active ale statului privatizate la începutul anului de un grup de firme, caz descris în investigația RISE Moldova – „Frăţia privatizării”. Este vorba de fosta cantină a Guvernului și aproape două mii de metri pătrați din Casa Presei. Între timp, o parte din imobile au ajuns deja în proprietatea unei firme din România, scrie RISE Moldova.

PE LUNG

În luna aprilie, RISE Moldova a publicat „Frăția privatizării”, o anchetă video în care arăta cum un grup de companii conectate între ele au preluat pe bani mărunți câteva proprietăți de stat.

În luna iulie, Procuratura Anticorupție a anunțat că a pornit urmărirea penală în privința unor angajați ai Agenției Proprietății Publice (APP) care, prin abuz de putere, ar fi admis vânzarea imobilelor.

Tot în luna iulie, oamenii legii au obținut mandat judecătoresc și au aplicat sechestru pe fosta cantină a Guvernului și pe cei aproape două mii de metri pătrați din Casa Presei privatizați la începutului acestui an.

Potrivit jurnaliștilor de la RISE, la fel ca procurorii, nici cumpărătorii imobilelor nu au pierdut timpul. Astfel, după schimbarea puterii şi demisia, pe 20 iunie, a lui Vladimir Baldovici de la conducerea APP, s-au schimbat şi proprietarii celor trei firme, fondate în aceeaşi zi şi cu aceeaşi adresă juridică.

Astfel, Construct Deluxe SRL, firma care a preluat de la stat fosta Cantină a Guvernului, a devenit proprietatea firmei românești AECM Trade Group SRL. Conform Registrului Comerțului din România, compania a fost înregistrată în aprilie 2019 în comuna Tânşa, judeţul Iaşi, și îl are unic asociat pe Serghei Adam din Republica Moldova.

Tot la AECM Trade Group a ajuns și Construct Elegant SRL, cea de-a doua firmă a fraților Igor şi Marcel Botnariuc. La începutul acestui an, Construct Elegant a luat în locațiune, iar ulterior, privatizat, o parte din Casa Presei.

Sergiu Glinca, fondatorul și administratorul Quantum Imobil — firmă care a privatizat și ea o parte din Casa Presei, își vinde afacerea. Noul proprietar devine Constantin Hîncota, care mai deţine şi alte companii din domeniul construcţiilor.

RISE Moldova a precizat că prin aceeași schemă — de luare în locațiune și apoi privatizare la un preț cu mult sub cel de piață — în această iarnă au mai fost privatizate și alte imobile: o vilă cu statut de monument istoric, un teren din spatele clădirii Judecătoriei Chișinău, sediul Centru (fosta clădire a Ministerului Agriculturii — n.r.); dar și un teren de jumătate de hectar de pe strada Petricani, care aparținea întreprinderii de stat Editura „Universul”.

Investigația poate fi citită AICI. 

Citește mai departe

Social

„Mă scuzați, dar asta e jecmăneală”. Mai multe persoane spun că au luat țeapă de la o companie de microcreditare// RISE

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Mai multe persoane spun că au luat țeapă după ce s-au lăsat convinse de ofertele ademenitoare ale companiei de microcreditare Cash & Go SRL. „Noi plătim, dar nu așa. Știți, mă scuzați, dar asta e jecmăneală. Nu se poate de făcut așa ceva”.

Administratorul firmei este cumnatul procurorului anticorupție Adriana Bețișor, iar investitorii ruși sunt conectați la brandul Rosdengi, implicat într-o serie de scandaluri mediatice în Federația Rusă, se arată într-o investigație RISE Moldova.

PE LUNG

Până nu demult piața de microcreditare din Moldova nici nu era reglementată, iar autoritățile susțin că au mâinile legate. „Așa cum statul nu se implică în formarea prețurilor la televizoare sau la imobile, practic și aici statul nu prea se implică”.

Pe Nadejda Portco reporterii RISE au găsit-o în instanța de judecată. Femeia s-a plâns pe compania de microfinanțare Cash & Go că i-a pus penalități prea mari pentru un împrumut de doar 4.500 de lei, pe care l-a luat în aprilie 2018.

Creditul l-a contractat pe un termen de 20 de zile, dar nu l-a achitat nici până în prezent. Între timp, datoria a crescut până la 78.200 de lei – de 17 ori mai mult decât suma împrumutată acum un an. Cel puțin asta arată datele interne ale companiei de microfinanțare, intrate în posesia RISE Moldova.

Denis DOBRIOGLO, avocatul Cash & Go: Doamna, în principiu, a făcut cunoștință cu contractul, a semnat contractul respectiv. – În contract e spus clar că sunt 2% pe zi? Nu vă pot spune, nu m-am familiarizat cu contractul respectiv, dar urmează să examinăm pe parcursul litigiului dat.

Deși a fost fondată abia în iulie 2017, Cash & Go deja este o firmă de succes pe piața de microcreditare din țară. Anul trecut a raportat un profit de circa 13 milioane de lei, în condițiile în care în 2018 a oferit împrumuturi de peste 11 milioane de lei.

Cristina se numără și ea printre clienții nemulțumiți de penalitățile exagerate. În octombrie anul trecut, ea a luat un credit de 4.000 de lei. Avea nevoie de bani pentru a dezvolta o mică afacere de familie. Femeia spune că nu a mai apucat să citească cu atenție contractul pe care l-a semnat.

CRISTINA: Când au văzut că încep să citesc minuțios, practic, fiecare rând cu degețelul, ei au început repejor cu pixul – iaca aici 3.000, iaca aici dobânda, 20 de zile, întârziere, penalitatea…

În 20 de zile urma să restituie 5.600 de lei, dar nu a mai putut achita creditul la timp, așa că pe fir au intrat colectorii de datorii.

Investigația RISE Moldova poate fi citită AICI.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social11 ore în urmă

Cine joacă la loterie? Oamenii care dau ultimii bani pe bilete

Statisticile spun că mai mult de jumătate dintre moldoveni cheltuie o mare parte din salariu pe mâncare, lucru caracteristic pentru...

Educație12 ore în urmă

Cum să fii un tată mai bun: „Organul sexual nu este cocoșel și păsărică, ci penis și vagin”

În noul episod din seria „Cum să fii un tată mai bun? Explicăm” Adriana Boroș, consilieră educațională și parentală, fondatoarea...

Lifestyle13 ore în urmă

10 conturi pe TikTok pe care-ți recomandăm să le urmărești

Se estimează că Tik Tok are peste un miliard de utilizatori în întreaga lume. Conținutul publicat pe această platformă se...

Sănătate19 ore în urmă

4 august 2020. COVID-19, PE SCURT: Încă 10 oameni au decedat astăzi. 70% dintre cazuri au fost tratate

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social2 zile în urmă

Trei știri bune din Moldova: Banca de alimente, restart la cultură și o nouă destinație turistică

Banca de alimente pentru persoanele social-vulnerabile Misiunea Socială „Diaconia” a lansat la sfârșitul lunii iulie prima Bancă de Alimente. Asta...

Sănătate2 zile în urmă

Istoria a trei femei cu dizabilități mintale care s-au mutat la casa lor

Nadejda stă la masă și coase de zor. De dimineață a reușit să termine de confecționat trei măști. La 60...

Social2 zile în urmă

3 august 2020. COVID-19, PE SCURT: 120 de cazuri noi și 8 decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică4 zile în urmă

Pe banii noștri. Se schimbă Constituția de tot sau numai „oleacă”?

Politica moldovenească nu pare să fie în vacanță în această săptămână, deși vinerea trecută era anunțat sfârșitul „sezonului politic”. De...

PoliticăO săptămână în urmă

Ce se întâmplă în Belarus? De ce se teme ultimul dictator din Europa?

PE SCURT Dictatura lui Alexandr Lukașenko, președintele Belarusului, s-ar putea încheia după alegerile prezidențiale din 9 august, susțin mai mulți...

Politică2 săptămâni în urmă

Din banii noștri: Final de sezon politic. Sezonul epidemiologic continuă

Săptămâna curentă, din punct de vedere politic, a durat doar o singură zi. Situația amintește de sezonul final din Game...

Politică2 săptămâni în urmă

Veteranii regimului separatist: „În caz de agravare a situației, ca și acum 30 de ani, vom apăra patria”

PE SCURT Protestele veteranilor de pe Nistru de săptămâna trecută au generat reacții printre veteranii regiunii transnistrene. Primii și-au manifestat...

Politică2 săptămâni în urmă

Rezumat din Parlament: Moțiune respinsă și despre cum și-au luat vacanță la miez de noapte

Parlamentarii au discutat astăzi în total 9 proiecte pe ordinea de zi. Cu un randament de 11%, parlamentarii au reușit...

Alegeri3 săptămâni în urmă

Pandemia, pretext pentru a restricționa votul în diasporă? Soluții

Pe data de 10 iulie 2020, în cadrul emisiunii „Președintele răspunde” Igor Dodon a făcut o declarație despre următoarele alegeri...

Politică4 săptămâni în urmă

Pe banii noștri: un deputat în căutarea identității și două partide care s-au lansat în gaming și aplicații mobile

La începutul acestei săptămâni Parlamentul părea că nu se putea trezi. Era luni dimineața, iar în acel moment, exista cam...

Advertisement

Opinii

august 2020
L Ma Mi J V S D
« iul.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31